Fra studiestart ved Universitetet i Agder. Studentleder i Agder, Benedicte Nordlie fremmer tre behagelige sannheter for framtidige studenter og deres foreldre. Foto: Saara Ojanen

Sannheter som er utgått på dato

Studieliv. Studentleder i Agder, Benedicte Nordlie, fremmer tre behagelige sannheter for framtidige studenter og deres foreldre, satt opp mot Trond Blindheims 9 ubehagelige sannheter.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 17.februar 2019 kunne vi lese i Aftenposten om Trond Blindheims mening om de ni ubehagelige sannhetene til deg som har en datter eller sønn som skal studere til høsten.

Blindheim mener at foreldre skal ta ansvar og fortelle sine håpefulle forskjellen mellom videregående opplæring og akademiske studier. En felles prat i familien om elevers egen fremtid kan være vel så nyttig, problemet er bare at rådene han fremmer er utgått på dato.

I 2019 er ikke det aller viktigste kun gode karakterer og vi ser at dette presset gjør at flere studenter sliter. Vi er enige i at studenter som velger å bare feste og sove mest sannsynlig vil stryke, om de ikke leser og studerer. Likevel er en del av studentlivet både å ta seg en fest og å engasjere seg ved siden av studiene. Hvis Blindheim mener at man skal sende ut framtidige studenter med de rådene at man ikke skal overvurdere seg selv, minne sine egne på at man kun er en av mange og at alle ikke er like gode, da vil jeg påstå at det beste rådet er å ikke gi et råd.

Om man som student engasjerer seg vil det være en faktor som gir bedre opplevelse av studiestedet fordi man finner noe givende å bruke tiden sin på, venner og et sosialt nettverk.

Benedicte Nordlie

Jeg ønsker derfor å fremme tre behagelige sannheter både for foreldre og framtidige studenter, for høyere utdanning har plass til de fleste som ønsker å ta del i fellesskapet.

1. Engasjer deg - Også i din lokale studentorganisasjon.

Studentorganisasjoner jobber hver dag for at studentene skal lykkes på sitt studiested. Det handler derfor ikke om at vi ønsker at utdanningsinstitusjonene skal stille færre krav, men heller de riktige kravene. Om man som student engasjerer seg vil det være en faktor som gir bedre opplevelse av studiestedet fordi man finner noe givende å bruke tiden sin på, venner og et sosialt nettverk. For Blindheim virker dette som noe negativt, men for oss som er studenter vet vi at om man trives kan dette bidra til å både forebygge psykiske lidelser og at man lykkes bedre i studiet sitt.

2. Karakterer åpner dører - Men det gjør også engasjement, nettverk og praktisk erfaring

Man skal ikke oppmuntre studenter til å få dårlige karakter, men karakterer er ikke alt. I en studenttilværelse handler det i stor grad om å lære seg å balansere hverdagen til å inneholde både studietid, sosialt samvær og relevant praktisk erfaring for det man studerer. Et lite google søk viser at man i dagens samfunn kan få drømmejobben med riktig nettverk og CV, selv om man har en C eller D på vitnemålet. Når nyutdannede skal få en jobb vil det ikke være nok med kun toppkarakterer, man trenger også å besitte generiske ferdigheter som gjør en rustet til å beholde en jobb. Dette er ikke alltid noe man lærer i fagbøkene sine.

3. Alle er ikke gode - På alt. Men alle er gode på noe.

Når elever skal ut av videregående er det viktig med gode veiledertjenester som kartlegger deres beste egenskaper, og sammen legge en plan for veien videre. Veldig mange elever vil bli studenter i høyere utdanning, og det er naturlig. Høyere utdanning er i dag et hav av muligheter hvor fremtidige studenter kan velge den retningen som passer sine evner best. I denne utviklingsprosessen vil man lykkes i noe, og mislykkes i noe annet. I både motgang og medgang skal man juble fordi man gir ikke opp, man tar opp fag og presser seg videre for å bli bedre på det man ikke kan. Dette gir enda bedre læring og kunnskap, og kunnskap er noe samfunnet trenger.

Selv ble jeg så engasjert ved siden av studiene at jeg ikke leverte på nominert tid, men det gikk fint likevel.

Brødtekst

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS