Velger igjen bort intern leder
For andre gang på et år kan Fakultet for helsefag være i ferd med å kvitte seg med en instituttleder som er populær og leverer gode resultater.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På Institutt for atferdsvitenskap på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er de ansatte svært bestyrtet for tiden. I morgen, tirsdag 16. juni, skal tilsettingsutvalget på Fakultet for helsefag ha møte. Planen var at begge de to nye instituttlederne som skal ansettes nå, skulle opp i møtet.
Les også: Karterud ikke innstilt til lederjobben på sykepleie
Det er uvisst om utvalget behandler begge ansettelsene eller bare den for Institutt for atferdsvitenskap. Den andre lederjobben er den for det sammenslåtte instituttet for sykepleie.
Til jobben på atferdsvitenskap var det to søkere. Nåværende ledere Unni Henriksbø, og Einar Strumse (58), førsteamanuensis på Høgskolen i Lillehammer.
Les også: Få vil bli instituttledere
Støtte fra de ansatte
De ansatte på instituttet forteller at de har fått vite at innstillingsutvalget, som har bestått av dekan Nina Waaler, fakultetsdirektør Kristin Nordseth og en representant for sykepleierforbundet, har innstilt sittende leder, Unni Henriksbø som nummer to. Og dermed ekstern søker, Einar Strumse, som de ansatte hevder har lite ledererfaring, og som er dem totalt ukjent faglig sett, som nummer 1.
Prodekan for FoU, Trine B. Haugen, har også vært med på en rekke av intervjuene som er gjennomført.
Den eksterne søkeren på atferdsvitenskap har dog doktorgrad, det har ikke sittende instituttleder. Doktorgrad er ikke et krav i utlysningen, men et ønske.
I Khrono fredag gikk samtlige professorer på instituttet ut og støttet sin leder.
Les også: Professor-utspill støtter instituttleder
Tidligere har instituttets fire tillitsvalgte sendt et støttebrev på vegne av alle ansatte til tilsettingsutvalget på Fakultet der de skriver:
«Vi ønsker å gjøre tilsettingsutvalget oppmerksom på at Unni Henriksbø har full støtte fra personalgruppa og at hun er sterkt ønsket som instituttleder i en periode til.»
Brevet er undertegnet Børge Strømgren, hovedtillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO), Hanna Steinunn, Forskerforbundet, Reidar Wroldsen i NTL og Espen Borgå Johansen i NPF (Norsk psykologforening).
Konflikter med ledelsen
Henriksbø har sittet som leder på atferdsvitenskap i over tyve år. Etter fusjonen mellom høgskolene og det nye fakultetet var på plass med ny ledelse, har det tidvis vært noen faglige konflikter mellom atferdsvitenskap og ledelsen på fakultet.
Les også:
Det er den samme ledelsen som nå sitter i innstillingsutvalget og nå ser ut til å velge bort sittende leder.
En av de synlige konfliktene har handlet om stipendiatstillingene som høgskolestyret tildelte alle doktorgradsprogrammene på høgskolen og hvordan disse skulle tilsettes. En annen debatt har handlet om hvordan forskerne skal organiseres. Det er leder for doktorgradsprogrammet Ingunn Sandaker sammen med andre professorer som har frontet disse sakene offentlig.
Ingen kommentar
Vi har forelagt saken og støtteerklæringen fra de ansatte og professorene for dekan Nina Waaler. Hun sitter i innstillingsutvalget.
Waaler skriver at hun ikke kan kommentere saken, men skriver kort:
«Minner om at ansettelsen fortsatt er i prosess og vil bli ferdigstilt kommende tirsdag 16. Juni.»
— Så interessant ut
Einar Strumse er i dag førsteamanuensis i psykologi på Høgskolen i Lillehammer. Han forteller at han erfaring som dekan og studieleder, og er psykolog med doktorgrad i psykologi.
— Jeg søkte denne jobben fordi jeg opplever den som faglig interessant, og fordi jeg tror jeg kunne ha mye bidra med til instituttet, sier Strumse.
Strumse bekrefter at han er orientert om at han er innstilt som nummer en.
— Men jeg har ikke fått tilbud om stillingen ennå, og vil ikke foreta meg noe før jeg får dette, sier Strumse.
Strumse har fått med seg innlegget fra professorene på instituttet, men siden saken fremdeles er i prosess ønsker han ikke å gi flere kommentarer før saken er avgjort.
Leverer bra på alt
Børge Strømgren er tillitsvalgt for Fellsorganisasjonen (FO) på Høgskolen i Oslo og Akershus. Han er både hoderystende og sjokkert over den behandlingen Henriksbø nå utsettes for, og forteller at det samme føler de andre ansatte på instituttet.
— Henriksbø har vært leder for dette instituttet i tyve år, og brakt oss opp fra å være en lilleputt til å bli et stort og ledende fagmiljø, ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt, poengterer han.
Strømgren forteller at Henriksbø ikke bare er svært godt lik av de ansatte, men at hun også leverer gode resultater.
— Vi har god gjennomstrømning på våre studieprogram, vi skårer over snittet på Studiebarometeret, der studentene uttrykker sin mening, og vi har vært gjennom flere internasjonale akkrediteringer, der instituttet blir godkjent og får skryt, sier Strømgren. Han forteller at Henriksbø også får gode skussmål i arbeidsmiljøundersøkelser på instituttet.
— Vi har fått informasjon om at Henriksbø er innstilt som nummer to til instituttlederjobben, og det bak en kandidat som etter det vi kan se av papirer ikke har noe i nærheten av den ledererfaringen Henriksbø har. Og han er også en totalt ukjent faglig person for de ansatte. Den eksterne søkeren har doktorgrad, og det har ikke Henriksbø. Men doktorgrad er da heller ikke at absolutt krav i utlysningsteksten, sier Strømgren.
Sammen med de andre ansatte på instituttet håper de at tilsettingsutvalget endrer innstillingen i denne saken, og ansetter Henriksbø i et nytt åremål som leder på instituttet.
Sjokkert over tilsettingssak
Det var for et år siden det ble klart at Hans-Christian Åsheim søkte, men ikke fikk jobben som instituttleder på det nye og sammenslåtte Institutt for naturvitenskapelige helsefag (Institutt for farmasi og bioingeniørfag slått sammen med Institutt for tannteknikk og radiografi).
Åsheim hadde ledet og levert gode resultater for Institutt for farmasi og bioingeniørfag. Fakultet for helsefag valgte å ansette en ekstern søker, professor Kåre Magne Nielsen.
Les også:
- Ledere frykter for stor utskiftning av ledere
- Tromsø-professor leder for nytt institutt
- HiOA tar ikke den plassen høgskolen fortjener
De andre instituttlederne ble både sjokkerte og overrasket da det før sommeren 2014 ble kjent at den ene instituttlederen som hadde et åremål som gikk ut i fjor ikke fikk forlenget åremålet sitt.
Åsheim er i dag leder på Institutt for oral biologi, på det Odontologiske fakultet, Universitet i Oslo (UIO), et større institutt på flere måter, enn det han ikke fikk lede på HiOA.
— Prinsipielt
— Etter min mening er det en skandale at Åsheims åremål ikke ble forlenget og det er fullstendig uforståelig at HiOA ser seg råd til å miste en slik ressurs, sa leder for Institutt for produktdesign Gunnar H. Gundersen til Khrono den gangen.
Gundersen poengterer i dag at hans reaksjoner var av prinsipiell art og ikke personlige, og at kommentarene på ingen måte er rettet mot den nye lederen på instituttet, som etter det Gundersen er kjent med gjør en utmerket jobb.
— Har fagmiljø i ryggen
Vi har kontaktet Gundersen igjen knyttet til den nye saken. Han forteller at han ikke var kjent med at den var en ny liknende sak som Åsheim-saken på gang, og han synes det er tilsvarende trist som forrige runde.
— Jeg ser at nåværende leder har et samlet fagmiljø som bak seg, og for meg høres det svært uklokt ut å gå imot et samlet fagmiljø, sier Gundersen.
— Når man har interne leder som leverer godt over snittet for høgskolen og innenfor de satsingsområder høgskolens ledelse har pekt seg ut, er godt likt, og selv ønsker å fortsette, er det svært vanskelig å forstå at de ikke får forlenget sine åremål, sier Gundersen og legger til:
— Dette er ikke god personalpolitikk, og man må etterhvert spørre seg hva som skjer med rekruttering til denne type mellomleder-stillingen, sier Gundersen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!