Digital konferanse

Å strømme Nokut-konferansen koster mer enn et Premier League-abonnement

— Ikke en stiv pris, mener Nokut.

Frokostmøtene til Nokut, som bildet viser et eksempel på, er gratis å strømme. Men jubileumskonferansen deres koster penger å følge digitalt. På bildet er (f.v.) Kathrine Tveiterås (prorektor for utdanning ved UiT), Ola Borten Moe , Sunniva Whittaker (leder av Universitets- og høgskolerådet), daværende leder i Norsk studentorganisasjon Tuva Todnem Lund og Nokut-direktør Kristin Vinje.
Publisert Sist oppdatert

Det statlige organet Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), som blant annet fører tilsyn med utdanningsinstitusjoner, behandler universitetssøknader og godkjenner utdanninger, fyller 20 år. Det feires med konferanse på hotellet The Hub i Oslo sentrum torsdag.

Det blir foredragsholdere fra inn- og utland og panelsamtaler.

Og hvis du ikke har anledning til å dra selv, kan du strømme arrangementet. Prisen for å følge arrangementet digitalt? 800 kroner.

— Er ikke det en litt stiv pris?

— Jeg synes ikke det er en stiv pris. Vi har landet på den prisen både med tanke på hva det koster å få til en god produksjon, og vi har sett på hva som er vanlig å ta for lignende typer konferanser med et faglig innhold der det koster penger delta. Da er 800 kroner en helt fair pris å ta, tenker vi, sier fungerende kommunikasjonssjef Peter Brandstrup.

60-70 personer har betalt

Fra påmeldingsskjemaet til Nokut

Nokut-konferansen koster for eksempel mer enn det du må betale for å se engelsk toppfotball i en måned. Abonnementet til Viaplay, som blant annet gir tilgang til Premier League-kampene, koster 749 kroner i måneden, en pris som har fått kundene til å rase.

Det er trolig ikke Premier League Nokut har sammenlignet seg med. Men de har for eksempel sett på hva Universitets- og høgskolerådet og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring har krevd, opplyser Brandstrup.

60-70 personer har betalt for digital deltakelse, opplyste han onsdag ettermiddag.

Det koster også penger å delta fysisk på konferansen, 2400 kroner, som inkludert lunsj, kaffe og snacks.

Dette betaler de for

Konferansen varer fra klokka 9 til 15.30 Det blir blant annet en innledning av statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel. Anna Gover, som er leder for den europeiske sammenslutningen for kvalitetssikring i høyere utdanning, skal snakke om «Quality assurance as the foundation for international cooperation». President Michael Murphy European University Association skal snakke om europeiske universitetsalliansers effekt på utdanningskvalitet.

— Vi forstår at det ikke er alle som har mulighet til å ta turen til Oslo. Derfor ønsker vi å ha et godt alternativ for dem. Det koster penger å få en god kvalitet på den strømmingen. Derfor tar vi også betalt.

— Ut fra et demokratisk perspektiv, burde det ikke vært gratis?

— Vi strømmer alle arrangementene våre som er åpne og tilgjengelige for alle. Og hovedregelen vår er at det er gratis å strømme. Men da er også arrangementene gratis å delta på, for eksempel frokostmøtene våre. Men når det er en konferanse som koster mye penger å arrangere, og det koster penger å delta på, tenker vi det er greit å ta betalt for strømmingen.

UHR tok 850 kroner

Universitets- og høgskolerådet (UHR) tok seg også betalt for digital tilgang til deres konferanse i fjor høst. Organisasjonen, som er et samarbeidsorgan for 32 universiteter og høgskoler, krevde 850 kroner for tilgang til det strømmede arrangementet, opplyser kontorsjef Ingrid Skjennum.

Hun forteller at UHR får tilskudd fra Kunnskapsdepartementet og medlemmene sine som skal drifte sekretariatet og konkrete prosjekter. Arrangementer utover dette dekkes gjennom deltakeravgift.

Powered by Labrador CMS