På kort tid ble det sendt varsler mot tre ulike ansatte ved Kunsthøgskolen i Oslo i årsskiftet 2017-18. Foto: Mats Arnesen

Avskjediget KHiO-professor beskyldt for seksuell trakassering fikk klage avvist av Kunnskaps­­departementet

Trakassering. To år etter første varsel mot professoren ved Kunsthøgskolen i Oslo, har Kunnskapsdepartementet ferdigbehandlet klagesaken. De støtter vedtaket om avskjedigelse.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Kunnskapsdepartementet opprettholder vedtak fattet av styrets tilsettingsutvalg ved Kunsthøgskolen i Oslo om å avskjedige en professor. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken ytterligere, skriver ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet, Johan Raaum, i en epost.

Det var den 18. desember 2017 at første varsel om seksuell trakassering ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) først dukket opp hos Kunnskapsdepartementet. Ifølge varslerne skal en professor over lang tid ha trakassert studenter.

Ba ledelsen vurdere politianmeldelse

Midt i den voksende #metoo-bevegelsen, tok departementet saken svært alvorlig, og tre dager senere ble daværende rektor og direktør ved høgskolen innkalt til møte. De ba ledelsen om å vurdere å politianmelde forholdet.

Kunsthøgskolen mente at det ikke forelå grunner til politianmeldelse, men tilsettingsutvalget ved høgskolen vedtok seks måneder senere, sommeren 2018, å gi professoren avskjed. Dette er den sterkeste sanksjonsformen en arbeidsgiver har, og er mye strengere enn en oppsigelse.

«Det er sannsynliggjort at det har forekommet brudd på allmenne normer for akseptabel adferd, tilfeller av seksuell trakassering og brudd på de etiske retningslinjene til Kunsthøgskolen i Oslo. Saken har ført til avskjed», var konklusjonen til utvalget.

Klaget saken inn hos Kunnskapsdepartementet

Forskerforbundets advokat, Mariann Helen Olsen, representerer den avskjedigede professoren, og valgte å anke vedtaket.

Til VG sa advokaten at hennes klient opplevde prosessen og saksbehandlingen fra Kunsthøgskolens side som svært kritikkverdig.

— Han opplever at KHiO som forvaltningsorgan i liten grad har opptrådt i tråd med det som kreves av forsvarlig saksbehandling og forvaltningsskikk, sa hun til avisen.

Til Forskerforum fortalte Olsen at professoren sa opp sin stilling før utvalget valgte å avskjedige ham. Ifølge Olsen hadde oppsigelsen ikke sammenheng med varslersaken.

Saken ble klaget inn til Kunnskapsdepartementet, som ble satt i en vanskelig posisjon der departementet måtte vurdere sin habilitet.

Nå, ett og et halvt år senere, har altså departementet fattet et vedtak i saken, der de har bestemt seg for å opprettholde vedtaket fra Kunsthøgskolen om avskjed.

I en e-post skriver rektor ved KHiO, Måns Wrange, at «Kunsthøgskolen i Oslo tar departementets konklusjon om å opprettholde vårt vedtak til orientering. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentar».

Advokat Olsen meddeler at hennes klient ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

(Oppdatert 15.53, 13.01.2019: Kommentar fra Kunsthøgskolen i Oslo og advokat Mariann Helen Olsen).

Powered by Labrador CMS