Høgskolen Kristianias bygg i Kirkegata i Oslo sentrum. Foto: Torkjell Trædal

Høyskolen Kristiania avslutter ­jakten på nytt storbygg. Velger Oslo sentrum som campus.

Campus. Høgskolen søkte mellom 80.000 og 100.000 kvadratmeter til å samle studietilbudet, men nå har styret bestemt seg for at Oslo og Bergen sentrum blir å regne som høgskolens to campus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert)

Mot slutten av 2017 annonserte Høyskolen Kristiania at de var på jakt etter et enormt antall kvadratmeter. Høgskolen antok at de trengte mellom 80.000 og 100.000 kvadratmeter for å samle alle utdanningene i et moderne universitetsbygg — og de ville gjøre det innen 5-8 år.

Men nå har styret ved Høyskolen Kristiania slått fra seg tanken.

— Vi søkte etter 100.000 kvadratmeter med mål om å bygge et felles bygg, lignende det BI har i Nydalen. Men nå har styret har nettopp gjort vedtak om at vi definerer Oslo og Bergen som våre campus. Det betyr at vi blir i flere ulike bygg i Oslo sentrum, sier rektor Arne Krumsvik til Khrono.

Høyskolen Kristiania holder i dag til på en rekke adresser i Oslo sentrum, i tillegg til to adresser i Bergen.

(Teksten fortsetter under kartet)

Tar på seg rollen som byutvikler

I en dybdereportasje om Høyskolen Kristianias vei mot å bli Norges private universitet har Khrono belyst hvordan høgskolen både har signert en rekke kjente navn og gjort flere oppkjøp de siste årene.

Med «nytt» valg om framtidig campus tar ikke høgskolens ledelse bare på seg rollen som en utfordrer til de etablerte, offentlige universitetene. Nå mener de høgskolen også er sentral i byutviklingen i hovedstaden.

— Vi kan være dristige og si at vi vil bidra til et løft for bydelene, sier rektor Krumsvik.

— Da vi flytta hit til Kvadraturen i 2005, var dette en utfordrende del av byen. Vi ser at vi har hatt betydning for å endre på det, og det vil vi skal skje når vi vi åpner nybygg i Urtekvartalet i Urtegata på Grønland også, sier direktør for Høyskolen Kristiania, Solfrid Lind.

Lind mener høgskolen spesielt vil bidra til å utvikle områdene langs Akerselva videre.

— Oslo kommune har laget en campusplan der de definerer noen innovasjonsdistrikter rundt i byen. Men vi synes de har utelatt å definere området rundt Akerselva som en slags kreativ akse. Her inngår det nye Urtekvartalet.

Byggingen av Urtekvartalet, der Høyskolen Kristiania altså har leid seg inn, er ferdig i 2021. Det vil bli et av to hovedcampus for høgskolen.

— Vi skrinlegger ett hus, men vil farge byen rød mellom Kirkegata og Urtegata, som er og blir våre gravitasjonspunkter. Det er en utfordring at vi nå blir værende i eldre bygg, men det gir jo en sjel, sier Lind.

(Saken er oppdatert tirsdag 5. november kl. 15.50 med en presisering om at Høyskolen Kristiania velger Oslo sentrum som sin campus og ikke hele Oslo, som først skrevet. Det er også presisert at de ikke slutter å lete etter bygg generelt, men ikke lenger vil samle alt under ett tak.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS