nesna

Borten Moe møter Nord universitet

Torsdag reiser Ola Borten Moe til Bodø for å treffe ledelsen ved Nord universitet. Nesna blir ett av flere temaer på møtet.

Torsdag reiser statsråd Ola Borten Moe til Bodø får å besøke Nord universitet.
Publisert Oppdatert
Fakta

Høgskolen i Nesna

  • Høgskolen ble etablert som Nesna lærerskole i 1918, og feiret i 2018 sitt 100 års jubileum.
  • I 1994 hadde høgskolen 719 registrerte studenter, og på det meste i 2015 var det 1339 registrerte studenter.
  • Høgskolen hadde hovedcampus på Nesna i Helgeland (Nordland), i tillegg studiesteder i Mo i Rana (ikt-studier) og Sandnessjøen (sykepleie). De hadde også et betydelig innslag av utenlandsstudier som også ble kalt «badestudier».
  • De såkalte «badestudiene» opphørte i 2015. Dermed gikk studenttallet fra 1339 i 2015 til 453 i 2016.
  • Høgskolen fusjonerte med Nord universitet i 2016.
  • I juni 2019 ble høgskolen vedtatt nedlagt. Da var 653 studenter registrert, 418 på deltid, 185 på heltid.
  • I årets valgkamp er Nesna blitt et symbol på distriktsutdanning og viljen til å satse på dette.
  • 13.oktober 2021 kom Hurdalsplattformen fra regjeringen der det heter at de vil gjenopprette et fullverdig høgskoletilbud på Nesna.
  • 8. november 2021 kom tilleggsproposisjonen der løftene ad Nesna er minimalisert.
  • 24. november 2021 uttrykker Folkeaksjonen bekymring for at regjeringen er i ferd med å begå løftebrudd.

Ola Borten Moe gjør seg kjent i kunnskapssektoren. Han har besøkt både UiT Norges arktiske universitet, NTNU og Universitetet i Bergen (UiB). Torsdag er det Nord universitet som står for tur.

— Som ny statsråd på feltet er vi i gang med å møte nøkkelpersoner og institusjoner i sektoren og statsråden skal derfor ha et møte med Nord universitet på torsdag ettermiddag i Bodø, sier politisk rådgiver Signe Bjotveit.

Hun legger til:

— Der blir det også naturlig å ta opp regjeringens arbeid med å sikre et høyere utdanningstilbud på Nesna. Styret i Nord har et vedtak om at de vil bistå departementet med å følge opp regjeringens målsetting og statsråden vil høre hvilke tanker Nord har om hvordan de eventuelt kan bidra.

Tre ulike løsninger

Som Khrono erfarer onsdag diskuteres det minst tre ulike løsninger for Nesnas framtid, hvor det i øyeblikket ser ut til at en løsning med at Nord universitetet gjenåpner i Nesna kan være den mest nærliggende løsningen.

De andre alternativene er å etablere et samarbeid med UiT og det siste etablering av en selvstendig høgskole i Nesna.

— Vi er i Oslo for å slåss for en realisering av Hurdalsplattformen, sier Jenny Myklebus i Folkeaksjonen for høgere utdanning på Helgeland, og hun legger til:

— Slik saken står nå ser det ut til at det kan bli brudd med lovnadene i regjeringsplattformen. Slik som vi i sin tid ble lurt av fusjonsplattformen mellom nettopp Universitetet i Norland og Høgskolen i Nesna fra 2015. Der ble vi lovet at Nesna skulle styrkes og videreutvikles som studiested. Er heller ikke Hurdalsplattformen verdt papiret den er trykket på, spør Myklebust om, på egne vegne.

SV i forhandlinger

Freddy André Øvstegård er SVs utdanningspolitiske talsperson. På spørsmål om hvordan SV stiller seg til det arbeidet som nå skjer rundt Nesnas framtid svarer han:

— SVs politikk, som Sp for kort tid fremmet selv i Stortinget, er å gjenopprette Nesna som en fullverdig, selvstendig institusjon for høyere utdanning. Utover det kan jeg ikke kommentere hva som er på bordet i forhandlingene, sier Øvstegård.

Powered by Labrador CMS