SAMORDNA OPPTAK

Aasland utsetter omstridt omregning

Ved årets opptak til høyere utdanning skulle en ny ordning for omregning av IB-karakterer innføres. Den er nå utsatt av statsråden. 

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) utsetter innføring av ny omregningstabell for videregående karakterer fra IB-skole.

I vårens opptak til høyere utdanning skulle det innføres nye omregningsregler fra karakterer oppnådd ved IB-skoler til vanlige norske karakterer (se faktaboks). Det blir ikke noe av, melder den ferske forsknings- og høyere utdanningsministeren Sigrun Aasland (Ap).

FAKTA

Slik fungerer omregningen

  • Samordna opptak fikk i 2022 hjelp av Norsk Regnesentral til å utforske nye metoder for å regne om IB-karakterer. 
  • Norsk Regnesentral foreslo å ta utgangspunkt i empirisk kumulativ fordelingsfunksjon (edcf) for en utenlandsk karakterstatistikk, sett opp mot edcf for norsk karaktersnitt. 
  • Det betyr at statistiske omregningstabeller sammenligner prosentvis de flinkeste kandidatene i et land eller karaktersystem.
  • De som er topp 1 prosent karaktermessig i et annet land vil få samme karakter som de 1 prosent beste karakterene i Norge. 
  • Resultatet av denne nye regnemetoden er at det ble høyere krav til IB-karakterer for at det skulle regnes om til norske toppkarakterer. 
  • Denne skal ikke innføres. Tabellen med nåværende omgjøringskarakterer ligger på Samordna opptak sin nettside
  • Kilde: HK-Dir

— Hvis noen søkere får en fordel, vil det bety at andre søkere får en ulempe. Samtidig er det viktig at vi har en omforent forståelse av omregningssystemet og at det er etterprøvbart og forutsigbart. Derfor besluttet vi nå å sende det nye omregningssystemet på høring, for å sikre en bred prosess med innspill fra alle berørte parter i sektoren, sier Aasland til Khrono. 

IB står for international baccalaureate, og er en internasjonal linje på videregående skole som gir generell studiekompetanse. 

Inviterer til innspill

Aasland bekreftet først i et skriftlig spørsmål på Stortinget forrige uke at omgjøringen ikke blir noe av i år:

«Jeg vil nå sende det nye omregningssystemet på høring, og invitere berørte parter både i og utenfor IB-systemet til å komme med innspill. Det innebærer at endringene utsettes ett år, til opptaket i 2026», skriver Aasland. 

Elever ved IB-skoler får karakterer fra 1 til 7. Elever ved norske videregående skoler får karakterer fra 1 til 6. Derfor må karakterene fra IB-skoler omgjøres til norske karakterer. Omgjøringen er fastsatt i en tabell. I den nye tabellen ville IB sine karakterer gitt lavere norske karakterer enn tidligere. 

— Konkurransen om studieplassene er reell og det er ikke flere plasser enn de som hvert år skal fylles. Derfor er det svært viktig at opptakssystemet vurderer alle elever mest mulig rettferdig og objektivt ut fra de karakterene de har, sier Aasland. 

En underskriftskampanje mot endringen av karakteromgjøring fikk over 6000 underskrifter på en uke. 

Må løses på en rettferdig måte

Dette har mange reagert på. Elever fra IB har sagt de nå vil søke høyere utdanning i utlandet fordi de kommer enklere inn der enn hjemme i Norge, skrev blant annet NRK.

Ansa-president Øyvind Bryhn Pettersen syns dette er gode nyheter. 

— Vi er glade for at omregningen er utsatt. Vi forventer at HK-dir finner ut av hvordan dette kan løses på en mer rettferdig måte, så det ikke går utover rekrutteringen til disse linjene, sier Pettersen til Khrono. 

Han mener IB-skoler er en veldig god rekrutteringsarena for videre utenlandsstudier. Ansa fryktet at færre ville velge en slik videregående skole med de nye omregningsreglene. 

— Vi ønsker å komme med innspill. Det ikke gjøres unødvendig strengt så det går utover rekrutteringen. Det må være et reelt valg for elever å gå på internasjonal videregående skole. Det burde være målet, sier Pettersen.

Powered by Labrador CMS