Mener høgskolen må ta lærdom
Ansatte og tillitsvalgte håper høgskolen tar til seg lærdommen som PwC-rapporten peker på når det gjelder håndtering av arbeidsmiljøsaker og bekymringsmeldinger.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Khrono har tatt kontakt med de tre seksjonssjefene i fakultetsadministrasjonen på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD).
Lin Ullern er seksjonssjef for HR administrasjon (personal) og Tove Jorid Hatlen, seksjonssjef, studieadministrasjon og internasjonalisering. Stine Kihl, seksjonssjef for økonomiadministrasjon er for tiden sykmeldt.
Les også:
- Konsulentkritikk etter omstridt arbeidsmiljøsak
- Arbeidsmiljøsaken på Fakultet for teknologi, kunst og design
I tillegg har vi tatt kontakt med Anne Thorsen som leder for Akademikerne lokalt og Astrid Oust Janbu som er verneombud ved fakultetet.
Situasjonen på TKD burde vært fanget opp på et langt tidligere tidspunkt, det er nok det som har vært det mest kritiske.
Anne Thorsen
Vi har spurt de samme tre spørsmålene til alle:
- Har PwC funnet fram til de riktige læringspunktene?
- På hvilke områder mener dere HiOA kan bedre seg i håndtering av denne type situasjoner?
- Kjenner dere igjen gjennomgangen til PwC?
— Burde vært fanget opp tidligere
Anne Thorsen er nestleder for Akademikerne ved HiOA, og står dermed bak en av de tre bekymringsmeldingene som er omtalt i PwC-rapporten.
— Vi synes det er bra at det er kommet en rapport, og slik vi har opplevd situasjonen er rapporten god og peker på mange viktige forbedringspunkter for høgskolens ledelse, sier Thorsen.
Hun mener også at de ansatte selv har trukket fram mange av punktene som kommer fram i rapporten, og at hun håper og tror at de blir tatt på alvor og at høgskolen lærer til neste gang.
— Kanskje det viktigste nå er å arbeide for en langt større åpenhet og transparens mellom de ulike nivåene for å kunne opparbeide en mer tillitvekkende kultur, her må både formelle og uformelle kanaler tas i bruk, bedring av kommunikasjon- og informasjonsveiene må klart forbedres, sier Thorsen og legger til:
— Situasjonen på TKD burde vært fanget opp på et langt tidligere tidspunkt, det er nok det som har vært det mest kritiske.
— Opp til ledelsen å forbedre seg
Astrid Oust Janbu er fakultetsverneombud på fakultetet. Hun har vært ansatt på TKD siden 2008 og vært verneombud i ett drøyt år.
Janbu var blant de som på eget initiativ har bedt om at den prosessen TKD nå har vært igjennom burde bli evaluert.
— Jeg vil på ingen måte kritisere noe av det som er blitt gjort. Men jeg tror likevel at ting kunne vært gjort på en bedre måte, og at høgskolen kan lære av dette. En evaluering vil kunne sikre at organisasjon tar med seg lærdommen videre til en eventuell annen lignende situasjon i framtiden, sa Janbu til Khrono i februar.
Nå foreligger rapporten og Janbu sier:
— Jeg synes PwC rapporten har kommet opp med gode læringspunkter, og tenker at ballen nå ligger hos høgskolens ledelse. Det er viktig at man evner å ta tak i punktene fra rapporten på en konstruktiv måte, sier Janbu.
Hun legger til at det jo allerede ting på gang, for eksempel i forhold til konflikthåndtering.
— Vi har ellers fått en fungerende direktør på plass som opptrer på en meget ryddig og profesjonell måte. Kari Kjenndalen har raskt fått stor tillit i administrasjonen og selv om vi fortsatt ser noen etterdønninger er vi absolutt på riktig vei, sier Janbu.
— Har full tillit
Tove Jorid Hatlen svarer Khrono på epost på vegne av alle tre seksjonssjefene og de skriver:
«Seksjonslederne i administrasjonen ved TKD er fornøyd med at HiOA har foretatt en evaluering av prosessen rundt arbeidsmiljøet. Vi synes PWC har gjort en god jobb og har full tillit til at HiOA vil følge opp læringspunktene i rapporten.»
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!