Håkon Randgaard Mikalsen sier mannsdominansen landsmøtets talerstol må fikses til neste år. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Mikalsen om mannsdominans: — Det er siste gang

Kjønn. Fire av fem på talerstolen har vært menn på landsmøtet til Norsk studentorganisasjon. — Det må fikses til neste år, sier påtroppende leder, Håkon Randgaard Mikalsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

#LMNSO

Landsmøtet i Norsk studentorganisasjon avholdes 20.-22. april i Tønsberg.

Det skal blant annet velges studenter til arbeidsutvalget, sentralstyret og komitéer.

Landsmøtet skal også behandle regnskap og budsjett, og i 2018 revidere mangfalds-, inkluderings- og likestillingspolitisk plattform.

Se tidsplanen her.

Se hele Khronos dekning av NSOs landsmøte på khrono.no/nso.

Tønsberg (Khrono): Etter to dager av landsmøtet i Norsk studentorganisasjon (NSO) er debattene i hovedsak over. Statistikken over hvem har har vært på talerstolen viser at det er en sterk overvekt av menn som har tatt ordet.

— Det er ikke greit at det er slik, sier nyvalgt leder av organisasjonen, Håkon Randgaard Mikalsen.

Statistikken for lørdag viste igjen at nær 80 prosent av innlegg og replikker ble tatt av menn, 1,8 prosentpoeng lavere enn fredag. Lørdag var det over dobbelt så mange turer til talerstolen som fredag. Totalt er cirka 60 prosent av delegatene menn.

Siste gang

Mikalsen lurer på hvorfor det er slik, og mener det må være noe systematisk.

— Det betyr at det mest sannsynlig er noe vi kan gjøre noe med. Det må være et mål til neste år, sier han.

Den nyvalgte lederen, som begynner i lederjobben 1. juli, kjenner igjen utfordringen med færre kvinner som tar ordet fra andre steder også, og viser til professorer som har skrevet om hvem som tar ordet i forelesninger.

— Det har til tider vært slik i andre organisasjoner også. Da må vi lære av dem som har fått til endringer på det, sier Mikalsen, og legger til:

— Det er siste gang statistikken skal se slik ut.

Uten å være kjønns-stigmatiserende, så tror jeg nok kvinner tenker mer over hva de skal si, enn det menn gjør.

David Valen Aadland

Statistikk for kjønnsrepresentasjon på talerstolen lørdag.

Bør diskutere å ha kjønnsdelte formøter

Påtroppende likestillingspolitisk ansvarlig, Fam Karine Heer Aas, mener at organisasjonen bør vurdere å ha kjønnsdelte formøter for å sørge for at det er flere kvinner som tar ordet.

— En av diskusjonene som går i politikken forøvrig handler om hvorvidt man bør innføre kjønnsdelte formøter i forkant av denne typen møter, for at kvinnene skal tørre å ta ordet, sier Aas til Khrono.

Kandidatene Fam Karine Heer Aas og David Valen Aadland stilte begge to til velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig. De er ikke enige om hvorvidt man burde avholde kjønnsdelte formøter før store arrangementer. Foto: Øystein Fimland

— Kvinner går gjerne gjennom et innlegg fire eller fem ganger før de holder det, for å sørge for at det er «bra nok», men menn nok i større grad tar risken og bare tar ordet. De bekymrer seg nok ikke like mye, fortsetter hun.

Hun tror at det er medlemmene som må ta mesteparten av ansvaret.

— Jeg tror at dersom en mann sitter og skriver på et innlegg som delegasjonen har planlagt, og han allerede har vært mange ganger på talerstolen, bør han vurdere å høre med resten av delegasjonen om det ikke er noen andre som kan holde det, avslutter hun.

Formøter er nok «litt naivt»

Den andre kandidaten til vervet som likestillingspolitisk ansvarlig, David Aadland, sier til Khrono fredag at han ikke tror at kjønnsdelte formøter vil ha noen nevneverdig effekt.

— Det er selvsagt trist at det ikke er flere kvinner på talerstolen, sier Aadland.

Han tror at mye av årsaken til den skeive kjønnsbalansen er at menn er mer impulsive enn kvinner.

— Uten å være kjønnsstigmatiserende, så tror jeg nok kvinner tenker mer over hva de skal si, enn det menn gjør, sier han før han legger til,

Statistikk for kjønnsrepresentasjon på talerstolen fredag.

— Det kvinnene sier fra talerstolen virker stort sett bedre forberedt og er bedre formulert enn det en del av mennene sier.

På spørsmål om hva man kan gjøre for å få flere kvinner på talerstolen, svarer han:

— Å tro at kjønnsdelte formøter vi ha noen voldsom effekt, er nok kanskje litt naivt, men jeg tror at vi må bli bedre på å oppmuntre andre til å gå på talerstolen.

Han trekker også fram at det ikke bare gjelder kvinner, men alle i salen.

Stor jobb å gjøre

Leder i NSO, Mats Beldo mener at organisasjonen har en stor jobb å gjøre.

— Mye av tematikken rundt dette landsmøtet dreier seg om at folk skal bli hørt, og bruke «utestemmen». Da er det veldig trist at det ikke er flere kvinner på talerstolen, sier Beldo til Khrono etter møteslutt fredag.

— Det er veldig trist at det er så mange stemmer som ikke kommer fram. Det gjelder ikke bare kjønn, men handler også om at det er veldig mange som ikke har vært på talerstolen i det hele tatt, fortsetter han før han legger til at dette handler om mangfold generelt.

— Om det fordelingen er 40/60 eller 60/40 er ikke så stivt, det handler mer om at det er viktig å få fram alle stemmene som er i salen, Her har vi en stor jobb å gjøre.

Beldo mener at delegatene i salen må bli bedre til å støtte hverandre.

— Alle i salen har et ansvar for å støtte hverandre, og vise at talerstolen ikke er skummel, avslutter han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS