studieopptak og tilleggspoeng
Asheim om dagens opptakssystem: — Nå skal det ryddes!
Forsknings og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) varsler at det skal settes ned et eget utvalg som skal se på hele opptakssystemet til høyere utdanning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På sin Facebook-side tirsdag kveld ber Henrik Asheim folk om å komme med innspill til hvordan opptakssystemet til høyere utdanning kan forbedres og forenkles.
Forsknings- og høyere utdanningsministeren skriver blant annet følgende:
— Mange unge må ta opp fag eller vente i flere år før de får startet på drømmestudiet. Nå skal det ryddes! I statsbudsjettet i morgen (onsdag) varsler jeg at vi vil sette ned et eget utvalg som skal se på hele opptakssystemet til høyere utdanning.
Dermed har Høyre fått gjennomslag for sitt forslag i nytt partiprogram om å se nærmere på politikken for høyere utdanning.
— Et lappeteppe
I en VG-artikkel utdyper statsråden at regjeringen nå ønsker å ettergå dagens opptakssystem, som i hovedsak ble iverksatt i 2007, fungerer optimalt.
— Vi har fått et lappeteppe av ulike opptakskriterier, ikke minst med alle tilleggspoengene. Det er stadig kommet forslag om tilleggspoeng. For å unngå disse diskusjonene om de enkelte tilleggspoeng-forslagene, kaster vi nå alt opp i luften igjen for å få frem et enda bedre opptakssystem, sier Asheim til VG.
I dag teller faktorer som alder, militærtjeneste, siviltjeneste, folkehøyskole, fagskole, høyere utdanning, kjønn, realfagspoeng og språkpoeng med når det søkes om opptak til høyere utdanning.
Setter ned eget utvalg
Opptakssystemet er noe som engasjerer uansett hvor godt det fungerer - eller ikke fungerer. På spørsmål om Norge vurderer å se til andre land for å få inspirasjon, svarer Asheim at det også i andre land er vanlig med tilleggspoeng.
— Men norske studenter starter gjerne på studier senere enn i andre land. Her er alderspoeng vanlig, og i tillegg er det mange som bruker flere år på å ta opp fag, sier statsråden.
Han peker på at en del av problemet med dagens norske system er mange unge i dag må ta opp fag eller vente i flere år før de kan komme inn på drømmestudiet.
Asheim og regjeringen vil senere i høst nedsette et eget utvalg som skal vurdere studieopptaksordningen i Norge, skriver VG.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024