Leder for ANSA, Hanna Flood. Foto: Thea Høyer
Leder for ANSA, Hanna Flood. Foto: Thea Høyer

Får penger for å utvide tilbud innen psykisk helse

Psykisk helse. Utenlandsstudentenes interesseorganisasjon, Ansa, får ekstra penger til å utvide sitt tilbud innenfor psykisk helse.

Publisert Oppdatert

(Oppdatert med kommentar fra Nina Sandberg, Ap)

Hanna Flood er president for utenlandsstudentenes interessseorganisasjon, Ansa. Hun forteller til Khrono at de i høst søkte om midler til å utvikle og styrke psykologtilbudet for utenlandsstudenter via Helsedirektoratet.

— Vi fikk den gang avslag, med begrunnelsen at vi ikke er en studentsamskipnad.

Vi er veldig fornøyde med statsråd Nybø her, som har sørget for at vi får mulighet til å utvide tilbudet. Det viser at hun tar psykisk helse på alvor.

Hanna Flood

Ansa hadde i etterkant en samtale med politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet, som nå har snudd.

— Studentenes helse- og trivselsundersøkelse viste at en del norske studenter i utlandet har psykiske vansker. Nå gir vi Ansa mulighet til å hjelpe flere studenter, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra departementet.

Fakta

SHoT 2018

Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHoT) kartlegger studentenes helse og trivsel.

162.512 norske heltidsstudenter i alderen 18 - 35 år ble invitert til å svare på undersøkelsen.

50.054 studenter både i Norge og i utlandet svarte. Det gir en svarprosent på 31.

Blant deltakerne i årets undersøkelse er 69,1 % kvinner og 30,7 % menn, mens 0,2 % oppgir annen kjønnsidentitet.

Datainnsamlingen ble gjennomført på internett i perioden fra 6.februar til 5.april 2018.

På oppdrag fra studentsamskipnadene SiO, Sit, og Sammen er undersøkelsen i 2018 utført av Folkehelseinstituttet (FHI).

Kilde: SHoT 2018

Tøffe rapporter fra utenlandsstudenter i SHoT

Selv om de aller fleste studenter trives, har det over tid vært en økning i andelen som oppgir at de sliter psykisk. Det gjelder også blant utenlandsstudentene. Her hjemme gjør studentsamskipnadene en viktig innsats for å hjelpe studenter med å få tilgang til helsehjelp for psykiske problemer, skriver departementet.

— Norske studenter i utlandet har falt utenfor dette apparatet. En del rapporterer at de har få eller ingen hjelpetiltak rundt seg. Ansa har gjort et viktig arbeid særlig for å formidle nettbasert hjelp, men ønsker å utvide tilbudene. Det får de nå muligheten til, sier Nybø.

Les også fra SHot-undersøkelsen:

Gir variert tilbud

Ordningen går ut på at studenter skal ha mulighet til å snakke med norsk psykolog, på video eller telefon, uansett hvor de er i verden. Det skal også bli tilbudt online webinarer om mestring, angst og stress under studietiden.

— Vi har ikke hatt ordentlig kapasitet på dette tilbudet før, så vi har ennå ikke hatt mulighet til å kartlegge hvor stort behovet er. Det skal vi gjøre nå, sier Flood, og hun legger til:

— Vi er veldig fornøyde og takknemlige overfor både Kunnskapsdepartementet og statsråd Nybø, som har sørget for at vi får mulighet til å utvide tilbudet. Det viser at de tar psykisk helse på alvor, sier Flood.

— Jeg har nå avklart at ANSA er å regne som en studentsamskipnad etter samskipnadsloven og har gitt Helse- og omsorgsdepartementet beskjed om dette. Det betyr at ANSA også kan søke ved utlysning av midlene til programmet i 2019, men allerede nå kan de utvide sin nettbaserte hjelp til utenlandsstudentene, sier Nybø.

Ap: — Glad det kommer penger til Ansa, endelig

— Det er bra at det omsider kom penger til å lette situasjonen for utenlandsstudentene, det er en liten, men viktig start, sier Nina Sandberg fra Arbeiderpartiet, medlem i Utdannings- og forskningskomiteen.

Hun legger til:

— Arbeiderpartiet har doblet satsingen på studenters psykiske helse og vil fortsette å presse på regjeringen for å trygge studentenes situasjon. Vi er glade for at ANSA har fått gjennomslag, men det er synd at det skal kreve så mye tid og krefter å få regjeringen til å ta et ansvar de burde tatt for lengst.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS