Illustrasjonsfoto av studenter fra HiOAs åpningsseremoni i 2015. (Khrono presiserer at det ikke er offentlig kjent hvilke universiteter studenter som er tilknyttet hvitvaskingen går på). Foto: Skjalg Bøhmer Vold.

DN: DNB advarer mot at studenter brukes til hvitvasking av penger

Kriminalitet. DNB har avslørt 11 norske studenter, som hjelper kriminelle med å hvitvaske penger. Nå risikerer de fengselsstraff, ifølge Dagens Næringsliv.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 11 norske studenter, fra to store universiteter, hjelper kriminelle med hvitvasking av penger, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

Fakta

Hvitvasking

Hvitvasking innebærer å skjule at verdier kommer fra kriminalitet.

Dette brukes for å lettere kunne benytte verdier man har tilegnet seg på urettmessig vis.

Ett eksempel på hvordan det kan gjøres, er å overføre mange ganger mellom ulike kontoer, for å skjule hvor de kom fra opprinnelig.

Avisen har snakket med Terje Aleksander Fjeldvær, som leder DNB sitt senter mot finansiell nett-kriminalitet. Det er DNB som nå advarer mot at studenter rekrutteres til disse miljøene.

Mennesker som hvitvasker penger kalles gjerne «muldyr», og antallet muldyr i Norge øker. DNB har bare i høst avslørt 37 nye norske muldyr.

Bankene har blitt flinkere til å stanse overføringer

— Vi ser nå en markant økning i transaksjoner som sendes til norske kontoer. Bakgrunnen tror vi er at bankene er blitt flinkere til å stanse de overføringene som går direkte til utlandet, sier Fjeldvær til DN.

Han forteller at kriminelle gjerne bruker norske kontoer som mellomledd, for å skjule hvor pengene egentlig kommer fra. Måten de gjør det er å «leie» privatpersoners kontoer.

Den vanligste måten å gjøre det på, er at privatpersonene blir ansatt i et firma, så får de med vilje utbetalt for mye lønn, før de så må overføre deler av summen tilbake til firmaet. Pengene de da setter tilbake, blir så overført til en annen konto enn de opprinnelig kom fra. Da blir det vanskeligere å spore hvor de opprinnelig kom fra.

To universiteter

Muldyraktiviteten har hovedbase på ved to norske universiteter. DNB vil ikke oppgi til DN hvilke to universiteter det er snakk om, men Fjeldvær sier det er to store universiteter.

Fjeldvær sier også at de ikke har noen grunn til å tro at hvitvaskingen er knyttet til studiestedene.

— Gevinsten for dem er gjerne nede i 500 kroner per transaksjon. Det er utrolig lite penger man sitter igjen med for å bidra til kriminalitet, sier Fjeldvær.

Han sier studentene kan bli dømt for uaktsom hvitvasking, og at folk tidligere har blitt dømt til opptil et år i fengsel for liknende ting.

Økokrim opplever også økning

Økokrim registrerer også en økning i antallet norske muldyr.

— Folk som blir benyttet som pengemuldyr og opptrer uaktsomt, medvirker til hvitvasking av penger – og det har vært flere saker hvor det er gitt ett års fengsel til pengemuldyr. Men de kan også få strengere straff. I noen tilfeller har vi advart de som er brukt som pengemuldyr og gitt dem en mulighet til å returnere pengene til de som har sendt dem. Men fortsetter de virksomhetene sine, kan de også bli dømt etter bedrageribestemmelsen, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til DN.

#dontbeaMule

Ifølge Finans Norge har Europol listet opp tre grupper som oftest blir rekruttert til å være muldyr. Dette er arbeidsledige, ofte nylige innvandrede eller folk med pengeproblemer. I denne siste aksjonen har man sett en vekst i saker som omhandler unge mennesker. Man ser at selskapene som tilrettelegger denne ulovlige virksomheten nå spesifikt går etter studenter med økonomiske problemer,

Ifølge Finans Norge har Europol, Eurojust og den europeiske bankforeningen gjennom de siste tre månedene i 2018 samarbeidet om en koordinert aksjon mot muldyr-virksomhet, under kampanjen #dontbeaMule.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS