Flere unge får hjelp av familie til boligkjøp

Av de under 40 år har antallet som kjøper bolig med støtte fra familien økt med 15 prosentpoeng, fra 24-41, siden 2008.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Løsningen for mange under 40 når boligprisene øker er at stadig flere får økonomisk hjelp fra sine foreldre.

Ny studie viser at stadig flere unge får hjelp av foreldre til å komme seg inn på boligmarkedet. Dette bidrar til å styrke familiebåndene mener forsker. 

Det er forskere på NOVA som er en del av senter for velferd og arbeidsliv på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som har lagt fram tallene i en ny forskningsartikkel.

Høyere terskel for etablering

De siste 20 årene har boligprisene i Norge økt. En konsekvens av denne utviklingen har vært at huseierne har blitt rikere, mens terskelen for å etablere seg på boligmarkedet har blitt høyere.

— På mange måter har utviklingen på boligmarkedet ført til større økonomisk ulikhet mellom generasjonene, og det er nok dette som har dominert den offentlige debatten, forteller Lars Gulbrandsen (bildet over).

Han har sammen med Hans Christian Sandlie nå har publisert en artikkel i tidsskriftet «Critical Housing Analyses». 

Begge er forskere ved NOVA/HiOA.

Forskjellene har økt

— Det er riktig at de høye boligprisene har ført til at det har blitt vanskelige for mange unge å etablere seg på boligmarkedet, men samtidig har formuen til middelaldrende og eldre økt som følge av verdistigningen på bolig, sier Gulbrandsen.

Ifølge forskeren er det ikke slik mange hevder, at eldre når de får bedre råd, velger å bruke pengene på seg selv. Han mener at kombinasjonen av gode pensjonsordninger, økt boligformue og det faktum at huseiere i dag kan realisere disse verdiene gjennom bankenes tilbud av fleksible rammelån, har åpnet for muligheter til å hjelpe barna sine i større grad enn tidligere.

Båndene mellom gammel og ung styrkes

— Det har nesten vært en dobling av andelen unge under 40 år som har mottatt økonomisk hjelp fra sin familie i forbindelse med huskjøp i perioden 2008 - 2013. Dette er en tendens som synes å stå seg, og som på mange måter bidrar til å befeste og styrke båndene mellom unge og gamle innenfor familiene, fortsetter han.

I følge forskerne er det et paradoks at, selv om det i Norge lenge har vært tverrpolitisk enighet om at det å eie sin egen bolig er et viktig virkemiddel i kampen mot fattigdom og for å utjevne sosial forskjell, kan denne politikken også ha bidratt til å økt ulikhet – særlig innenfor samme generasjon.

— Imidlertid svekkes denne tendensen av at nesten alle nordmenn eier sin bolig, avslutter Gulbrandsen.

Referanse: Gulbrandsen.L., Sandlie.H.C.: Housing Market and Family Relations in the Welfare State. Critical Housing Analysis , Vol. 2, Issue 1, 2015.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS