Per 1. august står over 17.000 studenter i kø for å få seg bolig
Studentboliger. Samskipnadsrådet har samlet inn tall fra alle studentsamskipnadene over antall studenter som står i kø for å få studentbolig. Årets køtall per 1. august er 17.721 studenter i studentboligkø.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ved studiestart i fjor stod det 10.612 studenter i studentboligkø, Norsk studentorganisasjon (NSO) mener årets tall viser at det fortsatt er et stort behov for økt bygging av studentboliger.
— Det er utfordrende at så mange studenter står uten en bolig bare to uker før studiestart. Jeg håper flere av de som står i kø får tilbud, men de må nok dessverre belage seg på å måtte prøve seg frem på det private markedet, sier leder av NSO Marte Øien, i en pressemelding fra studentorganisasjonen.
Studentboliger er et rimelig og forutsigbart boligtilbud for studentene, og et viktig tillegg til det private boligmarkedet.
Iselin Nybø
NSO trekker fram at regjeringen har de siste årene vist en stor vilje til å prioritere studentboliger. At så mange studenter står i kø for å få studentbolig viser hvor avgjørende en slik satsing er.
Nybø: — Høyt priortert område
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø sier at regjeringen har et mål om at flere studenter enn i dag skal få tilbud om studentbolig.
— Derfor har det de siste årene blitt lyst ut rekordmange tilsagn, til over 2.200 nye studentboliger hvert eneste år. Studentboliger er et rimelig og forutsigbart boligtilbud for studentene, og et viktig tillegg til det private boligmarkedet, sier Nybø.
Hun legger til:
— Akkurat nå er tidspunktet der flest leter etter studentbolig. Samtidig vet vi at for få måneder siden stod det over 2000 boliger ledige, før semesteret hadde tatt slutt. Det er derfor ikke sikkert at tallene i dag gir det beste bildet av behovet. Det er første gang vi får køtall så tidlig som 1. august, og vi har ikke sammenlignbare tall fra tidligere år. Vi følger med utover høsten. Tall fra 15. august tidligere år viser at køene har blitt mindre siden 2013.
Nybø trekker også fram at det i Norge er i overkant av 41.000 studenthybler
— I 2019 hadde vi satt av penger til å bygge flere studentboliger enn noen gang. Utfordringen er mangel på søknader fra studentsamskipnadene som må stå for byggingen. Det er for få byggeklare prosjekter til å realisere alle disse boligene. I tillegg har mange kommuner et forbedringspotensiale når det gjelder å behandle byggesøknader raskere enn de gjør i dag, sier Nybø.
— Altfor mange i kø
Studentboligundersøkelsen som ble offentliggjort i forrige uke viste at kun 14,52 prosent av landets studenter har tilgang på studentbolig.
— Alt for få studenter i Norge har tilgang på studentbolig. Når så mange studenter fortsatt står i kø for å få bolig viser det at mange studenter ønsker å bo i studentbolig. I denne perioden bør studenter kunne bruke tiden sin på å bli kjent med studiet og studiebyen, ikke om å finne et sted å bo, sier NSO_leder Øien.
Ap: — Stort behov over hele landet
Martin Henriksen er Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson. Han er også 2.nestleder i utdanningskomiteen på Stortinget.
— Køtallene viser at det er et stort behov for å få bygd flere studentboliger over hele landet. Vi vet at presset på boligmarkedet gjør at altfor mange ikke har råd til å få seg en ordentlig bolig, og det er med å øke forskjellene mellom de studentene som har foreldre som kan hjelpe og de som ikke har det, sier Henriksen.
Han fortsetter:
— Vi vil at mange flere skal ha muligheten til å studere, og da må de også ha en skikkelig plass å bo. Arbeiderpartiet vil bygge 3000 nye studentboliger i året. Vi var første parti som programfestet dette i 2013, og det har vi levert på i våre budsjetter, sier Henriksen.
Henriksen poengterer at det etter hans syn er på tide å ta skikkelig grep, både gjennom bevilgninger, regelverk og at kommune gjør jobben for å sørge for at alle studenter får en skikkelig plass å bo.
(Saken oppdater lørdag 3. august 2019 kl. 12.30 med kommentarer fra Iselin Nybø.)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!