Leder i Norsk studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje, mener stillingsvernet i tjenestemannsloven har for mange negative sider og forventer at statsråden tar grep. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Maner til kamp mot livstids-professorer

Studentleder Ola Magnussen Rydje sier det er for vanskelig å gi professorer sparken. Han tror et svakere stillingsvern vil bety fast jobb til flere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen har varslet en strukturendring i universitets-og høgskolesektoren. Utfallet er ennå ikke klart, men en mulig konsekvens er at fagtilbud blir flyttet eller droppet og at høgskoler blir slått sammen eller lagt ned.

Ola Magnussen Rydje er leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO). Han ønsker å svekke tjenestemannslovens vern mot oppsigelser.

Vil gjøre oppsigelser lettere

– Vi vil gjøre stillingsvernet for akademisk ansatte mindre rigid. Det betyr det at vi vil gjøre det lettere å si opp folk. Det er ikke fordi vi vil bli kvitt folk, men fordi vi tror det sterke stillingsvernet har en del negative konsekvenser, sier han til Aftenposten.no.

Rydje mener fireårsregelen er en årsak til midlertidighet. Han påpeker at en person som har vært midlertidig tilsatt i fire år, etter tjenestemannsloven får en rekke rettigheter. Blant disse er førsterett til nye stillinger og krav på ventelønn.

–  Jeg tror institusjonene vegrer seg for å ansette fast fordi det er så vanskelig å gjøre endringer etterpå. De må beholde dem resten av karrieren deres, sier han.

Ingen støtte fra Unio

Nylig omtalte Unio-leder Anders Folkestad midlertidigheten i akademia som et «kvalitetsproblem». Folkestad har i et tidligere intervju med På Høyden holdt fram at at når strukturen i sektoren skal diskuteres, bør nettopp institusjonens bruk av midlertidige kontrakter være et moment som tas med.

– Vi mener det er grunn til å vurdere universitets- og høgskoleloven, og skjerpe inn på adgangen til misbruk av midlertidige stillinger, uttalte han til På Høyden da Tilstandsrapporten for universiteter og høyskoler ble lagt fram i begynnelsen av mai.

– Myteomspunnet

Rydje får heller ingen støtte fra Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet.

– Jeg synes ikke dette hører hjemme i en strukturdebatt. Tjenestemannsloven er noe myteomspunnet. Hvis arbeidet bortfaller kan man gå til oppsigelse. Men det kan godt være at institusjonene lager seg ukulturer og er for tilbakeholdne med å gi faste ansettelser, sier han til Aftenposten.

Høyesterett: Faller arbeidet ditt bort, kan du sies opp

I en fersk dom sier Høyesterett at stillingsvernet til midlertidig ansatte skal ivaretas. Men bortfall av arbeider gyldig som oppsigelsesgrunn. Dommen konkluderer også med at en vikar «ikke uten videre kan sies opp ved vikarperiodens utløp – oppsigelse er betinget av inndragning av den stillingen som vedkommende vikarierer i eller bortfall av de arbeidsoppgaver som vikaren utførte».

Høyesterettsdommen får følger for hvordan lignende saker skal behandles i framtida. Les mer om oppsigelsessaken ved Universitetet i Tromsø (UiT) her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS