Mari Sundli Tveit mener prinsipielt at det er viktig at journalister kan følge delegasjonsturer. Journalister som ville følge Iselin Nybøs reise til Kina, sammen med over 220 fra UH-sektoren, har hatt store problemer med å få visum, åtte timer før avreise fikk den ene journalisten ja. Foto: Petter Berntsen

Kina nekter Aftenposten-journalist visum

Kina-tur. Aftenpostens journalist Kristoffer Rønneberg har fått avslag på søknad om visum til Kina. Han skulle vært med i statsråd Iselin Nybøs følge neste uke. Statsråden har tatt opp saken med Kinas ambassadør.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentar fra Iselin Nybø.)

Kina nekter den erfarne utenriksjournalisten i Aftenposten, Kristoffer Rønneberg, visum. Han hadde planer om å følge statsråd Iselin Nybø og 220 andre fra landets høgskoler og universiteter da de besøker høyere utdanningsinstitusjoner i Beijing og Shanghai neste uke.

Redaktør i Universitetsavisa på NTNU, Tore Oksholen, er den andre journalisten som har bedt om å få følge Nybø, akademikere og forskere til Kina, og han fikk ja på sin visumsøknad i dag, åtte timer før flyavgang.

Kunnskapsdepartementet bekrefter

Kunnskapsdepartementet bekrefter overfor Khrono at det har vært problemer med visumsøknadene fra de to journalistene som ønsket å delta på turen.

Nybø hadde møte med den kinesiske ambassadøren til Norge tirsdag denne uken, der blant annet journalistenes visumsøknader var tema.

— Vårt klare ønske var at begge de to journalistene som søkte om pressevisum fikk anledning til å delta, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø til Khrono, og fortsetter:

— Vi ønsker bred dekning av alle politiske besøk til Kina, både i norske og kinesiske medier. Dette er formidlet til kinesiske myndigheter, både fra meg direkte og via den norske ambassaden i Beijing.

Les også: Kinatur kan minne om akademisk turisme

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, sier til Khrono at han er blitt informert via norske myndigheter om at kinesiske myndigheter ikke ønsker at Aftenpostens journalist skal delta på turen.

Undrende sjefredaktør

Jeg stiller meg undrende til dette. Og vi har heller ikke fått noen begrunnelse på hvorfor ikke vår journalist kan delta på turen.

Espen Egil Hansen

— Jeg stiller meg undrende til dette. Og vi har heller ikke fått noen begrunnelse på hvorfor ikke vår journalist kan delta på turen. Rønneberg har bodd i Beijing, han har stor kunnskap om Kina som vi ønsker å bruke. Når vi ønsker å delta på turen sammen med statsråd Nybø er det for å følge de over 200 forskerne, lederne og ansatte ved landets høyere utdanningsinstitusjoner som reiser, sier Hansen.

— Hva tenker du om forskjellsbehandlingen mellom medier her? Universitetsavisa fikk ja til visum i siste liten, mens Aftenposten får nei?

— Det vil jeg ikke tenke noe høyt om. Det som er viktig er at vi som avis kan formidle fritt og at vi kan bruke journalister som har kunnskap om området de skal dekke, sier Hansen.

— Har Aftenposten vært i kontakt med kinesiske myndigheter i denne saken?

— Nei, ikke i denne saken. Men jeg tenker at vi relativt snart skal ta kontakt med Den kinesiske ambassaden i Norge slik at Rønneberg i framtiden kan komme inn i Kina igjen og jobbe der som journalist, sier Hansen.

Rønneberg nektet tidligere også

Rønneberg er utdannet fra City University i London, og har tilbragt store deler av livet i utlandet. Blant annet har han jobbet flere år som journalist i Beijing og Washington. De siste årene har han spesialisert seg på Asia generelt og Kina spesielt. Rønneberg har tidligere jobbet i Dagens Næringsliv og Nettavisen. Han har vært tilknyttet Aftenpostens utenriksredaksjon siden 2005, med fast ansettelse fra 2008.

Rønneberg har blitt nektet visum til Kina tidligere, blant annet i 2011, da olje- og energiminister Ola Borten Moe, skulle på offisiell reise. VG og Dagens Næringsliv fikk visum, men ikke Rønneberg.

Rønneberg skrev også en dobbeltside i Aftenposten sist mandag om Iselin Nybøs og kunnskapssektorens tur til Kina, under tittelen «Kinas krav til universiteter får alarmen til å gå i flere land. Likevel vil Norge styrke samarbeidet.»

— Viktig med presse på delegasjonsreiser

Mari Sundli Tveit er leder for universitets- og Høgskolerådet (UHR) og rektor på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet).

Tveit sier at når det gjelder den konkrete saken med avslag på visum på Kina-turen så kjenner hun ikke detaljene og kan ikke kommentere på det.

— Generelt og prinsipielt mener jeg det er riktig og viktig at pressen følger delegasjonsreisene, og det å være journalist skal ikke være til hinder for å få innvilget visum, sier Tveit.

Universitetsavisa fikk ja åtte timer før avreise

Den andre journalisten som først fikk nei på sin visumsøknad var redaktør i Universitetsavisa ved NTNU, Tore Oksholen.

— Jeg synes det er veldig spesielt at Norges største avis ikke får lov til å komme inn med en journalist i forbindelse med denne turen. Når jeg bare få timer før avreise fikk beskjed om at jeg fikk ja likevel, har jeg vurdert om jeg burde takke nei, fordi Rønneberg foreløpig har fått nei, sier Oksholen.

Så får vi se hva slags arbeidsrom jeg får for å se på og skrive om akademisk frihet og ytringsfrihet i Kina.

Tore Oksholen

— Men jeg har altså kommet til at jeg vil dra. Så får vi se hva slags arbeidsrom jeg får for å se på og skrive om akademisk frihet og ytringsfrihet i Kina, fortsetter Oksholen.

Spesielt med avslag

— Hva tror du er årsaken til at du har fått ja og ikke Rønneberg?

— Hva vi vet er at Rønneberg er en erfaren og dyktig utenriksreporter. Jeg vet ikke hva som har vært beveggrunner for avslaget i denne omgang. Men det er ikke usannsynlig at han har påkalt kinesiske myndigheters irritasjon gjennom sin journalistikk, svarer Oksholen.

Etter planen skal Oksholen være i Kina en uke og han skal følge den norske delegasjonen der.

— Ikke overraskende

— Det er ikke overraskende at det kinesiske regimet har et annet forhold til pressefrihet enn vi har her til lands. Dette dokumenterer bare nok en gang at Kina ikke forholder seg til vanlige prinsipper i slike spørsmål, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening, som synes at avslaget til Aftenposten er beklagelig. .

— Er det fortsatt mange henvendelser fra pressefolk som ikke får visum til Kina?

— Nei, det er en stund siden nå, sier Jensen.

Den kinesiske ambassaden i Oslo har ikke besvart Khronos henvendelser om saken.

Fakta

Kinatur

222 personer fra UH-sektoren til Kina.

Disse høyere utdanningsinstitusjonene deltar på Kina-tur sammen med statsråd Iselin Nybø:

  • NTNU: 33
  • UiB: 27
  • UiO: 21
  • OsloMet: 15
  • HVL: 10
  • HSN: 9
  • UiS: 6
  • Høgskolen i Østfold: 6
  • NMBU: 5
  • BI: 5
  • UiT: 4
  • Nord: 2
  • NLA-høyskolen: 2
  • Idrettshøgskolen:2
  • Menighetsfak: 1
  • Musikkhøgskolen: 1
  • Politishøgskolen: 1
  • Innlandet: 1
  • Molde: 1
  • UiAgder: 1

I tillegg reiser en rekke forskningsinstitutter.

Se fullstendig deltakerliste her.

Her er det offisielle programmet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS