Det blir ikke streik i staten

Partene ble enige på overtid og det blir dermed ikke streik. De 1461 universitets- og høgskoletilsatte som hadde blitt tatt ut i streik torsdag morgen må på jobb som vanlig.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at partene tidlig torsdag morgen ble enige om en løsning hos Riksmekleren blir det ikke streik i staten.

— Vi har beholdt vår forhandlingsrett på pensjon, og fått på plass en bedre lønnsprofil for våre medlemsgrupper, sier forhandlingsleder i Unio Stat, Petter Aaslestad (bildet under) til NRK.

Prinsipper, ikke penger

Oppgjøret i år ble ansett som spesielt krevende fordi man forhandlet om prinsipper, ikke penger. Fagforbundene LO stat, Unio og YS hadde varslet at de ville ta ut til sammen 5560 personer i streik, hvorav 1461 var tilsatte i høyere utdanningssektoren.

Grunnen til de harde frontene var ifølge NRK at staten hadde krevd en fullstendig gjennomgang av lønnsoppgjøret. Det kunne ikke fagforbundene godta.

— Jeg er veldig glad for at vi har klart å løse dette uten konflikt, og at vi er enige om en felles avtale. Så er jeg ikke riktig så fornøyd med at vi ikke har klart å få til noe på pensjon. Det beklager vi, sier Tone Rønoldtangen i LO Stat til NRK.

Lønnsøkning

Ifølge statskanalen er resultatet av forhandlingene et generelt lønnstillegg på 1,15% til alle, og en del som skal fordeles lokalt. Den samlede økningen er på 2,4%.

— Vi er tilfreds med resultatet. Alt i alt har meklingen gitt oss et bedre resultat på fordeling av økonomi og på forhandlingsbestemmelser enn vi ville oppnådd hvis vi hadde akseptert statens tilbud i de ordinære forhandlingene. Vi har rett og slett fått en bedre tariffavtale, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat til NRK.

Kommunalministeren tilfreds

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skriver i en pressemelding at han er tilfreds med resultatet av meklingen.

— Dette har vært svært krevende forhandlinger, og alle har måttet bidra. Jeg vil gi honnør til riksmekler og partene for god og konstruktiv tone gjennom hele meklingen. Jeg er spesielt glad for at vi er enige om at det er behov for et modernisert og forenklet lønns- og forhandlingssystem i staten, og for at partene i fellesskap skal arbeide for dette.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS