Gjenåpning

Åpner for fest og større fore­lesninger — og mer testing

Regjeringen går videre til trinn 2 i den nasjonale gjenåpningsplanen.

Erna Solberg under dagens pressekonferanse.
Erna Solberg under dagens pressekonferanse.
Publisert Oppdatert

Torsdag 27. mai går Norge til trinn 2 i den nasjonale gjenåpningsplanen, gjorde statsminister Erna Solberg klart på en pressekonferanse 11.30.

Fortsatt kan kommunene ha strengere regler ved behov, men fra nasjonalt hold kommer flere lettelser.

Åpner for større forsamlinger og sjenking

Innendørs åpner regjeringen for at 50 personer kan møtes uten faste tilviste plasser. Med faste plasser kan 200 møtes. Det medfører i større grad mulighet for arrangementer og forelesninger.

Utendørs kan 200 møtes uten faste plasser. Det lover godt for fadderukene til studentene, som også kan ha en større hjemmefest når antallet gjester øker fra 10 til 20 innendørs og 20 til 30 utendørs.

Beskyttede, altså fullvaksinerte eller de som har fått første vaksinedose med varighet 3-15 uker etter vaksinasjonen, skal ikke telle med i disse tallene.

Regjeringen åpner også for sjenking til midnatt. Det blir ikke lenger krav om matservering, men det skal være bordservering og man må holde meteren.

Mer fysisk undervisning

For å lette på anbefalinger for studenter, tar regjeringen sikte på bruke koronatester mer aktivt.

Regjeringen letter de nasjonale anbefalingene ved fagskoler, høyskoler og universiteter. Det betyr at studenter landet over kan få mer fysisk undervisning, heter det i pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet.

«For å sikre kontroll på smitten innføres det økt bruk av jevnlig testing, registrering av hvem som er til stede og seteplassering for å lette smittesporing».

– Jeg vet at studentene savner både det faglige og sosiale. Derfor prioriteres de i denne runden også. Det at flere nå får tilgang på lærestedene betyr også at det vil være mulig å ta igjen noe av den tapte undervisningen. Sakte, men sikkert beveger vi oss mot en mer normal studiehverdag, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Regjeringen understreker at det kan være strengere retningslinjer lokalt. Klokken 13.30 i fredag holder Oslo kommune pressekonferanse om sine lokale regler.

Powered by Labrador CMS