statsbudsjett 2021

Arbeiderpartiet og Frp åpner for koronapause i ABE-kutt

Ap vil halvere effektiviseringskuttene. Frp vil beholde dem. Men de to største opposisjonspartiene på Stortinget kan kanskje møtes i en koronapause på kuttene.

Nina Sandberg (Ap) og Roy Steffensen (Frp) på Stortinget under budsjettframleggingen. Deres partier åpner for en koronapause i effektiviserings-kuttene
Nina Sandberg (Ap) og Roy Steffensen (Frp) på Stortinget under budsjettframleggingen. Deres partier åpner for en koronapause i effektiviserings-kuttene
Publisert Oppdatert

Onsdag ble forslaget til statsbudsjett for 2021 lagt fram. Fortsatt ligger det et forslag om flatt avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt (ABE-kutt) inne — på 0,5 prosent, eller 192 millioner kroner, for hele universitets- og høgskolesektoren.

Dersom forslaget til neste års kutt går igjennom høstens stortingsbehandling, vil den akkumulerte summen av kutt nærme seg 1,5 milliarder kroner i akademia.

Ap: – Ikke effektivisering

Arbeiderpartiets Nina Sandberg reagerer og partiet har lovet at når de kommer i regjering, som hun sier, vil kuttet halveres.

— Det er sørgelig at regjeringen er så lite lydhør for utfordringene ansatte og studenter står i, og insisterer på å gjennomføre de etter hvert forhatte ABE-kuttene sjuende år på rad, sier hun.

Sandberg har forståelse for universitets- og høgskoleledere landet rundt reagerer på enda et år med kutt, og at ostehøvelkuttene tærer på kjerneaktivitetene og kvaliteten i både undervisning og forskning.

— Dette er ikke effektivisering, men årelang undergraving av institusjonenes handlingsrom. Arbeiderpartiet vil halvere ABE-kuttene i 2021, og fjerne dem helt når vi kommer i regjering, sier Sandberg, om en budsjettlekkasje fra Arbeiderpartiets alternative budsjett.

Effektiviseringskutt

År Sats ABE-kutt i UH-sektoren (mill.) Samlet reduksjon (mill.)
20150,60 %181181
20160,70 %222402
20170,80 %261663
20180,70 %241905
20190,50 %1791.084
20200,50 %1861.270
2021*0,50 %192*1.462

*Forslag

Det ser likevel ikke ut til at det er et flertall for Arbeiderpartiets ABE-forslag knyttet til statsbudsjettet 2021.

Åpner for pauseår

Leder i Utdannings- og forskningskomiteen, Roy Steffensen (Frp), støtter i utgangspunktet regjeringens effektiviseringskutt.

— Vi synes at staten må effektiviseres, og med forbehold om at jeg ikke kjenner tallene i detalj for sektoren, så har jeg jo hørt innvendingene mot kuttene fra flere hold, sier Steffensen, som er enig i at de kan målrettes noe mer.

Men, da Khrono møter de to på Stortinget på statsbudsjettdagen, er Steffensen likevel ikke avvisende til en eventuell pause i effektiviseringskuttene.

— En koronapause i ABE-kuttene?

— Man kunne eventuelt vurdert et pauseår etter mange år med kutt. Men da må de som mener dette overbevise og sannsynliggjøre hvorfor det er viktig med stopp eller pause i kuttene for neste år, sier Steffensen.

Også Aps Nina Sandberg er også positiv til et potensielt pauseår i effektiviseringskuttene.

— Ellers er det minste vi kunne fått til, at kuttene ble gjort mer målretta, sier Sandberg, og legger til:

— Det finnes ikke noe mer demotiverende enn å få beskjed om flatt kutt, og det er veldig urettferdig for de som allerede driver ganske effektivt. Mer målrettede kutt, og opprettholdelse av kvaliteten, hadde vært langt å foretrekke, sier hun.

Kutt i kjernevirksomheten

Flere universitets- og høgskoleledere er sterkt kritiske til kuttene. Rektor ved Høgskulen på Vestlandet sa i Khronos direktesending om statsbudsjettet i dag dette om effektiviseringskuttene:

— Det var ikke nødvendig i den tiden vi er i nå. Nå har sektoren tatt et kjempeløft i forhold til å legge om undervisningen til digitale plattformer. I år kunne kuttet ha vært droppet og vi kunne rustet oss mer for å videreføre noe av det positive som jo har skjedd i denne koronatiden på digitaliseringssiden, sa Rokne.

UiT-rektor Anne Husebekk var også klar:

— Det er ikke mer å avbyråkratisere nå. Det er kjernevirksomheten som blir rammet av et ytterligere kutt, sa Husebekk.

(Endringslogg: Saken er oppdatert kl 19.27 med kommentarer fra rektorene Anne Husebekk og Berit Rokne).

Powered by Labrador CMS