Marit Boyesen, Dag Rune Olsen, Monica Mæland, Frank Reichert og Erlend Jordal båndet da eierne brukte Arendalsuka som en anledning til å fortelle litt mer om hvordan det nye instituttselskapet vil bli seende ut. Foto: Dag Hellesund

Gjør klar for Sintef-konkurrent i sørvest

— Det å kraftsamle forskning tror jeg er så bra for et lite land som vårt. Nå får vi to store selskaper, og det tror jeg er viktig for Norge, sier næringsminister Monica Mæland.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag denne uka fikk besøkte næringsministeren Monica Mæland eierne bak sammenslåingen av Uni Research, Teknova, Iris, Agderforskning og CMR, skriver På Høyden.

Mæland er oppvokst i Arendal. Hun har vært byrådsleder i Bergen kommune, og har god kjennskap til behovene til næringslivet på både Sør- og Vestlandet.

Og ministeren kom med et råd ispedd litt politikk inn i fusjonsprosessen, som regjeringen har satt i gang mange av:

— Husk at man ikke må være så veldig opptatt av prosessen, men hele tiden skaffe nye oppdrag i både inn- og utland. Jeg er veldig glad for at regjeringen satser på næringsrettet forskning. Nå tenker bedriftene også på at de må forske og utvikle, og det er helt avgjørende for å vinne frem i konkurransen, sier Mæland.

Trenger navn

Ingen av oss fusjonerte i den runden som var, og vi er avhengige av et godt samarbeid. At vi har blitt enige om et løp for å fusjonere disse selskapene er veldig gledelig.

Marit Boyesen

Det nye selskapet starter som Forskningsselskapet Sørvest og er registrert i foretaksregisteret, men dette er ifølge UiB-rektor Dag Rune Olsen et foreløpig navn.

Direktør ved Universitetet i Bergen, Kjell Bernstrøm, skal lede interimstyret for det nye selskapet, og som styremedlemmer får han Seunn Smith-Tønnessen, Kirsti Robertsen Aarøen, Kjartan Melberg, Thor Arne Håverstad og Ole Ringdal.

Gir ikke utbytte

Ifølge formålet til selskapet skal det «fremme eksternt finansiert forskning av høy kvalitet og relevans til anvendelse i næringsliv, forvaltning og samfunnet for øvrig», og «fremme innovasjon og nyskapning». Men formålsparagrafen hindrer at det blir utbetalt utbytte til aksjonærene, og alt overskudd og all tilgjengelig kapital skal brukes til kunnskaps- og kompetanseoppbygging.

Der er heller ikke kjent ennå hvor stor eierandel Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder, Stiftelsen Rogalandsforskning og de ulike private eierne vil få i forskningsselskapet.

Tror på gode intensjoner

Tillitsvalgte i Uni Research har tidligere vært lite fornøyde med informasjonen de har fått om fusjonsprosessen.

De ansatte ble i sommer informert om at eierne av de ulike selskapene var blitt enige om en aksjonæravtale, og at det blir sammenslåing til nyttår.

— Vi har fått informasjon om at vi vil bli involvert i prosessen, og det er planlagt et orienteringsmøte på Uni Research i slutten av august. Foreløpig er det ikke så mye å si om det, men det ser ut som om de har gode intensjoner, sier Carin Andersson Dahl, som er nestleder i Forskerforbundet ved Uni Research.

De ansatte har ikke fått noen garanti om at alle får beholde jobbene sine i prosessen, men planen er at alle de lokale virksomhetene skal fortsette der de er.

UiB-rektor Dag Rune Olsen er klar på at et viktig argument for sammenslåingen er at Sintef har hatt en så dominerende stilling i institutt-markedet.

— Vi slår det sammen til et nytt, flott instituttselskap som kysten vår vil ha godt av. Sintef har jo helt dominert markedet. Det har sine klare fordeler at det i alle fall kommer ett nytt instituttselskapet i konkurransen, mener Olsen.

Ufusjonerte trenger samarbeid

Rektor ved Universitetet i Stavanger, Marit Boyesen, synes det er flott at forskningsmiljøet i Stavanger nå kan samarbeide både nordover mot Bergen og sørover mot Sørlandet.

— Ingen av oss fusjonerte i den runden som var, og vi er avhengige av et godt samarbeid. At vi har blitt enige om et løp for å fusjonere disse selskapene er veldig gledelig, sier Boyesen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS