Forskere har fått fram det første bilde av et såkalt sort hull, med bruk av Event Horizon Telescope. Bildet viser en bøyd lysring rundt et svart hull som skal veie mer enn 6,5 million ganger sola. Bildet er hentet fra twitterkontoen til Event Horizon Telescope
Forskere har fått fram det første bilde av et såkalt sort hull, med bruk av Event Horizon Telescope. Bildet viser en bøyd lysring rundt et svart hull som skal veie mer enn 6,5 million ganger sola. Bildet er hentet fra twitterkontoen til Event Horizon Telescope

Første bilde av et sort hull

Gjennombrudd. De første bildene noen gang av sorte hull presenteres på seks parallelle pressekonferanser verden over onsdag 10. april. Følg pressekonferansen direkte her.

Publisert Oppdatert

Teleskopet Event Horizon Telescope (EHT) er et internasjonalt samarbeid som har som mål å ta de første bildene av et sort hull. Det består av et nettverk av teleskoper som til sammen danner et stort, virtuelt teleskop med på størrelse med jordklodens diameter, går det fram av en presseinvitasjon fra det europeiske forskningsrådet, ERC.

Nå har gjennombruddet skjedd og de første bildene av det sorte hullet skal presenteres på pressekonferanser i Brussel, Santiago, Shanghai, Tokyo, Taipei og Washington DC. Alle pressekonferansene holdes samtidig, klokken 15 norsk tid onsdag 10. april. I tillegg er det arrangementer i Madrid, Roma, Gøteborg, Nijmegen and Pretoria, der konferansen overføres via satellitt.

Sponset av EU-midler

Prosjektet er støttet av det europeiske forskningsrådet (ERC) gjennom en tildeling på 14 millioner euro til et prosjekt som kalles BlackHoleCam og som har bidratt inn i Event Horizon Europe. Et annet EU-prosjekt, RadioNet, har også bidratt med støtte til teleskoper og annen infrastruktur.

Omtrent 250 forskere har jobbet på EHT-prosjektet, som har som mål å ta historiens første bilder det sorte hullet.

— Resultatene er i perfekt overensstemmelse med den generelle relativitetsteorien og er et gjennombrudd i arbeidet med å forstå effektene av ekstreme gravitasjonsfelt, sier forskningsteamet.

Funnene er publisert i den siste utgaven av Astronomy & Astrophysics. Det er første gang forskerne har vært i stand til å måle denne effekten

Sorte hull er betegnelse på områder i verdensrommet hvor gravitasjonskreftene er så sterke at ikke noe kan unnslippe, selv ikke lys, går det fram av Store norske leksikon. Et sort hull dannes ved at et legeme, for eksempel en stor stjerne , faller sammen i en kollaps slik at all massen blir samlet praktisk talt i ett punkt.

Følg pressekonferansen her:

.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS