mutantsmitte
Ber 1600 studenter teste seg
Studenter bor tett på byggeplass der det sør-afrikanske mutantviruset er oppdaget. Studentsamskipnad sier de er forberedt på smitte. Helsebyråden utelukker ikke at smitten kan komme fra studentene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert kl 14.41 med svar fra helsebyråd Beate Husa)
Studentsamskipnaden Sammen ber de 1600 studentene som bor i Fantoft studentboliger om å teste seg for covid-19.
Det var Bergens Tidende som meldte om saken først.
På byggeplassen ved Fantoft stasjon, tett på studentboligene, er det oppdaget et større utbrudd av korona-virus.
Dette ukontrollerte utbruddet var blant grunnene til at Bergen og omegn denne uka stengte ned store deler av samfunnet — blant annet campus ved de store studiestedene.
Kommunikasjonssjef i Sammen, Marita Monsen, forteller til Khrono at de følger situasjonen på Fantoft tett, og at de er forberedt på at noen av de som bor i studentboligene på Fantoft kan være smittet.
— Vi har hatt beredskapsmøte i dag, og vi er i tett dialog med kommunen om situasjonen, informerer Monsen.
Ber alle teste seg
Mandag formiddag sendte Sammen ut melding til de rundt 1600 beboerne på Fantoft, der de ber dem oppsøke en av teststasjonene i Bergen for å teste seg.
— Bakgrunnen for det er en henvendelse fra Bergen kommune, der det bes om at alle som har vært i Fantoft-området tester seg, sier Monsen.
De to barnehagene som ligger på Fantoft er stengte, og alle de ansatte her skal teste seg.
Vet ikke om smitten kan komme fra studentene
Det er mange utenlandske studenter som bor i Fantoft studentboliger. Tross innreisekarantene, kan de bevege seg i området og for eksempel gå på butikken.
Mandag klokken 14 holdt helsebyråd i Bergen, Beate Husa, pressekonferanse. På spørsmål fra Khrono kunne Husa ikke slå fast at smitten faktisk kom fra bygningsarbeiderne.
— Det er mange studenter fra utlandet som bor på Fantoft og som skal ha beveget seg i området. Er dere sikre på at smitten kommer fra byggeplassen, og at det ikke kan ha kommet andre veien, fra studentene?
— Det vet vi ikke. Det er selvfølgelig et veldig interessant spørsmål. Det er viktig for oss å prøve å finne ut av hvor smitten kommer fra, og vi jobber veldig intensivt med det. Det er et stort arbeid og mange skal kartlegges. Foreløpig kan jeg ikke si hvem som er pasient null eller hvor vedkommende kommer fra, sier Husa.
— Dere vet ikke om det er studenter som er smittet med mutert virus fra Sør-Afrika?
— Jeg har ikke hørt at det er det, men nå er det veldig mange som tester seg og jeg hører det er stort trykk på teststasjonen på Festplassen. Det er viktig at alle med mistanke om at de kan være smittet, tester seg.
Mulige treffpunkt mellom bygningsarbeidere og studenter
— Vet dere noe om noen av bygningsarbeiderne på Fantoft har vært inne i byggene der det er studentboliger eller i nærheten av studenter på annet vis?
— Det vet vi ingenting om. Det ligger en stor butikk på Fantoft, og dette kan selvsagt ha vært et treffpunkt, svarer Monsen, og legger til:
— Dette er en ekstraordinær situasjon, og med tanke på at resten av Bergen har stengt ned som følge av det muterte viruset, er vi nødt til å ta alle forholdsregler.
Byrådet i Bergen uttrykte søndag bekymring for utbruddene i byen, blant annet fordi bygningsarbeidere også hadde beveget seg på butikker og andre steder utover byggeplassen den siste tiden.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år