STUDENTØKONOMI

5 millioner i økt søppel­gebyr kan gi husleiesmell for studenter

En ny forskrift gjør at studentsamskipnaden i Tromsø har fått over fem millioner kroner i ekstrakostnad for studentboliger. Det kan bety høyere husleie.

Elin Bang Tverfjeld, fungerende administrerende direktør Norges arktiske studentsamskipnad reagerer på at kommunen øker renovasjonsgebyret til studentboligene.
Publisert Sist oppdatert

Fra nyttår økte Tromsø kommune renovasjonsgebyret til Norges arktiske studentsamskipnad, skriver Nordlys

Da renovasjonsforskriften i Tromsø og Karlsøy trådte i kraft ved nyttår, økte kostnadene til studentsamskipnaden for renovasjon. 

Fra 2023 til 2024 har Norges arktiske studentsamskipnad fått oppgitt fra det kommunale renovasjonsselskapet Remiks at de vil gå fra 3,6 millioner til 8,9 millioner. Det opplyser fungerende administrerende direktør Elin Bang Tverfjeld til Khrono.

Kan ikke gjenspeile kostnadene

Enn så lenge har ikke denne kostnaden blitt bakt inn i studentenes husleie, men på sikt vil ikke samskipnaden kunne skjerme studentenen. Derfor håper samskipnaden at Statsforvalteren vil stoppe innkrevingen fra Tromsø kommune. Advokat Christian Hartmann har på vegne av samskipnaden bedt Statsforvalteren i Troms og Finnmark gjøre en lovlighetsvurdering av vedtaket. 

— Dette er en økning som ikke kan gjenspeile de faktiske kostnadene knyttet til håndtering av avfall for Samskipnadens boliger. Endringen har derfor store økonomiske konsekvenser for Samskipnaden, og ikke minst for studentene i Tromsø, skriver advokat Christian Hartmann til Statsforvalteren.

Konstituert administrerende direktør Elin Bang Tverfjeld i Norges arktiske studentsamskipnad sier til Nordlys at de nettopp har fått den første fakturaen etter at renovasjonsforskriften trådte i kraft. Inntil videre har de valgt å skjerme studentene.

— Vi hadde en generell prisregulering basert på konsumprisindeksen i august. Økningen i renovasjonsgebyr på rundt 150 kroner vil komme på toppen av det, men per nå kan vi ikke øke husleien til studentene tilsvarende. Det vil ikke være forsvarlig, sier Tverfjell.

— Klart urimelig 

Endringen i forskriften gjør at hver eneste hybel blir definert som en egen boenhet. Dette gjelder også når studentene deler for eksempel bad eller kjøkken. Da får alle enhetene samme gebyr som en enebolig. 

— Det mener vi er klart urimelig, og derfor har vi bedt om en lovlighetsvurdering, sier Tverfjell.

En boenhet avgjør størrelsen på gebyr for hver enkelt eiendom. Samskipnaden mener ikke at et soverom i bofellesskap kan regnes som en selvstendig boenhet, men der er kommunen uenig. Hvert soverom i en studenthybel har et eget H-nummer, som består av posisjon en boenhet har i et bygg. 

En av studentene som kan bli rammet av gebyret er Maja Bæverdal. Hun sier til Nordlys at bare fra hun søkte studentbolig til hun flyttet inn, så økte husleien med 400 kroner. Selv om hun jobber ved siden av studiene, sier hun at en økning på bare et par hundrelapper i husleie vil merkes godt.

Der Bæverdal bor, i Smørbukklia, vil utgiftene øke fra rundt 600.000 til 3,68 millioner kroner. Totalt i 2023 kostet renovasjonsgebyr totalt studentsamskipnaden rundt 3 millioner for alle deres studentboliger. 

Powered by Labrador CMS