Leder av Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen, holder appell på Universitetsplassen i Oslo foran flere hundre studenter i slutten av november. Bevar stipendet var hovedparolen. Foto: Runhild Heggem

Roy Steffensen (Frp): Ja, studentene sutrer

Utdanningsdebatt. I dag diskuterte Stortinget innstillingen fra Utdanningskomiteen på statsbudsjettet. Komiteens leder, Roy Steffensen (Frp), svarte ja på spørsmål om han synes studentene sutrer.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Roy Steffensen fra Fremskrittspartiet (Frp) er leder av Utdanningskomiteen på Stortinget. Onsdag 12. desember hadde Stortinget sin debatt om utdanningspostene i statsbudsjettet og innstillingen fra utdanningskomiteen.

FAKTA

Protester mot stipendomlegging

Regjeringen foreslår å endre ordningen for å få stipend i Lånekassen. I dag gis alt som lån, men inntil 40 prosent blir omgjort til stipend etter hvert som studentene får studiepoeng ved å stå på eksamen.

Regjeringen foreslår at 15 prosent av stipendandelen skal gis etter fullført grad. Kunnskapsdepartementet har skissert at de vil spare 256,4 millioner kroner på en slik ordning.

Underskriftskampanjen studentene har igangsatt mot stipendomleggingen hadde denne uka samlet over 26.500 underskrifter.

46 organisasjoner og institusjoner støtter kampanjen.

Det blir demonstrasjoner mot stipendomleggingen torsdag 29. november i Oslo, Bergen, Trondheim, Ås, Ålesund, Stavanger, Kristiansand og kanskje et par steder til. (listen blir oppdatert)

Fra Martin Henriksen i Arbeiderpartiet fikk Steffensen spørsmål om han var enig med FpU og Dagens Næringsliv (DN) i at studentene sutra. Steffensen korte svar var: Ja.

— Du ble i dagens debatt spurt om du er enig med Frpu og DN i at studentene sutrer. Svaret ditt var kort og greit. Ja.Kan du utdype litt? Studentlederne er ikke helt fornøyd med deg?

— Når studentene bruker storslegga og erklærer «krig» mot regjeringen for at vi gjør en fornuftig endring, så bør de ikke bli overrasket over at det kan oppfattes som noe vel voldsom språkbruk, svarer Steffensen. Og han legger til:

Roy Steffensen (Frp). Foto: David Engmo

— Så da jeg ble spurt om jeg var enig med DN og FpU om studentene sutret, så svarte jeg ja. For å utdype litt, så har vi i motsetning til tidligere regjering innfridd på studentenes hovedkrav, som har vært kraftig økning i bygging av studentboliger, og innføring av 11 måneders studiestøtte.

— Har fått 11.600 mer

Steffensen poengterer som han også gjorde under dagens debatt at studenter totalt har 11.600 kroner mer å rutte med i studieåret 2018–19, enn de ville hatt uten regjeringens og samarbeidspartienes kontinuerlige satsinger på studiestøtten siden vi overtok.

— Da burde de tåle en liten endring av stipendordningen, understreker Steffensen.

Da burde de tåle en liten endring av stipendordningen

Roy Steffensen (Frp)

Han trekker også fram at i Norge får alle gratis skolegang, studiene er i hovedsak gratis, studentene har stipend- og låneordninger finansiert av skattebetalerne, en rekke velferdstilbud er tilgjengelige gjennom studentsamskipnadene, som får store tilskudd fra det offentlige, og det offentlige bygger tusenvis av studentboliger.

— På tross av dette har vi dårligere gjennomføring, for kun litt over seks av ti som begynner på høyere utdanning i Norge fullfører en grad. Det er lavere enn OECD-snittet, der nesten åtte av ti fullfører en grad. De endringene vi foreslår, vil først få betydning når noen er ferdig å studere og er i arbeidslivet, og da vil de i tillegg nyte godt av våre skattelettelser, sier Steffensen til Khrono.

— Useriøst og en avsporing

Håkon Randgaard Mikalsen er leder for Norsk studentorganisasjon (NSO) og han er ikke spesielt fornøyd med uttalelsen til Steffensen fra Stortingets talestol.

— Slike karakteristikker fra stortingsrepresentant og leder av utdanningskomiteen er useriøst og en avsporing fra problemstillingen. Vår kamp mot stipendkuttet er ikke sutring, men en reell bekymring for hvilke utslag regjeringens eksperiment vil få for norsk høyere utdanning, understreker Mikalsen.

Han legger til at regjeringens stadige gjentakelse av OECD-tall ikke gir noe grunnlag for å hevde at kutt i stipendet vil føre til mindre frafall.

De som er mest sårbare for frafall blir ytterligere straffet ikke gitt større mulighet til å lykkes,

Håkon Randgaard Mikalsen

— De som er mest sårbare for frafall blir ytterligere straffet ikke gitt større mulighet til å lykkes, sier Mikalsen og fortsetter:

— Det vi ikke har fått svar på er hvorfor regjeringen tror at kuttet vil virke positivt på frafall. Vi har forsøkt å få opp en diskusjon om hva som er årsaker til at noen studenter ikke lykkes og hva som best vil hjelpe disse å fullføre. Den diskusjonen er ikke de som støtter stipendkuttet interessert i å ta. Det er over 26.500 som har signert oppropet, og 46 ulike organisasjoner, fagforeninger og institusjoner som står bak.

— Oppsiktsvekkende av komitelederen

Martin Henriksen, Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, var mannen som spurte Steffensen om han var enig i at studentene sutra.

Henriksen sier at han synes det er oppsiktsvekkende og overraskende uttalelser fra komitelederen, og han understreker at Ap er helt uenig.

Martin henriksen holder apell for studentene i slutten av november. Foto: Runhild Heggem

— Det er mange grunner til å protestere på stipendkuttet, det straffer studenter som enten ikke fullfører en grad eller bytter retning undervegs i studiene, og det vil være et disinsentiv for å få til mer etter- og videreutdanning. Det er også tvilsomt om det vil føre til bedre gjennomføring, sier Henriksen.

Han legger til:

— Det som opprøre mange er fordelingsprofilen, og at regjeringen innfører store skattekutt, ikke minst kutt i formueskatten til de som har mest, samtidig som de sender regninga til studentene selv.

Under selve debatten sa Henriksen at Arbeiderpartier har forslått tidenes studentbudsjett – uten å kutte studentene.

— Hvorfor er regjeringens logikk at studentene skal motiveres av å få mindre, mens de rikeste skal motiveres at å få mer, spurte Henriksen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS