boligkø

5843 studenter på venteliste

To uker etter studiestart står fortsatt tusenvis av studenter på venteliste for å leie studentbolig.

Leder for Nors studentorganisasjon, Tuva Todnem Lund, er bekymret for at det fortsatt er tusenvis av studenter på venteliste for å leie studentbolig.
Leder for Nors studentorganisasjon, Tuva Todnem Lund, er bekymret for at det fortsatt er tusenvis av studenter på venteliste for å leie studentbolig.
Publisert Oppdatert
Fakta

Ventelistene landet rundt

5843 studenter står på venteliste for studentbolig per 1 . september, viser ferske tall fra Samskipnadsrådet.

Sånn er ventelistene landet rundt:

 • Studentsamskipnaden på Vestlandet 1871 (Hvorav 1550 er internasjonale studenter)
 • Norges arktiske studentsamskipnad 1562 (Hvorav 1244 i Tromsø)
 • Studentsamskipaden SiO 818
 • Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim 476
 • Studentsamskipnaden i Sørøst Norge 471
 • Studentsamskipnaden i Innlandet 268
 • Studentsamskipnaden i Agder 132
 • Studentsamskipnaden i Stavanger 107
 • Nord studentsamskipnad 82
 • Studentsamskipnaden i Ås 55
 • Studentsamskipnaden i Molde 51
 • Studentsamskipnaden i Volda 32
 • Studentsamskipnaden i Indre Finnmark 0
 • Studentsamskipnaden i Østfold 0

Kilde: Samskipnadsrådet

Samskipnadsrådet har i forbindelse med oppstart av nytt studieår hentet inn tall fra landets fjorten studentsamskipnader om hvor mange studenter som har blitt tildelt boliger og står på venteliste.

Samtidig er det fortsatt 5843 som ønsker å flytte inn i en studentbolig, og som står på venteliste. I fjor sto 4431 studenter på venteliste, mens det i 2019 var 5358, heter det i pressemelding fra Samskipnadsrådet.

De trekker fram at årsakene til at tallene i 2020 var noe lavere bør sees i sammenheng med nasjonale restriksjoner knyttet til koronapandemien.

Store regionale forskjeller

Studentsamskipnadene i Indre Finnmark og Østfold kan skilte med null studenter på venteliste, mens de tre samskipnadene med lengst ventelister er Studentsamskipnaden på Vestlandet, Norges arktiske studentsamskipnad og Studentsamskipnaden SiO.

På vestlandet viser tallene at hele 1550 av de 1871 på venteliste er internasjonale studenter, mens tallene for Norges arktiske studentsamskipnad viser at hele 1244 studenter venter på studentbolig i Tromsø.

Tallet for gamle Oslo og Akershus, Studentsamskipnaden SiO, viser et ventetall på 818.

— Bra køen blir kortere

Samskipnadsrådet skriver i sin pressemelding at d siste undersøkelsen også viser at 988 studenter har flyttet inn i samskipnadenes boliger i perioden fra 16. august til 1. september. Dette gir en total på 16 042 tildelte boliger i løpet av sommeren.

- Det er veldig gode nyheter at køen blir kortere og at flere studenter får seg et sted å bo. Den viktigste jobben fremover er å få regulert nok tomter, særlig i de store studentbyene, slik at vi får bygget enda flere studentboliger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, i følge pressemeldingen.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Bekymret studentleder

— Det at nesten 6000 studenter fortsatt venter på å få en studentbolig to uker etter studiestart er uholdbart. Vi risikerer at disse studentene faller fra studiene før de har begynt, fordi de mangler bolig, sier leder av Norsk studentorganisasjon, Tuva Todnem Lund, i følge pressemeldingen.

Samskipnadene jobber aktivt i denne perioden for å tilby så mange studenter som mulig en studentbolig. Det er derfor ikke alle samskipnadene har kapasitet til å kartlegge hvorvidt de som står på venteliste fortsatt har et reelt behov for en studentbolig. Samskipnadsrådet er godt fornøyd med at ventelistene sunket fra over 16 000 til under 6000.

— I løpet av sommeren har flere tusen studenter fått muligheten til å flytte inn i en studentbolig. Vi ønsker å gi enda flere studenter den samme muligheten og jobber derfor kontinuerlig for å bygge flere studentboliger. For å få til dette må trenger vi at regjeringen og stortinget fortsetter å prioritere studentboliger i neste stortingsperiode, sier styreleder i Samskipnadsrådet, Hans Erik Stormoen, i følge samme pressemelding.

Powered by Labrador CMS