Ønsket mindre feighet og mer ulydighet i akademia
Professoren og sosialmedisineren, Per Fugelli (74) døde onsdag morgen. I et foredrag fra 2014 refset han landets akademikere for manglende mot: Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land, sa han.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Se Per Fugellis foredrag fra 2014 om feighet og mangel på mot i akademia nederst i saken).
Professor Per Fugelli døde onsdag morgen på Jæren, med sine nærmeste rundt seg.
På sin facebookside onsdag skrev Fugellis sønn Aksel, følgende:
«I går kveld sto en kraftig skinnende regnbue over Jæren, regnbuens ende gikk ned midt i Orrevannet. Vi plukket årets siste blåklokker og tok med inn til nattbordet. Store flokker med svaler og stær kretset rundt hytta. Jeg tok et par kast med fluestanga i Orre-elva, rett utenfor hytta, og fikk opp en laks, for første gang på fem år, det pleier ikke gå laks i denne elva.
Jeg tok laksen inn på rommet hans og spurte om han var sulten, selv om han hadde sluttet å spise, da smilte han. I går kveld fikk barnebarna hver sin alenestund med far, for vi visste at denne natten kunne bli den siste, og vi voksne satt med han gjennom natten.»
Den modige kritikk er mer nødvendig enn noen gang fordi makten sminker seg med kommunikasjons-
rådgivere.
Per Fugelli
Mer mot, kritikk og ulydighet
Fugelli var kreftsyk i flere år og snakket åpent om sykdommen. I august i år skrev han sin siste kronikk i Aftenposten hvor han fortalte at han skulle til Jæren for å dø.
På en konferanse om dannelse og mot i akademia trollbandt professor Fugelli et fullsatt auditorium på Høgskolen i Oslo og Akershus da han oppfordret landets akademikere til mer mot, mer kritikk og ulydighet, mindre feighet og færre kommunikasjonsrådgivere.
— Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land. Universitet og høgskoler bør gi studentene avsmak for makt og stimulere til kritisk tenkning og ulydighet, sa Per Fugelli i foredraget sitt.
Han oppfordret til mer mot, mer kritikk og ulydighet, mindre feighet og færre kommunikasjonsrådgivere.
For mange tamme hjerner
«Mot er alle dyders mor», sa Fugelli og mente og at det er for mange tamme hjerner ved universitet og høgskoler og at det tenkes for mye i flokk og «hjernelag» - noe som kan føre til overfladiskhet og at altfor mange tenker likt.
— Den modige kritikk er mer nødvendig enn noen gang fordi makten sminker seg med kommunikasjonsrådgivere, sa Fugelli.
Han avsluttet med et sitat fra Brødrene Løvehjerte, der Karl og Jonatan kjempet i Nangijala mot den onde Tengil. På et tidspunkt holder de på å miste motet, fordi de var i stor fare, men Jonatan ville ikke gi opp kampen mot det onde:
— For ellers er jeg ikke noe menneske, men bare en liten lort, sa Jonatan.
Les også: Norge er blitt et feigt land
Nå er Fugelli selv på vei til Nangijala.
Under her får du et gjenhør med Per Fugellis foredrag.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!