Lederdebatt: Uenige om noe, enige om det meste
Ledervalg. Siste debatt mellom lederkandidatene er over. Nå er det opp til landsmøtet å bestemme hvem de vil at skal lede organisasjonen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Følg hele Khronos dekning av Norsk studentorganisasjons landsmøte på khrono.no/nso.
Tønsberg (Khrono): Klokken 19 fredag møttes de tre lederkandidatene i Norsk studentorganisasjon (NSO) til debatt på landsmøtet i Tønsberg.
De tre kandidatene til ledervervet er Ida Austgulen, Kai Steffen Østensen og Håkon Randgaard Mikalsen.
Mikalsen er innstilt fra valgkomitéens side, men det ville ikke vært første gang om landsmøtet bestemte seg for å velge noen andre enn den som er innstilt.
Les også: Alle mot alle på landsmøtet
Det var få forskjeller å spore mellom kandidatene, men de listet tre forskjellige ting som sin viktigste sak.
For Mikalsen var den viktigste saken utredning av foretaksmodellen, Austgulen sier hun vil at studenter skal ha en trygg studiehverdag, og Østensens viktigste sak var heltidsstudenten - at studenter skal slippe å jobbe ved siden av studiene.
Opprør mot foretak
En av tingene som ble mest debattert var hvordan man skulle jobbe mot en eventuell foretaksmodell i høyere utdanning.
— Vi skal ikke få politikerne til å være skeptiske til en foretaksmodell, vi skal få dem til å si nei den, sa Kai Steffen Østensen under debatten, før han la til at han mente studentene burde vurdere å streike dersom det skulle bli en realitet.
Innstilt leder Håkon Randgaard Mikalsen mener at foretaksmodellen kan skape grunnlaget for nye studentopprør.
— Vi må kommunisere ut til studentene hva som står på spill her. Det er ikke sånn at alle studenter i Norge bare ligger tafatte og ser på TV. Det så vi med både #metoo-kampanjen, og med studentene i USA som engasjerte seg om våpenloven, sa han fredag kveld.
Fremtvungne uenigheter
Også Ida Austgulen vil prioritere å kjempe mot foretaksmodellen.
— Statsråden sier at dette ikke vil være en trussel mot gratisprinsippet. Det vet vi ikke, fordi etter denne regjeringen kommer det en ny, og en ny og en ny etter det. Det er ingen garanti for at ingen av de regjeringene kommer til å gjøre noe som vil legge gratisprinsippet under press, sa hun, og la til:
— Med en gang man innfører en foretaksmodell i høyere utdanning har man gått bort fra en modell vi er helt avhengige av, sa hun.
Debattleder og tidligere leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Julie Sørlie Paus-Knudsen, styrte strengt og avbrøt kandidatene når de ikke svarte direkte på spørsmålene hennes.
Paus-Knudsen forsøkte blant annet å få frem forskjeller kandidatene imellom gjennom flere konkrete ja/nei-spørsmål, som med få unntak viste enighet kandidatene mellom.
Med det er den offisielle ledervalgkampen i NSO over for 2018. Nå er det opp til landsmøtet å bestemme hvem som skal lede organisasjonen studieåret 2018-19 lørdag formiddag.
Se hele debatten under:
Les også intervjuer med lederkandidatene:
- Ida Austgulen: Flere #metoo-tilfeller er uakseptabelt
- Kai Steffen Østensen: Automatisk begrunnelse trenger ikke være ressurskrevende
- Mikalsen: — Vi må studere mer, på kortere tid, under dårligere forutsetninger
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!