Marit Arnstad (Sp) er bekymret for konsekvensene av Plan S og har fremmet forslag til Stortinget sammen med Marit Knutsdatter Strand (Sp). Foto: Ketil Blom Haugstulen
Marit Arnstad (Sp) er bekymret for konsekvensene av Plan S og har fremmet forslag til Stortinget sammen med Marit Knutsdatter Strand (Sp). Foto: Ketil Blom Haugstulen

Senterpartiet vil at Stortinget tar grep om Plan S

Plan S. Senterpartiet er ikke fornøyd med regjeringens håndtering av Plan S-saken. Nå fremmer de forslag for å få Stortinget til å ta grep om Plan S-arbeidet.

Publisert Oppdatert

Senterpartiets Marit Arnstad og Marit Knutsdatter Strand, begge medlem av utdanningskomitéen på Stortinget, har fremmet et såkalt dokument 8-forslag om Plan S.

Når målet er større åpenhet, er det nødvendig å sikre at Plan S ikke vil føre til det motsatte

Marit Arnstad og Marit Knutsdatter Strand

Arnstad og Strand peker i sin begrunnelse på at Plan S vil føre til vesentlige endringer for formidling av forskningsresultater og vitenskapelig publisering, uten at regjeringen i tilstrekkelig grad har klargjort at dette ikke vil innebære negative konsekvenser for norsk forskningsaktivitet.

Fakta

Dokument 8-forslag

Stortingsrepresentanter kan fremme egne forslag på stortinget, og de skal behandles på lik linje med proposisjoner og meldinger fra regjeringen. Blir som regel kalt Dokument 8 forslag.

Etter innstilling fra komiteen behandles forslaget i plenum i Stortinget.

Komiteen kan foreslå at representantforslaget bifalles, eller at det oversendes til regjeringen for utredning og uttalelse, eller at det avvises.

Kilde: Wikipedia og Stortinget

De trekker også fram at med de sterke advarslene som forskningsmiljøene framfører, mener de at regjeringen må sørge for at Plan S ikke vil begrense formidling av forskningsresultater eller påføre norske forskningsmiljøer vesentlige ulemper og økte kostnader.

— Når målet er større åpenhet, er det nødvendig å sikre at Plan S ikke vil føre til det motsatte, understreker Arnstad og Strand.

I forslag til vedtak heter det:

  1. Stortinget ber regjeringen involvere forskningssektoren i konkretiseringen av gjennomføringen av Plan S.
  2. Stortinget ber regjeringen sikre at alle fagmiljøer fortsatt vil ha relevante kanaler å publisere sine forskningsresultater i.
  3. Stortinget ber regjeringen sikre at kvalitet og ikke ressurser avgjør hvem som har muligheten til å publisere forskningsresultater.
  4. Stortinget ber regjeringen vurdere behovet for og utrede mulige overgangsordninger ved innføring av Plan S.
  5. Stortinget ber regjeringen sikre at Plan S ikke er i strid med norsk lovgivning om opphavsrett.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS