Utvikler Norges første private universitet
Rektor Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania har en djerv plan om å utvikle landets første private universitet. Først en arbeidslivshøyskole, så et arbeidslivsuniversitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Vi må strekke oss etter stjernene, sier Trond Blindheim, rektor ved Høyskolen Kristiania, til Khrono.
Før jul inngikk han intensjonsavtale om oppkjøp av den private høgskolen Westerdals Oslo ACT (Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology) og kan dermed få 1700 studenter med på kjøpet. Disse vil komme i tillegg til de rundt 8.000 han har fra før.
En bredere høgskole
De to institusjonene Westerdals og Kristiania vil sammen bli en mye bredere høgskole. Kristiania består i dag av den tidligere Markedshøyskolen, Helsehøyskolen, Den kreative høyskolen og nettstudiene NKS. Mens Westerdal vil komme inn med teknologi, kommunikasjon og kunstfag.
Blindheim vet ingenting om hvordan forhandlingene mellom de aktuelle fusjonspartnerne går. Det er det eksterne advokater og revisorer som jobber med, og det skal de gjøre fram til midten av februar.
I mange år fremover vil vi fortsatt være en «arbeidslivs-høgskole» med studentene i sentrum, med en klar ambisjon om å bli et praksisnært
arbeidslivs-universitet.
Trond Blindheim
— Medio februar får vi vite om det er grunnlag for kjøp, om man eventuelt kan bli enige om en riktig pris, og etter det vet vi om det er klart for overtagelse. Hvis det er det, så vil vi starte en god integreringsprosess som begge parter skal være en del av, sier Blindheim.
Privat universitet
I et intervju med Universitas nylig tenker rektoren høyt om veien mot stjernene:
— Dette er vårt første lille skritt mot en nokså djerv ambisjon om å bli Norges første private universitetet. For meg har oppkjøpet vært en drøm i mange år, sier han til studentavisen.
Også til Khrono understreker han at planen om å bli landets første private universitet er en veldig langsiktig ambisjon.
— Det antydes «noen tiår»?
— Ja, det er nok realistisk at det tar så lang tid. Det har jo også blitt mye strengere kriterier for å bli akkreditert som universitet nå, sier Blindheim.
— Så du regner ikke med å bli rektor ved dette universitetet?
— Nei, i 2030 er jeg 75 år, og har forhåpentligvis tatt det litt med ro en 6-7 år allerede, sier han.
Strukturendringer påvirker
Blindheim viser til de store strukturendringene som har vært i sektoren de siste årene, med fusjoner og sammenslåinger landet rundt.
— Dette presser også oss andre til å tenke i samme retning, vi må bli større. Dagens finansieringsordning favoriserer de store, det er nye regler og kriterier. Det handler om antall uteksaminerte studenter, om ekstern finansiering av forskning, om publikasjonspoeng og ansatte med førstekompetanse, sier han.
Etter en eventuell sammenslåing vil høyskolen samlet ha over 40 bachelorgrader, fire masterprogramme og ti fagskoletilbud.
— Men dere har ingen doktorgrader, som må til for å bli et universitet?
— Nei, det har vi ikke og det vil ta tid å bygge opp doktorgradsprogrammer, sier Blindheim. Han forteller nå at de er i ferd med å ansette flere professorer og folk med førstekompetanse.
Hvis de to høgskolene slår seg sammen, vil de ha 24 professorer.
Arbeidslivshøgskole
Kristianiarektoren har ingen flere umiddelbare planer om andre oppkjøp, og mener at høgskolen også skal vokse organisk.
— Etter at vi eventuelt slår oss sammen kan vi ikke lenger bli en vitenskapelig høgskole, det vil vi være for brede til. I mange år fremover vil vi fortsatt være en «arbeidslivshøgskole» med studentene i sentrum, med en klar ambisjon om å bli et praksisnært arbeidslivsuniversitet, sier Blindheim.
Ingen flere oppkjøpsplaner
— De statlige Musikkhøgskolen, Arkitekthøgskolen og Kunsthøgskolen i Oslo har vært i samtaler om en eventuell fusjon, og enkelte av dem kan se for seg et kunstuniversitet. Kan det være noe for dere å bli en del av?
— Nå er vi er opptatt av å få til en sammenslåing med Westerdal Oslo ACT, og sammen skal vi tilby et enda bedre utdanningstilbud og et sterkere fagmiljø, som kommer både studentene og medarbeidere til gode. Vi har ingen andre planer om oppkjøp eller sammenslåinger, sier Blindheim.
Høyskolen Kristiania er medlem både i Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Nettverk av private høgskoler.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!