Studenthallen i Pilestredet 52 ble åpnet tidligere i år. Her deler OsloMet-rektor Curt Rice ut kake under åpningsarrangementet. Foto: Sonja Balci / OsloMet

OsloMet: Studenter vil ikke at ansatte skal feste der de leser til eksamen

Julebord. Midt i eksamenstiden skal fellesadministrasjonen ved OsloMet ha julebord i Studenthuset i PIlestredet 52 og studentene må finne seg et annet sted å lese. Helt feil, mener studentleder.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den store, nyoppussede studenthallen i første etasje i Pilestredet 52, «Studenthuset», er et populært sted for studentene å lese, ikke minst nå i eksamenstiden.

Studenthuset åpnet ved semesterstart og den store hallen i første etasje har siden stort sett vært full av studenter som jobber alene eller i grupper. I tilstøtende lokaler er det stille lesesal.

Fredag 7. desember må studentene ut fra studenthallen cirka kl 14, for da begynner riggingen til julebordet for de ansatte i fellesadministrasjonen, cirka 150 personer.

Ugreit at ansatte fester i studentenes hus

Det er feil på flere måter. Både fordi det er eksamen, og fordi det ikke er greit at ansatte fester med alkohol i studentenes hus.

Bjørn Harald H. Garborg

Leder av studentparlamentet ved OsloMet, Bjørn Harald H. Garborg, reagerer på at de ansatte skal ha julebord i studenthuset, der studentene vanligvis sitter og jobber.

— Det er feil på flere måter. Både fordi det er eksamen, og fordi det ikke er greit at ansatte fester med alkohol i studentenes hus. Studentene mister leseplassen sin og de som sitter i den stille lesesalen vil også bli forstyrret, sier han.

Les også: Nei til ansattes julebord i studentenes hus

Studentleder Bjørn Harald H. Garborg sammen med rektor Curt Rice under et arrangement i Studenthuset tidligere i høst. Foto: Benjamin Ward/OsloMet

I et innlegg i Khrono skriver Garborg at at studentene vil at ansatte skal kunne ha det hyggelig og være høylytte om de vil, uten at dette skal gå ut over studentene som allikevel kommer til å være på huset, i stille lesesal og andre steder. Han viser også til at mange studenter har opplevd seksuell trakassering, og at det derfor er lite ønskelig at ansatte fester og drikker alkohol i studentlokalene.

«Vi ser fra SHoT- tallene (undersøkelsen om studenters helse og trivsel, red. mrk.) at seksuell trakassering og tilnærming er et problem på universitetet. 23 prosent av OsloMet- studentene som svarte på undersøkelsen sa at de hadde opplevd det, og da er det ikke klokt å legge et julebord for ansatte til studentlokalene», skriver han.

Garborg sier at de har forsøkt å få universitetsledelsen til å flytte julebordet, uten å lykkes.

Forstår studentene

Direktør for digitalisering og infrastruktur, Asbjørn Seim, sier at han har forståelse for at studentene reagerer på at de ansatte skal ha julebord i Studenthuset.

— Vi har hatt en dialog med studentparlamentet, og har prøvd å finne andre lokaler, uten å finne noe som er egnet. Vi vurderte å flytte julebordet til Pilestredet 35, men der er det også studenter, så det ville ikke betydd noen vesentlig endring, sier Seim.

Asbjorn Seim. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Han opplyser at festsalen i Pilestredet 52 i andre etasje i bygget allerede var booket, slik at det ikke var mulig å flytte arrangementet dit.

— Vi ønsker heller ikke å leie lokaler utenfor campus, for det ville gått utover en forsvarlig økonomisk ramme, sier han.

Studentene reagerer på at det vil bli støy også for studentene som sitter i den stille lesesalen i samme etasje?

— Vi er kjent med det, og nå jobber vi for å se på om vi kan skjerme lokalet litt bedre, sier Seim.

Lager retningslinjer for bruk

Han viser til at det også har vært andre arrangementer i hallen i Studenthuset, uten at det har skapt store problemer, for eksempel var hallen ryddet i flere dager på grunn av OsloMet-revyen nylig.

— Vi er enige med studentene i at vi trenger retningslinjer for å regulere bruken av disse lokalene for å unngå interessekonflikter for fremtiden. Vi ønsker å finne løsninger på dette sammen med studentene, sier han.

I innlegget viser Garborg også til at et av argumentene til OsloMet for å flytte driften av ingeniørstudentenes kro, IU Kroa, ut fra lokalene de hadde i første etasje i Pilestredet 35, var at festingen var for synlig ut mot gatenivå.

Hallen i Studenthuset har store vinduer ut mot campus og i og med at det også vil være studenter som leser til eksamen i bygget, så påpeker han at julebordet vil være ekstremt synlig for studentene.

— Vi håper dette er siste gang de ansatte arrangerer julebord i Studenthuset, sier han.

Ulike regler for ansatte og studenter

IU Kroa søkte tidligere dette semesteret om å få avholde et arrangement med alkohol på skolens område, men fikk beskjed av skolen om å avlyse. Ansatte, derimot, fikk ha arrangementer med alkohol i kantina, skriver Universitas.

— Det oppleves jo rimelig urettferdig, sier Eivind Skurdal, leder for IU Kroa, til studentavisen.

— Det omtalte studentarrangementet ble stoppet i påvente av nye retningslinjer for studenters bruk av alkohol i OsloMets lokaler. Nye retningslinjer for studenters bruk av alkohol på campus er under utarbeidelse, sa eiendomsdirektør ved OsloMet, Mariann Hole, til Universitas i november.

For de ansatte, derimot, er det OsloMets Akan-retningslinjer som regulerer alkoholbruken, der det står at det ikke anledning til å servere alkohol på arrangementer i regi av universitetet før etter kjernetidens slutt, klokken 14.30.

«Arrangør bør i forkant av et arrangement vurdere hvordan alkoholbruk oppfattes, hvilke konsekvenser det kan få, og ta kulturelle hensyn», heter det.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS