rettssak
Tidligere student løp ikke fort nok og mistet vitnemålet. Nå saksøker han staten
Møter Forsvarsdepartementet i retten førstkommende tirsdag.
Etter å ha gjennomført en treårig bachelorgrad i militære studier med fordypning i telematikk, ble en tidligere student, som nå er ansatt i Forsvaret, nektet vitnemål for utdannelsen.
Grunnen? Han greide ikke å løpe 3000 meter på under 14 minutter.
Tirsdag 18. april møter han Forsvarsdepartementet i Oslo tingrett.
Enighet om ikke bestått test
I saksdokumentene fra Oslo tingrett står det at det er enighet mellom Forsvarets høgskole og mannen om at mannen ikke har bestått løpetesten i befalsutdanningen, skriver Teknisk ukeblad (TU).
Men der slutter også enigheten. I et brev til retten peker mannens advokat blant annet på at befalsutdanningen ikke inngår i bachelorgraden som det utstedes vitnemål for, nemlig bachelor i ingeniørfag, telematikk, og at studieplanen til denne bacheloren ikke inneholder et krav til løping.
Studieplanen til bachelorgarden i cybermilitær befalsutdanning inneholder derimot krav om at man må fullføre 3000-metertesten på under 14 minutter (15 minutter for kvinner).
Blant opptakskravene til bacheloren i ingeniørfag, telematikk står det i dag at man må ha oppnådd minimum nivå 5 på alle fysiske tester for å komme inn på studiet. Mannen som har saksøkt staten, mener at han er utsatt for diskriminering og myndighetsmisbruk.
Brudd på lojalitetsplikten?
Advokat Katrine Hellum-Lilleengen poengterer i rettsdokumentet at klienten hennes har fullført alle eksamener, og at han ikke fikk beskjed om at han hadde mistet studieplassen før etter at tvisten hadde oppstått.
Den tidligere ingeniørstudenten er også uenig i at manglende løpetest i befalsutdanningen gjør at han ikke har krav på vitnemål for bachelorgraden som ingeniør. Han anklager Forsvarsdepartementet for brudd på informasjons- og lojalitetsplikten i avtaleforhold.
Verken den tidligere studenten eller mannens advokat har ønsket å kommentere saken overfor TU. Khrono har også prøvd å få en kommentar fra Hellum-Lilleengen, men hun ønsker ikke å prosedere saken gjennom media.
I rettsdokumentet står det ellers:
«Samlet sett mener staten det er klart at studiet inkluderte en militær del, med krav om å ha gjennomført 3000 meter på en viss tid. Når det gjelder anførselen om at kravet om fysiske tester ikke var kommet klart nok til uttrykk for studenten, mener staten at den ikke kan føre frem. For det første var det gitt svært mye informasjon om dette, både gjennom nettsiden hvor studenten søkte opptak og studieplanen. Det var også̊ fysiske opptakskrav for studiet. Til dette kommer at studenten selv har et selvstendig ansvar for å gjøre seg kjent med studiet han søker opptak til.»
Nyeste artikler
Antallet studenter som er utestengt er halvert på to år
Norli Akademisk åpnet på Blindern. — Universitet og bok hører sammen
Det finnes ikke én måte å «ruste» studentene for «det de vil møte i skolen»
Høyere strykprosent i matte for lærerstudenter, men flere som kontet
Krise, utviklingsarbeid og KI
Mest lest
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka