Koronaviruset

Ber om milliarder til forskning på vaksine

Vil ha på bordet 80 milliarder kroner, en stor del til forskning.

Gro Harlem Brundtland er co-styreleder for GPMB, som ber om milliarder til arbeidet mot koronaviruset.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): — Utsiktene til en pandemi med flere bølger øker. Dette påvirker alle deler av samfunnet, legger et enormt press på akutt helsehjelp, forstyrrer forsyningskjeder for vitale medisiner, gjør at bedrifter og skoler stenger. Utbruddet er i ferd med å føre til økonomiske tap som er større enn for SARS, Ebola, Mers og Zika samlet.

Uttalelsen kommer fra Gro Harlem Brundtland og Elhadj As Sy. Førstnevnte skulle være kjent for alle i Norge, som tidligere norsk statsminister og generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon (WHO). Sistnevnte er generalsekretær for internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne.

Utbruddet er i ferd med å føre til økonomiske tap som er større enn for SARS, Ebola, Mers og Zika samlet.

Gro Harlem Brundtland og Elhadj As Sy, GPMB

De to er co-styreledere i Global Preparedness Monitoring Board (GPMB), opprettet av WHO tilbake i 2018, som et uavhengig organ for å jobbe med beredskap for globale helsekriser.

Jobber for å koordinere forskningen

GPMB mener det nå må sprøytes inn minst åtte milliarder amerikanske dollar, eller nær 80 milliarder norske kroner, i ferske midler som en del av det globale svaret på det nye koronaviruset (COVID-19). En stor del av dette vil de sprøyte inn i forskning, de vil ha to milliarder dollar til vaksineutvikling og 1,5 milliarder dollar til forskning og utvikling av behandling. Resten vil de fordele på blant annet lagring av vaksiner og beredskapsarbeid.

De viser til at Verdensbanken og IMF har varslet milliarder for å møte COVID-19, men skriver at «det er kritiske hull denne finansieringen ikke møter».

Finansieringen er en sak, som Khrono har skrevet om tidligere jobbes det også på spreng med å koordinere forskningen. En rekke aktører gikk nylig ut med en felles bønn til forskere, tidsskrift og alle som finansierer forskning om at all forskning og data som kan være relevant for å møte utbruddet, deles åpent og så raskt som mulig. Bak bønnen sto blant annet forskningsråd, forlagsgiganter og forskningsinstitusjoner, inkludert Norges Forskningsråd.

Denne ukas bønn om friske milliarder fra GPMB kom bare dager etter at WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus slo fast at «det er vitalt å koordinere forskning slik at forskjellige grupper rundt om å verden utfyller hverandre, og WHO kan gi bedre råd og land kan ta kunnskapsbaserte beslutninger for å redde liv».

Det er vitalt å koordinere forskning slik at forskjellige grupper rundt om å verden utfyller hverandre

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO

Uttalelsen kom da WHO presenterte et veikart for forskning rundt COVID-19. Veikartet ble tegnet opp under et to dager langt møte med 400 eksperter.

Regjeringer varsler midler

Når det gjelder finansiering skriver Science Business at koronautbruddet har fått en rekke offentlige og private aktører til å bla opp midler for forskning på viruset og vaksiner.

De viser til en rekke eksempler på hvordan regjeringer og andre de siste ukene har varslet ekstraordinære midler blant annet til forskning på vaksiner.

EU investerer ifølge Science Business samlet 140 millioner euro til forskning på viruset, deriblant 37,5 millioner som ble varslet forrige uke til vaksiner, tester og behandling. I USA vedtok kongressen samtidig en «emergency response bill» på 8,3 milliarder dollar, hvorav en stor del skal gå til Public Health and Social Services Emergency Fund blant annet for utvikling av mottiltak og vaksiner.

I Canada varslet helseminister Patty Hajdu og innovasjons-, forskning- og industriminister Navdeep Bains nær 27 millioner dollar til forskning på viruset.

— Vår regjering vet at vitenskap er kjernen i innovasjon og en viktig prioritering for å holde kanadiere trygge og sunne, heter det i en uttalelse fra Hajdu, sitert av Science Business.

De viser også til en rekke andre land som har varslet midler til forskning på COVID-19, deriblant Sveits, Storbritannia, Tyskland, Australia, New Zealand, Brasil, Kina, Japan og Sør-Korea. Flere har varslet millioner til vaksinealliansen Coalition for Epidemic Preparedness (CEPI), med hovedsete i Oslo.

Powered by Labrador CMS