Statsminister Erna Solberg inviterer til toppmøte i Bergen for særlig utvalgte ledere fra næringsliv, akademia og organisasjoner. Foto: Eskil Wie

Bare Trondheim og Bergen får være med Solberg på havvind-toppmøte

Havvind. Statsminister Erna Solberg inviterer til toppmøte om det som kan bli den nye, store næringen, havvind. Universitetene i Bergen og Trondheim er inkludert, men verken Stavanger eller UiO.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentarer fra rektor på universitetet i Oslo, Svein Stølen, kl 20.18, 16. september 2019, og kommentar fra UiT-rektor Anne Husebekk kl. 22.21, 16. september 2019.)

Tirsdag 17. september arrangerer Erna Solberg toppmøte om havvind, og har invitert rundt 35 personer fra næringsliv, kunnskapsmiljø og miljøorganisasjoner med for å diskutere Norges posisjon i det voksende vindkraftmarkedet.

Etter at Equinor i august fikk lovnad om inntil 2,3 milliarder kroner til å sette opp 11 vindmøller i Nordsjøen har optimismen i sektoren steget kraftig.

FAKTA

Disse deltar på toppmøtet:

Fra regjeringen: Statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

Næringsliv: Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor, konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner, skipsreder Anette Olsen i Fred. Olsen & Co, adm dir. Mads Andersen i Aibel, adm. dir. Ragnhild Katteland i Nexans, adm. dir. Torgeir E. Ramsad i Ocean Heavy Transport, adm. dir. Høye G. Høyesen i MacGregor, adm.dir. Stig Remøy i Olympic Shipping, adm. dir. Jan-Kristian Haukeland i DOF Subsea, adm.dir. Olav Weider i Dr. techn. Olav Olsen, vice precident Astrid Onsum i Aker Solutions, adm. dir. Gunnar Birkeland i Unitech, konsernsjef Auke Lont i Statnett og adm. dir. Agnete Johnsgaard-Lewis i AS Norske Shell.

Kunnskapsmiljøer: Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef, professor Finn Gunnar Nielsen ved UiB, rektor Dag Rune Olsen ved UiB, direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet, og direktør Einar Hustad ved NTNU Energi.

Organisasjonene: Stein Lier-Hansen (Norsk Industri), Harald Solberg (Rederiforbundet), Otto Gregussen (Norges Fiskarlag), Knut Kroepelien (EnergiNorge), Øyvind Isachsen (Norwea) og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Norsk olje og gass).

Andre: Sjur Bratland i Norwegian Energy Partners, klyngeleder Arvid Nesse i Norwegian Offshore Wind Cluster, Nils Kristian Nakstad i Enova, vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i NVE og Ingrid Lomelde i WWF.

Kilde: Stavanger Aftenblad

Tar manglende invitasjon til etterretning

I Stavanger er det en viss sårhet å spore over at møtet ikke blir lagt dit.

Verken rektor Klaus Mohn eller andre fra Universitetet i Stavanger er inviterte på møtet.

— At regjeringen inviterer til et toppmøte om havvind synes jeg er betimelig, for feltet trenger belysning. At Stavanger ikke er invitert til å delta er en beslutning vi bare må ta til etterretning, sier Mohn til Khrono.

At Stavanger ikke er invitert til å delta er en beslutning vi bare må ta til etterretning.

Klaus Mohn

Han synes ikke at det hadde vært unaturlig å ha universitetet fra offshore- og oljebyen med på toppmøtet.

— Vi har spesielt sterk kompetanse innenfor offshore-teknologi ved UiS. Og vi har forskere som har sett på dette også fra andre synsvinkler enn det tekniske. Jeg tror definitivt at det kunne vært nyttig for regjeringen å høre vårt perspektiv på havvind, sier Mohn

Var allerede i byen

Bergen har ambisjoner om å bli ledende innen havvind, og subsea-miljøet er ganske stort i Bergens-området, forklarer Erna Solberg overfor Stavanger Aftenblad, før hun poengterer:

— Men først og fremst så legges toppmøtet til Bergen fordi jeg allerede er i byen denne dagen, på en konferanse med Bergen Næringsråd. Da fant vi ut at vi ville legge dette møtet til Bergen - i stedet for Oslo, sier hun til Stavanger Aftenblad.

Blant de rundt 35 inviterte er det bare fem personer fra kunnskapssektoren:

Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef og direktør Johan Einar Hustad ved NTNU Energi kommer fra Trondheim. Fra Universitetet i Bergen deltar rektor Dag Rune Olsen, og professor og vindkraft-nestor Finn Gunnar Nielsen. Fra Havforskningsinstituttet stiller direktør Sissel Rogne.

Ingen regional konkurranse

Johan Einar Hustad fra NTNU er på den korte gjestelisten, og ikke opptatt av hvor møtet foregår:

— Jeg synes bare det er flott at det kommer, og håper at det blir en god dialog mellom myndigheter, næringsliv og kunnskapssektoren.

Og det er ingen grunn til å se dette som en konkurranse mellom norske byer og regioner, mener han:

— Dette kan bli så stort som man bare vil, så her er det bare å kaste seg på. Havvind finnes det kompetanse på i alle byer med utdanning på universitetsnivå. Dette er en nasjonal dugnad, og da må alle trå til sammen. Markedet er hele verden, og da nytter det ikke å krangle regionalt i Norge.

Avgjørelsen om å støtte Hywind Tampen, som skal levere strøm til Gullfaks- og Snorre-feltene, har gitt Hustad tro på at det kan komme flere insentiv til flytende havvindmøller fra regjeringen.

— Hywind Tampen er starten på noe som er mye større. Og det må perspektivene våre for havvind også være.

Har utdannet vind-studenter

Hustad har tro på at Erna Solberg har med seg signaler om ytterligere satsning når hun kommer til Bergen.

— For ellers er det ingen vits i å invitere masse folk.

Planene for Hywind Tampen er mer enn 15 år gamle, så beslutningen har modnet over tid. Det har gitt både næringslivet og akademia tid til å forberede seg. Bare ved NTNU har 70 tatt doktorgrad på temaet, og 250 har tatt mastergrad.

— Disse er ute i industrien nå, og det er viktig at ikke utviklingen stopper opp. Og det er når vi får til en dynamikk mellom industri og offentlig forvaltning at prisen på havvind går ned, sier Hustad.

Dag Rune Olsen er rektor ved Universitetet i Bergen, og med flere fagmiljø som har satset på havvind er han og forsker Finn Gunnar Nielsen i vinden når statsministeren inviterer.

— Offshorevind kommer til å bli så stort i årene som kommer at det blir nok møteplasser for alle. Her har vi mye å tjene på å trekke i lag, og Stavanger har veldig mye kompetanse på dette. Det er helt praktiske grunner til at statsministeren legger arrangementet til Bergen, og vi må være så ærlige her i Bergen og si at det er hovedbegrunnelsen, sier Olsen til Khrono.

Tviler på penger

Han håper på et signal fra statsministeren om at havvind også er viktig fra et energipolitisk perspektiv. Og han er helt sikker på at havvind trengs, ettersom verden ikke vil nå togradersmålet selv om alle land når sine nasjonale mål.

— Det vil være mulig for Norge å satse på mer havvind. Dette kan bli en eksportnæring som både lever opp til FNs bærekraftsmål, og samtidig håndterer klimatutfordringene, sier Olsen.

Men han tror ikke Erna Solberg har med seg milliarder i vesken når hun kommer til Bergen for toppmøte.

— Jeg er så kynisk at jeg tenker at da hadde vi nok hørt om det før valget. Men det er veldig spennende å høre hva hun tenker om politikk for havvind. Og jeg tror det er viktigere nå enn at det kommer økonomiske virkemiddel på bordet, sier Olsen.

Advarer mot kun teknologi-tanker

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (UiO) er ikke invitert på toppmøtet.

— Statsministeren står selvsagt fritt til å invitere dem hun vil, men min ryggmargsrefleksjon er å advare mot å kun tenke teknologi. Kompetanse om havet innenfor realfag og teknologi er selvsagt viktig og våre sterke IKT- miljøer vil i så måte kunne bidratt godt, sier Stølen.

Svein Stølen, rektor UiO. Foto: Siri Øverland Eriksen

Men enda viktigere er det å se havvind som en del av en bærekraftig utnyttelse av verdenshavene, mener Stølen. Og her har UiO mye å bidra med, mener Stølen, som peker på noen særlige forskningsmiljø ved egen institusjon:

— Forvaltning av havet handler om alt havet rommer, men også om internasjonal politikk, om lov og rett, om økonomi og kultur. Juss og samfunnsvitenskapene har historisk stått helt sentralt i norsk forvaltning av havet, og bør involveres fra første stund også her. Nordisk institutt for sjørett og statsvitenskap peker seg ut som viktige kompetansemiljøer. Kanskje har vi ikke godt nok klart å synliggjøre hvordan UiO har vært en helt sentral norsk havaktør. Det kommer vi til å være i årene som kommer også, lover rektoren.

Også rektor Anne Husebekk ved UiT - Norges arktiske universitet mener at fagmiljøene deres kunne hatt viktige innspill til et toppmøte om havvind:

— Vi har mye å bidra gjennom en stor satsing; arktisk senter for fornybar energi. I senteret samarbeider 24 forskere innen teknologi, biologi, samfunnsvitenskap og humaniora. Det er dumt at statsministeren går glipp av våre perspektiver.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS