Asheim utelukker ikke økt antall studieplasser
Statsråd Henrik Asheim sier han tror det er sannsynlig at det blir økt søkning til høyere utdanning i år.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På regjeringens pressekonferansen klokken 16.00 onsdag sto forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim, på podiet.
På fredag kommer søkertallene til høyere utdanning i år fra Samordna opptak. Asheim forventer at det i år er en økning i antall søkere. Han understreket på pressekonferansen at han forstår at det kan virke skummelt for kommende studenter å se for seg å flytte til en helt ny by for å begynne å studere.
— Mitt råd er å takke ja til studieplassen, søke studentbolig eller finne et bokollektiv og rett og slett planlegge for at livet skal gå som normalt til høsten, sa han.
På spørsmål om Asheim så for seg å øke antall studieplasser svarte Asheim at man eventuelt må se på revidert nasjonalbudsjett til høsten.
— Dette kan bli aktuelt, men det er viktig å passe på at kvaliteten fortsatt er høy, sa han.
Ser på ulike scenarioer
Asheim fortalte at han har kommet med en tydelig beskjed til landets rektorer om at må ta spesielt godt imot nye studenter i år, på grunn av den usikre koronasituasjonen.
Universitetene og høgskolene planlegger nå for ulike scenarioer for hva som skal skje ved studiestart til høsten.
På spørsmål om hvile scenarioer det er snakk om sa Asheim dette:
— Vi er i tett dialog med universitets- og høgskolesektoren. Man må se an smittesituasjonen til høsten, men studiene starter opp. Kanskje vil noe undervisning fortsatt foregå på nett, og noe bli samlingsbasert, sa han.
Asheim refererte her til Universitetet i Oslo som har bedt sine fakulteter om å planlegge for et scenario med fortsatt nettundervisning.
Olsen: — Vil medføre logistikkutfordringer
Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB) og leder av Universitets- og høgskolerådet, Dag Rune Olsen sier til Khrono at høstsemesteret var på dagsorden på et videomøte med Asheim for noen dager siden.
— Universitets- og høgskolerådet har nå satt ned et lite arbeid som skal gå på scenarier for mottak av nye studenter, og høstsemesteret, sier han.
Olsen viser til uttalelser fra helsedirektør, Bjørn Gulvåg, om at det er usannsynlig at man i løpet av 2020 vil kunne samles i grupper bestående av mer enn 30 personer. Om dette blir realiteten i høst vil man ikke ha mulighet til å gjennomføre store forelesninger.
— I såfall må vi rigge den fysisk undervisningen helt annerledes - med mindre gupper og seminarer. Dette vil medføre logistikkutfordringer med tanke på avstand, lokaler og man må sannsynligvis mangedoble undervisningsinnsatsen, sier han.
Om dette kan realiseres med hjelp av de eksisterende vitenskapelig ansatte eller om studenter på høyere nivå kan komme inn å bistå, er ikke klart for Olsen ennå.
Nyeste artikler
To nye og en gjenvalgt som dekan ved NTNU
Hoel: Fagmiljøene må bidra til hevet status for publisering på norsk
Akademiske ledere må ta standpunkt i studentpolitikk
Før var det kristendom og latin, nå er det matematikk
Fra protestaksjon til Norges største forskningsinstitutt
Mest lest
Ansatte reagerer på krav om høflighet på jobben i Sørøst
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Meiner NTNU-rektor må forklare seg om kontakt med PST. — Stalinistisk
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk