Mener flyktninger og asylsøkere bør inkluderes i akademia: — Utdanning er den beste måten å sysselsette på
#LMNSO. Ett forslag skapte stor debatt på landsmøtet til Norsk studentorganisasjon fredag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tønsberg (Khrono): Under behandlingen av handlingsplanen var det særlig to endringsforslag, fra studentene fra universitetet i Oslo (UiO) som skapte mye debatt.
Det vil være svært ressurskrevende å inkludere disse menneskene i utdanningssystemet vårt.
Daniel Hansen Masvik
UiO-delegasjonen har foreslått å legge til i handlingsplanen at «alle utdanningsinstitusjoner skal bidra med validering av flyktningers og innvandreres høyere utdanning, slik at dette arbeidet går raskere» og at:
«Det må tilrettelegges for at flyktninger som kommer til Norge skal kunne fortsette sin høyere utdanning og inkluderes i det akademiske miljøet. Det skal bli mulig for asylsøkere å fortsette sin utdanning i Norge mens de venter på å få behandlet asylsøknaden».
Leder av Studentparlamentet ved UiT, Daniel Hansen Masvik, reagerer på henvisningen til asylsøkere i dette forsalget. Han understreker at han ikke er mot å inkludere flyktninger på utdanningsinstitusjoner, men han støtter ikke at dette også skal gjelde asylsøkere.
Mener man må skille mellom flyktninger og asylsøkere
— Asylsøkere kan være hvem som helst fra hvor som helst, sier Masvik til Khrono, og legger til:
— I verste fall kan vi ende opp med å gi insentiver til at folk uten behov skal komme hit for å studere. Det er ikke verden som betaler for dette, men norske skattebetalere, sier han.
Leder av læringsmiljøpolitisk komité, Aleksander Thiren Sriskantharajah, deler ikke Masviks bekymringer.
— Masvik mener det er en risiko for at dette kan gjøre at folk vil søke asyl for å kunne studere i Norge. Dette er ikke en reell utfordring, sier han.
— I dag er det mange som sitter på asylmottak og venter på svar på søknaden sin, uten å ha noe å gjøre med tiden sin. Dette er ikke gunstig. Det vil være fornuftig både for den enkelte og for samfunnet om disse får muligheten til å tilbringe tiden sin ved utdanningsinstitusjoner, sier han.
Ble provosert av Masvik
Til dette svarer Masvik at Norge har et ansvar og en plikt som stat til å ta vare på de som søker asyl her:
— Men det vil være svært ressurskrevende å inkludere disse menneskene i utdanningssystemet vårt, sier han.
Runa Kristine Korneliussen Fiske var en av dem som gikk på talerstolen for UiO og forsvarte forslagene.
— Det er viktig å få utlendinger som bor i Norge inn i akademia, men det er også viktig å validere den utdanningen de har. Jeg mener det er synd at det er mange med høyere utdanning fra andre land i Norge, som ikke får brukt denne kompetansen, og må gjennom voksenopplæring. Dette er å kaste bort ressurser, sier hun til Khrono.
— Jeg ble provosert av det Masvik sa på talerstolen i dag. Det virket som om han prøvde å skremme salen med at det kan komme flere asylsøkere hit, sier hun.
— Har Masvik et poeng i at det er en forskjell mellom å inkludere flyktninger og å inkludere asylsøkere?
— Det er ikke opp til NSO å bestemme hvem som får opphold eller ikke, men for akademia vil det være nyttig å få disse personene inn som ressurser som kan bidra med andre perspektiver, sier hun.
Gjennom handlingsplanen velger landsmøtet hva som er organisasjonen sine prioriteringer det kommende året. Handlingsplanen legger særlig føringer på arbeidsutvalget.
Det skal stemmes over forslagene til handlingsplanen lørdag morgen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!