Rektor ønsker seg mer høytid over studentenes avslutninger

Norske universiteter og høgskoler bør gjøre mer stas på studentene som er ferdig med utdanningen, mener rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager avslutter flere tusen studenter utdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus. Noen har høytidelige avslutninger, blant annet hedres de nyutdannede sykepleierne under en seremoni på Oslo rådhus. 

Andre har utstillinger, som avgangsstudentene ved Institutt for produktdesign, der de viser fram bachelor- og masterarbeidene sine, mens andre har nesten ingenting. På noen utdanninger går studentene hver til sitt etter eksamen uten at det markeres på noen annen måte enn kanskje noen øl med medstudentene.

På campus i Pilestredet er det riktignok en god del bunadskledde og festpyntede studenter som fotograferes av stolte foreldre og slektninger, men rektor Curt Rice ville gjerne sett at «graduation» hadde vært en større begivenhet, slik som i hans hjemland USA.

Kan gjøres bedre

— Det er viktig å markere at man er ferdig med en grad, men det er stor variasjon i hvordan dette gjøres rundt på høgskolen. Jeg synes at vi skal spørre oss om vi ikke bør gjøre mer ut av avslutningene, sier Rice.

Jeg stiller opp når jeg blir invitert, men det har vært tynt med invita-sjoner.

Curt Rice

De siste dagene har han vært på enkelte avslutninger, blant annet var han på fotojournalistenes avgangsutstilling i Fredrikstad fredag 3. juni, på utstillingen til bachelor- og masterstudentene i produktdesign torsdag 9. juni, og på sykepleiernes avslutning i Oslo rådhus dagen etter.

— Det er kanskje naturlig å ha avslutninger på fakultetsnivå, siden vi er så mange på denne høgskolen, men vi kunne gjerne hatt en felles avslutning for alle masterstudentene, sier Rice.

Hvorfor er det så viktig med disse seremoniene?

— Det er viktig å gjøre stas på studentene og på de som har hjulpet dem gjennom utdanningen. Det har noe å si for tilknytningen de får som alumni, og det skaper også en mulighet for oss til å være synlige i samfunnet, sier Rice.

Tynt med invitasjoner

Han sier at han mer enn gjerne stiller opp på seremoniene.

— Jeg stiller opp når jeg blir invitert, men det har vært tynt med invitasjoner, sier han.

— Jeg som rektor hadde likt å takke studentene for at de har tatt utdanningen hos oss. Jeg ville også oppfordret dem til å være ambassadører for HiOA, og dessuten be dem huske alle tilbudene vi har for etter- og videreutdanning, sier han.

På sin facebook-side skriver Rice at en av de mange grunnene til at han ønsker at norske universiteter og høgskoler gjorde mer ut av avslutningene, er avslutningstalene, som han sier er en sjanger i seg selv.

Der har han også lagt ut en lenke til de beste «graduation speeches» presentert av avisen The Guardian.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS