Leder for ANSA, Hanna Flood. Foto: Thea Høyer

Får penger for å utvide tilbud innen psykisk helse

Psykisk helse. Utenlandsstudentenes interesseorganisasjon, Ansa, får ekstra penger til å utvide sitt tilbud innenfor psykisk helse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentar fra Nina Sandberg, Ap)

Hanna Flood er president for utenlandsstudentenes interessseorganisasjon, Ansa. Hun forteller til Khrono at de i høst søkte om midler til å utvikle og styrke psykologtilbudet for utenlandsstudenter via Helsedirektoratet.

— Vi fikk den gang avslag, med begrunnelsen at vi ikke er en studentsamskipnad.

Vi er veldig fornøyde med statsråd Nybø her, som har sørget for at vi får mulighet til å utvide tilbudet. Det viser at hun tar psykisk helse på alvor.

Hanna Flood

Ansa hadde i etterkant en samtale med politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet, som nå har snudd.

— Studentenes helse- og trivselsundersøkelse viste at en del norske studenter i utlandet har psykiske vansker. Nå gir vi Ansa mulighet til å hjelpe flere studenter, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra departementet.

Fakta

SHoT 2018

Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHoT) kartlegger studentenes helse og trivsel.

162.512 norske heltidsstudenter i alderen 18 - 35 år ble invitert til å svare på undersøkelsen.

50.054 studenter både i Norge og i utlandet svarte. Det gir en svarprosent på 31.

Blant deltakerne i årets undersøkelse er 69,1 % kvinner og 30,7 % menn, mens 0,2 % oppgir annen kjønnsidentitet.

Datainnsamlingen ble gjennomført på internett i perioden fra 6.februar til 5.april 2018.

På oppdrag fra studentsamskipnadene SiO, Sit, og Sammen er undersøkelsen i 2018 utført av Folkehelseinstituttet (FHI).

Kilde: SHoT 2018

Tøffe rapporter fra utenlandsstudenter i SHoT

Selv om de aller fleste studenter trives, har det over tid vært en økning i andelen som oppgir at de sliter psykisk. Det gjelder også blant utenlandsstudentene. Her hjemme gjør studentsamskipnadene en viktig innsats for å hjelpe studenter med å få tilgang til helsehjelp for psykiske problemer, skriver departementet.

— Norske studenter i utlandet har falt utenfor dette apparatet. En del rapporterer at de har få eller ingen hjelpetiltak rundt seg. Ansa har gjort et viktig arbeid særlig for å formidle nettbasert hjelp, men ønsker å utvide tilbudene. Det får de nå muligheten til, sier Nybø.

Les også fra SHot-undersøkelsen:

Gir variert tilbud

Ordningen går ut på at studenter skal ha mulighet til å snakke med norsk psykolog, på video eller telefon, uansett hvor de er i verden. Det skal også bli tilbudt online webinarer om mestring, angst og stress under studietiden.

— Vi har ikke hatt ordentlig kapasitet på dette tilbudet før, så vi har ennå ikke hatt mulighet til å kartlegge hvor stort behovet er. Det skal vi gjøre nå, sier Flood, og hun legger til:

— Vi er veldig fornøyde og takknemlige overfor både Kunnskapsdepartementet og statsråd Nybø, som har sørget for at vi får mulighet til å utvide tilbudet. Det viser at de tar psykisk helse på alvor, sier Flood.

— Jeg har nå avklart at ANSA er å regne som en studentsamskipnad etter samskipnadsloven og har gitt Helse- og omsorgsdepartementet beskjed om dette. Det betyr at ANSA også kan søke ved utlysning av midlene til programmet i 2019, men allerede nå kan de utvide sin nettbaserte hjelp til utenlandsstudentene, sier Nybø.

Ap: — Glad det kommer penger til Ansa, endelig

— Det er bra at det omsider kom penger til å lette situasjonen for utenlandsstudentene, det er en liten, men viktig start, sier Nina Sandberg fra Arbeiderpartiet, medlem i Utdannings- og forskningskomiteen.

Hun legger til:

— Arbeiderpartiet har doblet satsingen på studenters psykiske helse og vil fortsette å presse på regjeringen for å trygge studentenes situasjon. Vi er glade for at ANSA har fått gjennomslag, men det er synd at det skal kreve så mye tid og krefter å få regjeringen til å ta et ansvar de burde tatt for lengst.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS