Businessklasse
Betalte 25.000 kroner for flybillett tur-retur Lisboa
— Idiotisk dyrt, sier NTL ved Universitetet i Bergen om flybillettene UiB-rektoren kjøpte til FNs havkonferanse. — Veldig beklagelig, sier rektoren selv.
Da FN i slutten av juni arrangerte sin havkonferanse i Lisboa, var Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), blant deltakerne.
Prislappen for reisen ble snaue 35.000 kroner, viser reiseregningene Khrono har fått innsyn i. Hele 25.349 kroner gikk til flybillettene fra den ene vestkysten til den andre.
— Idiotisk dyrt
— Isolert sett synes jeg det hørtes voldsomt dyrt ut. Jeg aner jo ikke om det finnes noen god grunn til at det ble så dyrt, men... Det er idiotisk dyrt, sier Jørgen Melve, leder av fagforeningen Norsk tjenestemannslag ved Universitetet i Bergen.
Han presiserer at det kan finnes «spiselige grunner» til at flybillettene ble så dyre, selv om fagforeningen i utgangspunktet er imot så dyre flybilletter.
— UiB har store interesser innen havforskning, så det høres jo ut som en fornuftig konferanse å dra på, sier han.
Fløy business
UiB-rektor Margareth Hagen forklarer den høye billettprisen med at det var det eneste tilgjengelige alternativet da billettene ble bestilt.
— Jeg reiser aldri på business-klasse med mindre jeg må, og i dette tilfellet er det det som er forklaringen på hvorfor det ble så dyrt. Både at jeg fløy på business-klasse, og at jeg måtte, sier hun.
— Jeg slet rett og slett med å få agendaen til å gå opp her på Muséplassen. Det var mye annet som skjedde som gjorde at avgjørelsen ble tatt sent, samtidig som det var sommer og dyre billetter.
— Var det et alternativ å droppe konferansen?
— Nei, det var ikke et alternativ. Det var viktig at ledelsen ved universitetet var representert der. Havet er viktig for UiB.
— Svært beklagelig
Hagen forteller at hun ledet UiBs delegasjon i Lisboa, og at universitetet også hadde egne arrangementer under konferansen.
På egne nettsider skrev UiB at delegasjonen ville «delta for å bygge videre på UiBs rike tradisjoner som havuniversitet og vise frem bredden i vår forskning og utdanning på hav på tvers av disipliner.»
— Jeg er ikke stolt av å ha reist på business-klasse. Men av og til har en ikke noe valg, og dette var et slikt tilfelle, sier rektoren.
Den lokale NTL-lederen drar litt på det når Khrono spør om han synes UiB-rektoren oppgir en «spiselig grunn» til den dyre flybilletten.
— Det er vanskelig å vite hva som gjør at det er vanskelig å planlegge, og jeg har respekt for kompliserte kalendere. Hvis dette er unntaket, kan vi leve med det, men det bør ikke gjenta seg, sier han.
Det er også Hagen enig i.
— Det skal ikke gjenta seg. Vi skal skjerpe oss og passe på at vi ikke havner i en situasjon hvor vi må bestille så dyre billetter igjen. Det er veldig beklagelig.
FNs havkonferanse omtales av universitetet som «...et møtepunkt for politikere, diplomater, næringsliv, akademia, offentlig forvaltning, urfolk, frivillige organisasjoner ungdomsorganisasjoner, m.fl.» hvor det diskuteres «viktige spørsmål knyttet til hav og klima».
Også tidligere rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, ble kjent for reisevirksomheten sin, om enn mer i omfang enn i dyre enkeltreiser. I 2018 lå han på topp i reisevirksomhet blant landets rektorer, men året etter var en annen på rektorenes reisetrone.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår