Vinnerne av årets norske finale i Melodi Grand Prix, Keiino, med Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

OsloMet-student til topps i den norske Melodi Grand Prix-finalen

Melodi Grand Prix. I gruppen Keiino er det en student og en annen tidligere student ved OsloMet. Sent lørdag kveld ble det klart at de vant den norske finalen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Keiino er et norsk-samisk samarbeidsprosjekt mellom artistene Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo. Alexandra Rotan er sykepleierstudent ved OsloMet. Buljo er utdannet barnehagelærer også fra OsloMet.

Etter at seieren var sikret var Fred Buljo, opptatt av å takke de som har tråkket opp den samiske veien. Han takket blant andre Stjernekamp-vinner Ella Marie Hætta Isaksen, Mari Boine og Sofia Jannok.

— Det gir meg så mye motivasjon til å ta kulturarven videre til resten av verden. Det er så artig at den blir så godt mottatt, sier Buljo, i følge NRK.

Det gir meg så mye motivasjon til å ta kulturarven videre til resten av verden.

Fred Buljo

Likeverd

I en presseomtale fra NRK heter det at Tom Hugo sammen med ektemannen Alex Olsson begynte å skrive en låt inspirert av historiske kamper for likeverd uansett etnisitet, kjønn og legning.

De trekker selv fram at den samiske befolkningen måtte lenge kjempe for aksept for sin kultur, og tematikken gjorde det naturlig å involvere en samisk låtskriver i prosjektet.

Fred Buljo tente på idéen og «Spirit in the Sky» ble til.

Keiino vinner gullfinalen norsk melodi grand Prix 2019. Foto: Julia Marie Naglestad /NRK

Var i gullfinalen også i 2018

I fjor kom Alexandra Rotan (22) fra Eidsvoll til gullfinalen i MGP med låten «You got me» sammen med Stella Mwangi. 

Les også: OsloMet-studenter i MGP-finale

Fred Buljo (30) fra Kautokeino fikk en stor fanskare da han var finalist i «Norske Talenter» sammen med den samiske rapgruppa Duolva Duottar i 2008.

Siden da har han turnert i hele Norden og Russland, jobbet som låtskriver og blir regnet som en av Sápmis beste liveartister, heter det i presseomtalen fra NRK. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS