Trine Ellekjær er en av tre som er eneste søker på en jobb som instituttleder på landets største høgskole. Ellekjær søker om forlengelse av sitt eget åremål påInstitutt for økonomi og administrasjon Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Få vil bli instituttledere

Det er fire søkere i snitt til de 15 utlyste stillingene som instituttledere på Høgskolen i Oslo og Akershus. Tre av instituttene har bare én søker.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

59 søkere har meldt seg til de 15 ledige jobbene som instituttledere på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Stillingene blir ledige når åremålene til lederne på 15 av i alt 19 institutter på høgskolen går ut 1. august i år.

Fakultet for samfunnsfag er blant de som sliter med å få søkere til sine lederjobber. Til jobbene som leder av Institutt for offentlig administrasjon og velferdsfag  og av Institutt for økonomi og administrasjon har det bare meldt seg én søker per jobb.

Det samme gjelder Institutt for barnehagelærerutdanning ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI).

Til halvparten av instituttlederjobbene er det tre eller færre søkere.

Les også: Nær halvparten takker for seg

Samlet sett er det skuffende få søkere på stillingene, men kvantitet og kvalitet er ikke nødvendigvis
sammenfallende.

Knut Patrick Hanevik

— Samlet sett skuffende få

Ved LUI er det 14 søkere til de fire stillingene som instituttledere. 

Dekan Knut Patrick Hanevik sier at det er stor variasjon mellom instituttene med hensyn til antall søkere og forholdstallet mellom interne og eksterne søkere.

— Samlet sett er det skuffende få søkere på stillingene, men kvantitet og kvalitet er ikke nødvendigvis sammenfallende. Fakultetet starter intervjurunden på mandag, sier Hanevik.

Vurderer videre prosess

Dekan Dag Jenssen på Fakultet for samfunnsfag konstaterer at det er få søkere på instituttlederjobbene.

Kommer dere til å gjøre noe for å få inn flere søknader?

— Vi har ikke tatt noen beslutning ennå, men vurderer videre prosess. Først skal vi gå gjennom de søknadene vi har fått, sier han.

Hvorfor tror du det er såpass få søkere?

— Det kan være at potensielle søkere ser på om sittende leder søker. Det er tilfellet på Institutt for økonomi og administrasjon, men ikke på Institutt for offentlig administrasjon og velferdsfag, sier han.

Dagens instituttleder på økonomi og administrasjon, Trine Ellekjær, søker jobben sin på nytt, mens lederen på offentlig administrasjon og velferdsfag, Kristel Skorge, slutter for å bli leder av FoU-seksjonen i NAV.

Økonomi burde være interessant

Hva kan grunnen være til at det er så få som vil lede økonomiutdanningene?

— Det er vanskelig å si, for dette er attraktive jobber med bra lønn, mulighet for faglig tenkning og for å jobbe faglig gjennom andre. Det er også et godt springbrett for en videre karriere i akademia. Disse to instituttene er dessuten i  god utvikling og har gode søkertall, så det burde være interessante jobber, sier Jenssen (bildet under).

Han kan foreløpig ikke si om fakultetet vil koble inn hodejegerfirmaet Experis, som bistår høgskolen i rekruttering av lederjobber.

— Foreløpig har de ikke vært koblet inn, men det er noe som det er mulig å gjøre, sier han.

Søkere på Samfunnsfag

På Fakultet for samfunnsfag er det skrint med søkere. To av instituttene har bare én søker, og et har tre søkere. På Institutt for sosialfag er det fire søkere. Dagens leder, Marit Haldar, er ikke blant dem. Det er derimot tre andre på instituttet: professor Nicole Hennum, førsteamenuensis Jorunn Vindegg og studieleder Randi Wærdahl. I tillegg har avdelingsleder for rådgiverteamet i Bærun kommune søkt, hun heter Julie Holst-Jæger, og har også søkt jobben som leder av Institutt for grunnskolelærerutdanning.

Ved Institutt for økonomi og administrasjon er dagens leder, Trine Ellekjær, eneste søker. Institutt for offentlig administrasjon og velferdsfag har én ekstern søker, det er Erik Eichnersson Eichner, som tidligere har vært studieleder og seniorforsker ved Høyskolen Diakonova, men nå har fritt yrke.

Ved Institutt for arkiv, bibliotek og informasjonsfag har dagens leder Liv Gjestrum valgt å ikke søke på nytt. Derimot har høgskolelektor og stipendiat ved samme institutt, Tor Arne Dahl, søkt, sammen med to andre.

Søkere på helsefag

To av instituttene på Fakultet for helsefag skal ha ny leder. Det ene er det nye, store Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid. Det blir opprettet fra 1. august, da fusjonen mellom Institutt for sykepleie (SP) i Pilestredet og Institutt for helse, ernæring og ledelse (HEL) på Kjeller trer i kraft. Dag Karterud (bildet under), som i dag leder SP, har søkt jobben som leder av det nye instituttet, men det har ikke dagens HEL-leder Kari Almendingen.

I tillegg til Karterud er det fire andre som vil bli leder av det nye instituttet, blant andre svenske Charlotte Haggren, som virksomhetsleder på aldershjemmet Linnégården i Stockholm og Iris Olsen, som er avdelingsleder i Kirkens Bymisjon.

Søkere på lærerutdanningene

Det er fire institutter på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) som skal ha ny leder. På ett av dem, Institutt for barnehagelærerutdanning, er det bare én søker. Det er dagens leder Mette Tollefsrud. På Institutt for grunnskolelærerutdanning er det to søkere. En av dem er dagens leder Hilde Harnæs (bildet under).

Institutt for yrkesfaglærerutdanning skal også ha ny leder, og her har dagens leder Sidsel Øiestad Grande søkt om fire nye år. Hun får konkurranse fra to på sitt eget institutt, førsteamanuensis Birger Brevik og professor Grete Haaland.

Den eneste av dagens instituttledere på LUI som ikke søker jobben sin er Johnny Aasen på Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning.  Sju søkere vil ha jobben hans. En av dem er professor i sosialfag ved Høgskolen i Telemark, Oddvar Hollup. Han har også søkt jobben som leder av Senter for profesjonsstudier på HiOA. En annen søker er Winfried Ellingsen, som er førsteamanuensis og seniorforsker ved Agderforskning, der fagfeltet hans blant annet er regional utvikling. Også Sissel Marie Rike ved Institutt for fremmedspråk og oversetting ved Universitetet i Agder har søkt jobben.

Søkere på teknologi kunst og design

Instituttene ved ved Fakultet for teknologi, kunst og design er mest populære og har fått flest søkere. Der er fem stillinger som skal besettes. Tre av dagens ledere søker jobbene sine på nytt. Det er Gunnar H. Gundersen ved Institutt for produktdesign, Åshild Vethal ved Institutt for estetiske fag og Laurence Habib (bildet under) ved Institutt for informasjonsteknologi.

Roger Holm ved Institutt for industriell utvikling slutter, og blant søkerne til lederjobben er førsteamanuensis Ola Jetlund ved instituttet. Det er også førsteamanuensis Tiinna Komulainen ved samme institutt. Blant søkerne er også en mann som er den eneste av alle de 59 søkerne som har fått innvilget konfidensiell behandling.

Ved Institutt for bygg- og energiteknikk har leder Bjørn Wangensteen ikke søkt, men det har derimot førstelektor Øivind Husø, som i dag jobber ved Institutt for industriell utvikling. Han har også søkt dekanjobben ved fakultetet.

Gunnar H. Gundersen ved Institutt for produktdesign får konkurranse fra blant andre konstruktør Werner Hålien, som kanskje er mest kjent for å ha deltatt i TV2-programmet Sønner av Norge, der fire norskamerikanere var på jakt etter kjærester i gamlelandet. Hålien var en av dem det ble jaktet på.

Ellers har et par produktdesignere søkt, danske Nils Toft og norske Esben Wingerei. Begge driver egne firmaer innen produktdesign.

Åshild Vethal ved Institutt for estetiske fag får konkurranse blant annet fra professor Dagny Stuedahl ved lærerutdanningen på NMBU.  En annen søker er John Pløger, som er professor ved Institutt for global utvikling og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Agder. Billedkunstner George Morgenstern har også søkt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS