Hvem er det internasjonale studenter egentlig er en ressurs for, spør Tina Alvær. Illustrasjonsfoto fra HiOAs internasjonale sommerskole i 2014. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Hvorfor skal ikke høyere utdanning ha egenandeler?

At vi får akademiske lukkede miljøer ved at internasjonale studenter fra utenfor EØS må betale en egenandel er fjerntliggende å tro, mener Tina Alvær, formann i Høyres studentlag i Oslo.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mulig Karen Ane F. Skjennum verken skjønner eller er klar over at en moderat egenandel ikke er i nærheten av hva det koster den norske stat å finansiere studieplasser. Men dette er realiteten som vi må forholde oss til. Det er flott at hun ønsker at studieplasser skal være gratis, men det er de altså ikke og noen må faktisk betale for disse plassene.

Om hun får spørsmålet om hun ønsker å få 11-måneders studiestøtte eller ingen egenandel for internasjonale studenter utenfor EØS, vil hun se at prioriteringer må til. Dette er det Høyres landsmøte som et ansvarlig parti har gjort, vi ønsker å prioritere og velger å bedre situasjonen for de aller fleste som studerer i Norge. Høyre går til valg på å bygge langt flere studentboliger, spesielt i pressområdene. Dette vil være med på å bidra til at både internasjonale og norske studenter får en bedret økonomisk situasjon.

Karen Ane F. Skjennum hevder at internasjonale studenter er en ressurs, men hvem er de en ressurs for? I en standard forelesningssal fylt med studenter og én professorer det svært begrenset hvor mye meningsutveksling som faktisk skjer i løpet av to timer. At man ønsker at studenter på tvers av akademisk bakgrunn samarbeider og lærer av hverandre er et godt mål, men slik er det ikke i dag.

Jeg mener helt klart at det er en fordel med internasjonal erfaring, men dette er i stor grad på individnivå, og smitter ikke nødvendigvis over på medstudenter. For meg som utvekslingsstudent var det flott å være et semester i Italia, men jeg tør på ingen måte å påberope meg at jeg var en særlig ressurs for de andre italienske studentene der vi satt og hørte på professoren forelese.

Samarbeid på tvers av landegrenser er selvsagt viktig, og det er ingen som har sådd tvil om. Spørsmålet vi som samfunn må stille oss, er om vi er godt nok rustet for fremtiden om vi ikke evner å prioritere den minste ting? At vi får akademiske lukkede miljøer ved at internasjonale studenter fra utenfor EØS må betale en egenandel er fjerntliggende å tro. Det er ingenting som tyder på at kvaliteten på studentene vil falle, det er kun de med lavest betalingsvillighet som vil unnlate å søke. Og det synes jeg er greit.

For meg som utvekslings-
student var det flott å være et semester i Italia, men jeg tør på ingen måte å påberope meg at jeg var en særlig ressurs for de andre italienske
studentene.

Tina Alvær

At noen studenter velger Norge ene og alene fordi det ikke er studieavgift er etter mitt syn ikke tilstrekkelig for at de skal skjermes for egenandeler. Å argumentere med at internasjonale forskere ikke vil velge å samarbeide med norske forskere da internasjonale studenter utenfor EØS må betale en egenandel på en sterkt subsidiert studieplass har ingen rot i virkeligheten.

At Tekna-studentene ikke ønsker å prioritere, må de ta på egen kappe. Men i DKSF og Høyre har vi et ønske om å bedre studiehverdagen for majoriteten av studentene i Norge.

Les også: Kvalifikasjoner foran betalingsevne

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS