— Vi er glade for oppmerksomheten om lærerutdanningen og behovet for gode lærere, sier rektor Kari Toverud Jensen, men har liten tro på høyere inntakskrav. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
— Vi er glade for oppmerksomheten om lærerutdanningen og behovet for gode lærere, sier rektor Kari Toverud Jensen, men har liten tro på høyere inntakskrav. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Forventer borgerlig ja til høgskolens universitetsplan

Rektor Kari Toverud Jensen slår fast at den nye regjeringen ikke kan endre spilleregler underveis og forventer et ja til å bli universitet.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre har programfestet at de ikke ønsker flere universitet, og Høyre sier stopp nå, og vil ha en evaluering før eventuelt flere kan og vil slippe til. Frp mener ingenting, mens KrF uttaler seg i retning av at de vil beholde dagens struktur.

Fredag morgen klokken ni lanserer Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sine innspill til ny regjeringsplattform. Dette vises på HiOA direkte på hioa.no, og opptaket ser du her:

Forventer ja til universitetsplaner

— Det lyser bokstavelig talt et blått lys for HiOAs universitetssatsing, hvordan vil HIOA jobbe for å få endret den holdningen Høyre og Venstre mest eksplisitt står for?

Vi forventer at den nye regjeringen utvikler en ny finansierings=modell.

Kari Toverud Jensen

— Universitetssatsingen er en kvalitetssatsing for å levere enda bedre på samfunnsoppdraget vårt. Til forskjell fra «de nye» universitetene, har vi allerede en tydelig faglig profil og sterke fagmiljøer. Vi er landets største forsknings- og utdanningsinstitusjon innen velferdsfag. Vårt budskap til den nye regjeringen er at de ikke kan endre spillereglene underveis, poengterer rektor Kari Toverud Jensen og fortsetter:

— Vi forventer at faglig sterke og robuste institusjoner som innfrir kvalitetskravene for å bli et universitet,  fortsatt må kunne endre institusjonskategori. Dette er viktig for å sikre kunnskapsutvikling og innovasjon for utvikling av velferdstjenester og samfunnets verdiskaping.

Håper på ny finansieringsmodell

— Det er skapt store forventninger til økte budsjetter innen høyere utdanning og forskning. Hva forventer HiOA seg?

— Institusjonene i universitets- og høyskolesektoren opererer under ulike og uforutsigbare rammebetingelser. Vi forventer at den nye regjeringen utvikler en ny finansieringsmodell som gir god sammenheng mellom ambisjonsnivå, resultatkrav og finansiering, og som belønner god kvalitet, relevans og produktivitet. Dette må være en transparent og forutsigbar finansieringsmodell som gjør det mulig å konkurrere på  like vilkår, og som stimulerer til at kunnskapsutviklingen kommer til anvendelse i samfunnet, svarer Toverud Jensen.

Fokus på lærerutdanning

— De fire partiene har også snakket mye om lærerutdanningen, økte bevilgninger, mer etterutdanning, større krav til studentene og femårig masterløp. Hva tenker HiOA om dette?

— Vi er glade for oppmerksomheten om lærerutdanningen og behovet for gode lærere. Vi mener det er viktig å se på kvalitet og relevans i utdanningen. Vi ønsker en langsiktig plan for livslang læring for lærere, uttaler Toverud Jensen.

Hun trekker samtidig fram at hun mener at også barnehagelærere og yrkesgrupper innenfor helse- og sosialsektoren må prioriteres.

— Kunnskap er ferskvare. Skal vi utvikle de beste velferdstjenestene må vi både sikre en forskningsbasert og praksisnær utdanning og gode etter- og videreutdanningstilbud. 

Sier nei til inntakskrav

I sitt stortingsprogram har Høyre programfestet økte opptakskrav til lærerstudentene. Frp stiller krav til mengde studiepoeng lærere fra 5. trinn og oppover må ha for å undervise i basisfagene. Toverud Jensen sier hun har liten tro på dette.

— Vi stiller krav til studentene våre, men å sette høyere inntakskrav har vi liten tro på, avslutter rektor.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS