Ikke de ambisiøse unge som sliter mest

Forskere mener plagene til såkalte vellykkede og ambisiøse unge er overeksponert i media. Det er andre grupper som sliter mer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Arendalsuka mandag presenterte NOVA, som er en del av Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (SVA) på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), sin ungdataundersøkelse med tall fra 2012-14.

Det skjedde under HiOAs årlige kunnskapskonferanse, som i år er lagt til Arendal. Der var hovedsaken å presentere planene om å lage et velferdsbarometer, der Ungdata vil inngå som en viktig del.

Les også: Flytter konferanse til Arendal

Den nasjonale ungdatarapporten sammenstiller svar fra 110.000 ungdomsskoleelever i perioden 2012-2014. Den viser samme hovedtendens som tidligere år, at ungdom i Norge stort sett har det veldig bra, men at det er for mange som bekymrer seg mye og opplever stress og plager i hverdagen.

Overforkusert på de ambisiøse?

Ungdata-rapporten setter særlig søkelyset på hva som kjennetegner de ungdommene som sliter mer psykisk enn andre ungdommer, og tallenes tale er ganske klar.

— Ungdommene som sliter mest med psykiske plager, trives dårligere på skolen, de gjør mindre lekser, skulker mer og sikter seg i mindre grad enn andre inn mot høyere utdanning, påpekte Anders Bakken (bildet under), prosjektleder for Ungdata, da han presenterte undersøkelsen under HiOAs kunnskapskonferanse.

Det finnes også velintegrerte og ambisiøse ungdommer som sliter, men det spørs om ikke denne gruppen har fått litt for mye oppmerksomhet de senere årene.

Anders Bakken

— Det finnes også velintegrerte og ambisiøse ungdommer som sliter, men det spørs om ikke denne gruppen har fått litt for mye medieoppmerksomhet de senere årene, sier Bakken, som nå ønsker å nyansere bildet som er skapt.

Se også: Hele rapporten fra NOVA her.

Flere jenter enn gutter sliter

Omfanget av psykiske plager øker gjennom ungdomsårene, og særlig i løpet av ungdomstrinnet. Blant jenter på 10. trinn og i videregående er det nær en av fire jenter som svarer at de er så mye plaget at man kan betrakte det som tegn på depressive symptomer, mener HiOA-forskerne.

De trekker fram overfor hioa.no  at guttene sliter sjeldnere med depressive plager enn jentene. På hvert trinn er det to til tre ganger så mange jenter som gutter som er plaget.

Mange ungdom med psykiske helseplager har et negativt syn på seg selv. Blant jenter som sliter mest, er det kun en av tre som er fornøyd med seg selv. Ungdom som mangler venner og som er misfornøyd med eget utseende, er også de som er minst fornøyd med seg selv.

Særlig blant jentene er det tydelig at det å være fornøyd med seg selv i stor grad handler om å være fornøyd med eget utseende.

— Dette tyder på at vi bør se nærmere på dagens kroppsidealer for å forstå hvorfor så mange unge jenter sliter med psykiske helseplager, framhever Bakken.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS