Studentledere og samskipnaden i Oslo vil ha en sterkere satsing på studenthybler i hovedstaden. Her: Sigrid Mæhle Grimsrud, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Oslo mangler flest hybler

Oslo-området mangler flest studenthybler for å innfri studentkrav på 20 prosent dekning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentboligundersøkelsen til Norsk Studentorganisasjon (NSO) inneholder oppdaterte tall både for den samlede nasjonale statusen på studentboliger, og har tall for de enkelte studentsamskipnadene.

Undersøkelsen har vært gjort siden 1991 og viser at dekningsgraden for tilbud av studentboliger har gått ned fra 17 til 14,5 prosent fra 1991 til i dag.

Les også: Manko på 13.200 boliger for å nå mål på 20 prosent dekning

— Har et etterslep

— Det er ikke noe tvil om at vi har et etterslep når det gjelder satsingen på studentboliger, kommenterer statssekretær Bjørn Haugstad (bildet under) i Kunnskapsdepartementet til Khrono.

— Derfor satser vi også på å gjøre noe med det. I år er det bevilget penger til 2200 studentboliger og det er det høyeste antallet noensinne. Når det gjelder fremtidige budsjett så må vi få komme tilbake til det, sier han.

— Undersøkelse viser at saken flere steder henger på kommunale flaskehalser, dvs man kunne bygd mer hvis prosess lokalt var raskere. Er det noe regjeringen kan/vil gjøre med det?

I år er det bevilget penger til 2200 studentboliger og det er det høyeste antallet
noensinne. 

Bjørn Haugstad

— Kunnskapsdepartementet kan ikke direkte påvirke kommunale prosesser, men vi oppfordrer kommunene til å prioritere disse byggesakene, svarer Haugstad og legger til:

— I tillegg er det jo slik at vi i vår vurdering av ulike prosjekt legger vekt på når de kan gjennomføres. Det betyr at de kommunene og samskipsnadene som i felleskap jobber raskest også har større mulighet for å få prosjektene finansiert. På den måten bidrar vi med et mildt press for å få fortgang i sakene.

Vil ha mer satsing i Oslo

I Oslo og Akershus er dekningsgraden på 13,43% i 2015, og det mangler 4660 boliger for å oppnå 20 prosent dekning.

— Det er urovekkende at dekningsgraden står på stedet hvil. Til tross for en større satsing på studentboliger i nasjonalbudsjettet ser vi at Oslo og Akershus fortsatt ikke prioriteres hardt nok som Norges største og dyreste by å bo i, sier Sigrid Mæhle Grimsrud, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, i en pressemelding fra Velferdstinget.

— Til tross for at samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) står klare med prosjekter til å bygge opptil 3000 nye studentboliger fram mot 2020, får ikke disse grønt lys fra regjeringen, fortsetter hun i pressemeldingen. 

3865 i kø bare i Oslo

I alt står 3865 studenter i kø for å få tildelt studentbolig til semesterstart per 27.07, viser tall fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). I følge samskipndaen er det nesten 200 flere studenter enn hva som sto i kø på samme tidspunkt i fjor.

— Som ny student er det viktig å fokusere på studiet og å skape rutiner. En presset økonomi og usikkerhet rundt bolig gjør dette vanskeligere enn nødvendig, sier Julie Sørlie Paus-Knudsen, leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, i pressemeldingen fra Velferdstinget.

Studenter må leie privat

— Mange studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har obligatorisk undervisning fra første studiedag. Det er klart at disse har kortere tid til å finne seg bolig enn andre studenter og stiller svakere i kampen om boligene på grunn av det, sier Christoffer Storm Tiller Alsvik (bildet under), leder av studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Også på BI er de opptatt av boligsituasjonen for studenter i hovedstadsområdet. I samme pressemelding fra Velferdstinget er Karl Södermann Reistad, leder av SBIO ved Handelshøgskolen BI (BI), sitert:

— Per dags dato har BI-studenter mulighet til å søke bolig hos SiO, Boligstiftelsen Nydalen (BSN) og på det private markedet, sier Reistad og legger til:

— Når studentboligene ikke strekker til ser vi at flere må søke i det private der prisene er høye. Det gjør det vanskelig for studenter å prioritere studiene så mye som ønskelig, ettersom vi er nødt til å jobbe mye ved siden av studiene for å ha råd til å bo i Oslo. 

— Priser skremmer studenter

— Boligtilbudet og prisen på leiebolig i det private markedet skremmer potensielle studenter vekk fra Oslo, mener Mæhle, lederen i Velferdstinget, i følge pressemeldingen.

— Vi trenger et reelt løft i antall studentboliger i boligtildelingen for å nå en dekningsgrad på 20 prosent. En tydelig satsing på studentboliger vil være med på å gjøre Studenthovedstaden enda mer attraktiv i fremtiden, legger hun til.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS