Langeland til På Høyden: Saken kan gå helt til Høyesterett
Langelandsaken. I et første lengre intervju med professor Nils Rune Langeland som På Høyden har publisert, varsler han at hvis departementet ikke omgjør avskjeden, kan saken gå helt til Høyesterett.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På Høyden presenterer i dag, fredag 12. januar, det første større intervjuet med professor Nils Rune Langeland, siden saker rundt ham igjen ble en mediesak med Khronos første oppslag 2. juli 2017.
På Høydens intervju med Langeland: — Eg sit på akademisk death row
Khronos første sak: Langeland sendte grove meldinger til kvinner
I går ble det kjent at avskjedssaken hans blir opprettholdt. Ansettelsesutvalget for styret ved Universitet i Stavanger tok ikke klagen hans til følge, og saken er nå sendt videre til behandling i Kunnskapsdepartementet.
Les også: Langeland-klage ble ikke tatt til følge
Varsler sak helt til Høyesterett
— Jeg er på samme måte som andre tilhenger av god folkeskikk, sier Langeland til På Høyden, og han fortsetter:
Jeg er ikke så dum at jeg tror slike meldinger er en form for flørt eller sjekking. Men jeg har det i kjeften, og liker spissformuleringer.
Nils Rune Langeland
— Jeg har beklaget, til og med på Dagsrevyen. Dette var noen stunt-meldinger, sendt i fylla. Jeg er ikke så dum at jeg tror slike meldinger er en form for flørt eller sjekking. Men jeg har det i kjeften, og liker spissformuleringer. Jeg har et litt stunt-litterært gen.
Men han understreker ifølge på Høyden at genet bare sitter i kjeften, og at han ikke er fysisk, og På Høyden siterer:
— Jeg er av natur ikke en som klenger meg inn på folk.
Om selve saken videre sier Langeland til På Høyden:
— Jeg sitter på akademisk death row. Dersom Kunnskapsdepartementet ikke gjør om vedtaket, så reiser saken såpass mange prinsipielle spørsmål at hun kan gå helt til Høyesterett. Da får jeg avklart om jeg i realiteten har fått yrkesforbud i Norge, eller om jeg får oppreisning og millionerstatning.
Vil ikke kommentere påstandene
Rektor på UiS, Marit Boyesen, sier til På Høyden at hun ikke vil kommentere intervjuet med Langeland.
— Dette er hans ytringer. Vi har behandlet saken med bakgrunn i saksutredningen, sier Boyesen til På Høyden.
På spørsmål fra På Høyden om at Langeland sier at han opplever UiS sin behandling av saken som forutinntatt og uten omtanke for han som ansatt, svarer hun:
Å konkludere med avskjed er ikke noe vi gjør med lett hjerte eller på en lettvint måte.
Marit Boyesen
— Generelt vil jeg si at vi har en holdning om å ta godt vare på våre ansatte. Å konkludere med avskjed er ikke noe vi gjør med lett hjerte eller på en lettvint måte. Det er kriterier som ligger bak avskjeden som vi mener er oppfylt, og vi har gjort en så god og samvittighetsfull jobb som vi har kunnet. Vi vil våre ansatte vel, understreker hun.
På Høyden spør også om Boyesen har følt seg presset til å gi Langeland avskjed grunnet alle medieoppslagene. Da svarer hun:
— Jeg tror nok at en arbeidsgiver kan føle presset fra media, men jeg vil være helt klar på at vi som arbeidsgiver ikke kan basere våre beslutningene på et slikt press.
Les hele intervjuet med Boyesen i på Høyden: — Vi vil våre ansatte vel
Hevder at sakene ikke handler om kollegaer eller egne studenter
Både Langeland og advokaten understreker overfor På Høyden at avskjedssaka ikke gjelder trakassering av kollegaer eller studenter ved UiS.
Langeland selv ba om unnskyldning i en sms til NRK i juli. Der skrev han:
«Eg beklager uten atterhald meldingane. Dei var klart upassande. Eg vil understreke at ingen av meldingane blei sendt til eigne studentar. Eg tek det fulle ansvar for det eg har gjort.»
Les også: Langeland beklager
En kvinne som var Langelands student våren 2017, som ønsket å være anonym, har til Khrono både vist fram meldinger og fortalt at hun hadde mottatt meldinger fra Langeland som hun opplevde som svært upassende, selv om de ikke var så grove som noen av de andre meldingene som var publisert. Hun sendte også klage på ham til UiS.
UiS bekreftet overfor Khrono i juli at de hadde mottatt klagen.
— Ikke med i saken mot Langeland
Men selv om studenten følte seg trakassert, var meldingene likevel ikke av en slik art at UiS tok dette med i saka mot Langeland, ifølge advokaten.
— Helt siden i sommer har vi prøvd å få UiS til å dementere den falske oppfatningen av at jeg har trakassert studenter ved UiS og kollegaer. Det finnes ikke en eneste klage på meg på grunn av konflikt med kollegaer, og mange av de er veldig sjokkert over måten jeg blir behandlet på. Dette er ikke en arbeidskonflikt, og det har ingenting med måten jeg har vært lærer eller veileder på. Kort sagt har saka ingenting med jobben min å gjøre, sier Langeland, til På Høyden.
Han viser også til at han ikke har fått klager på måten han har utført jobben sin som forsker og underviser, verken fra kollegaer eller studenter.
På Høydens intervju med Langeland: — Eg sit på akademisk death row
Les mer om Langelandsaken her.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!