Åpner for å gi betalingsutsettelse på studielån i mer enn tre år

Kunnskapsdepartementet foreslår nå å endre utdanningsstøtteloven permanent, slik at Lånekassen i spesielle tilfeller kan gi betalingsutsettelser i mer enn tre år.

Det har vært en klar økning i søknader om utsettelse de siste ukene, som viser at behovet er der, sier Henrik Asheim.
Det har vært en klar økning i søknader om utsettelse de siste ukene, som viser at behovet er der, sier Henrik Asheim.
Publisert

Under koronakrisen har Kunnskapsdepartementet midlertidig åpnet for betalingsutsettelse av studielån i mer enn tre år. Nå foreslår departementet å endre utdanningsstøtteloven permanent, slik at Lånekassen i spesielle tilfeller kan gi betalingsutsettelser i mer enn tre år.

— Ekstra betalingsutsettelser på studielånet er en enkel måte å avlaste de som nå sliter med å få endene til å møtes. Det betyr at de får en utgift mindre å tenke på. Det har vært en klar økning i søknader om utsettelse de siste ukene, som viser at behovet er der. Derfor endrer vi nå loven, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Leder av Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, synes dette er et veldig godt forslag fra regjeringen, og håper Stortinget støtter endringen.

— Høyere utdanning skal være tilgjengelig for alle, men noen kan ha bekymringer knyttet til det å studere, for eksempel de fra en lavere sosioøkonomisk bakgrunn. Tiltak som dette er derfor positivt, selv om man jo må håpe at det ikke er nødvendig å ta dem i bruk, sier Øien til Khrono.

Fakta

Endringen som foreslås

  • Kunnskapsdepartementet foreslår å endre utdanningsstøtteloven slik at det i særlige tilfeller kan gis egen forskrift om betalingsutsettelser i mer enn tre år. Tre år vil fremdeles være den vanlige øvre grense for antallet betalingsutsettelser.
  • Endringen i lov gir kun rom for å utvide antallet betalingsutsettelser, til gunst for kundene. Det ligger ikke forslag om å gi departementet adgang til å redusere antallet betalingsutsettelser.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Normalt kan alle som betaler på studielånet sitt utsette den månedlige innbetalingen 36 ganger, tilsvarende tre år. Gjennom den midlertidige koronaloven har Lånekassen fått lov til å gi betalingsutsettelser også til de som har nådd denne grensen. Men fordi koronaloven er midlertidig, vil ordningen med betalingsutsettelser ut over tre år falle bort når koronaloven slutter å gjelde i mai.

— Når vi endrer loven så betyr det at Lånekassen kan fortsette å gi betalingsutsettelser til de som har nådd grensen på tre år, men som fortsatt har behov for en mindre utgift i måneden. Lovendringen betyr også at vi i fremtiden kan utvide antall betalingsutsettelser, hvis vi havner i lignende situasjoner som vi er i nå, sier Asheim.

Forutsatt at Stortinget støtter forslaget, vil departementet gjøre endringer i forskrift om tilbakebetaling, og utvide antall betalingsutsettelser i Lånekassen så lenge koronasituasjonen vedvarer. Lovendringen vil også gjøre det mulig å utvide antall betalingsutsettelser i fremtiden dersom situasjonen tilsier at det er nødvendig.

Powered by Labrador CMS