Åtte nye bedriftsledere blir mentorer ved UiT

UiT har fått åtte nye mentorer som skal knytte tettere bånd mellom universitetet og næringslivet.

Rektor Anne Husebekk ved UiT mener lokale bedriftsledere har mye å tilføre universitetet, og vice versa.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De åtte nye næringslivsmentorene er ledere i bedrifter og organisasjoner og kommer fra LO Troms, NHO, Hotel Clarion Edge, Gratanglaks, Serit IT, Lufttransport, Ishavskraft og smelteverksbedriften Finnfjord AS.

I alt er det nå 18 næringslivsmentorer på UiT Norges arktiske universitet fra bedrifter i Troms. Finnmark og Nordland. Hensikten med ordningen er å skape tettere samarbeid mellom næringslivet i landsdelen og utdanning, forskning og innovasjon ved UiT, skriver uit.no.

Husebekk: Verdifull ordning

Rektor Anne Husebekk sier til Khrono at ordningen med næringslivsmentorer har vært med på å skape tettere samarbeid og kontakt mellom næringslivet og universitetet.

— Det har gitt resultater i form av internships, samarbeid om bachelor- og masteroppgaver, men også ved at mentorene har bidratt til å påvirke innholdet i våre studieprogrammer. Det er interessant for oss å høre hva de mener, og også bruke dem som gjesteforelesere, for eksempel, sier hun.

Husebekk legger til at det ikke er like selvfølgelig i Nord-Norge at bedriftene har ansatte med høy kompetanse.

— Mange kjenner ikke universitetet så godt, og dette er en ypperlig anledning for å skape kontakter, begge veier, sier hun.

Ordningen finansieres på niende året i samarbeid med Forskningsrådet og fylkeskommunene. Forskningsrådets finansiering gikk tidligere gjennom et program som het VRI, men nå går det gjennom Forregion-programmet.

— Vi mener ordningen er verdifull og må videreføres minst på det nivået den har i dag, sier Husebekk.

Måtte bytte titler

Tidligere kalte UiT næringslivsmentorene for næringsprofessorer eller industriprofessorer.

Etter at Kunnskapsdepartementet skjerpet inn bruken av tittelen professor i 2016, skiftet UiT navn på disse stillingene og kalte dem deretter næringslivsmentorer.

Forskningsrådet skiftet også navn på ordningen, og det heter nå næringslivsmentor der også.

— Den brukes særlig i Nord-Norge, ved arktisk universitet, der de engasjerer næringslivsmentorer som en måte å bringe samfunnskompetanse inn i utviklingen av nye studieplaner, for eksempel, opplyste Anne Solheim, programkoordinator for programmet som nå heter Forregion til Khrono.

Powered by Labrador CMS