Saldering av globalt kunnskapssamarbeid

Toppledelsen ved Universitetet i Bergen reagerer på at Stortinget kutter 100 millioner kroner til forskning og faglig samarbeid mellom internasjonale og norske kunnskapsaktører for å kunne ta imot flere syriske flyktninger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtlige partier på Stortinget, med unntak av Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, har inngått en avtale om å ta imot flere flyktninger fra Syria til Norge.  Det er godt at Stortinget reagerer på den humanitære krisen i Syria gjennom både å ta imot flere flyktninger og hjelpe i nærområdene. For det fortjener stortingspolitikerne skryt.  Men det er synd at de den 19. juni vedtok å finansiere den humanitære hjelpen ved å ta penger fra forsknings- og kunnskapssamarbeid som nettopp kan forebygge slike katastrofer i fremtiden.

For å finansiere deler av den økonomiske kostnaden ved å ta i mot 2000-3000 syriske flyktninger per år frem til og med 2017, har de politiske lederne blitt enige om «å foreta omdisponeringer innenfor bistandsbudsjettet». Dette betyr at, bare i år, skal man kutte 75 millioner til forskning, 40 millioner i støtten til sivilt samfunn, 25 millioner til faglig samarbeid, 30 millioner til fornybar energi, 25 millioner til ulike midler innen FN-systemer og 55 millioner i løyvingene til Afrika, Asia og Latin-Amerika. Samlet vil det si et kutt på 250 millioner kroner, hvorav 100 millioner skal tas fra forskning og faglig samarbeid mellom internasjonale- og norske kunnskapsaktører.

I Dagens Næringsliv 26. juni påpeker administrerende direktør for Forskningsrådet Arvid Hallén at bevilgningene til forskning på utvikling i utviklingsland er halvert siden 2013. Det er også signalisert kutt i årene fremover. Dette er lite klokt med tanke på at FN i september skal vedta nye mål for utvikling og bekjempelse av fattigdom, og ikke minst med tanke på at Utenriksdepartementet i flere stortingsmeldinger har understreket behovet for forskning og utvikling i det internasjonale arbeidet.

Et globalt kunnskapssamarbeid innenfor blant annet demokratiutvikling og helse er helt avgjørende for å hindre menneskeskapte humanitære kriser som den vi ser i Syria i dag. Da er det svært uheldig at Stortinget velger å sette den akutte humanitære situasjonen i Syria opp mot midler som kan bidra til å forebygge slike kriser i fremtiden. Vår klare anbefaling er derfor: bidra humanitært uten å saldere globalt kunnskapssamarbeid. 

Et globalt kunnskapssamarbeid innenfor blant annet demokratiutvikling og helse er helt avgjørende for å hindre menneskeskapte humanitære kriser som den vi ser i Syria i dag.

Anne Christine Johannessen og Dag Rune Olsen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS