oppstartselskapet Nicarnica

2018: Forventet å tjene 120 mill. 2020: Markedet borte

I en rapport til Forskningsrådet fra 2018, forventet lederne av selskapet Nicarnica store inntekter som følge av norsk-israelsk samarbeid.

Avoid-askedetektoren ferdig montert på et A340-300 testfly. (Bilde: Fred Prata, Nilu
Avoid-askedetektoren ferdig montert på et A340-300 testfly. (Bilde: Fred Prata, Nilu
Publisert Oppdatert

Khrono kunne forrige uke fortelle historien om Nicarnica. Selskapet var spådd store muligheter etter vulkanutbruddet på Island i 2010. Men så begynte problemene — og inntektene har uteblitt.

Tidligere forsker ved Norsk institutt for luftforsking Fred Prata, mener styringen av selskapet er grunnen til at selskapet ikke tjener penger og ikke lenger har avtaler med store flyselskaper. I Khronos reportasje tirsdag, skylder både styreleder og daglig leder på at markedet mistet interessen.

— Ingen industri, heller ikke flyindustrien, bruker penger på et problem som ikke vedvarer eller gjentas ofte, sa styreleder Dag Terje Rian.

Det mente de imidlertid ikke selskapets daglige leder var tilfellet så sent som i januar 2018, viser en rapport Khrono har fått innsyn i.

Forventet 120 millioner

I sluttrapporten for et treårig forskningsprosjekt der Nicarnica samarbeidet med den israelske forsvarsgiganten Elbit Systems, som sikret Nicarnica og Elbit fire millioner kroner i støtte fra det europeiske forskningsprogrammet Eurostars, opplyser Nicarnicas daglige leder Ove Bratsberg om at resultatet av forskningsprosjektet er forsinket.

Årsaken er at Elbit ikke har funnet en kunde å lansere produktet med. Likevel trodde Nicarnica at det ville løse seg.

«Vi forventer at produktet vil bli ferdig i 2018 og introdusert for luftfartsindustrien. Med et økende antall vulkanutbrudd hver uke, forventer vi å gjøre en forskjell for flysikkerheten og passasjerers bekvemmelighet i flere år framover», skriver Bratsberg (Khronos oversettelse, journ. anm.).

Ove Bratsberg i Nicarnica og Yoram Shmueli i Elbit Systems før en avtalesignering i 2014.
Ove Bratsberg i Nicarnica og Yoram Shmueli i Elbit Systems før en avtalesignering i 2014.

Straks Elbit har funnet en kunde, vil resultatene fra forskningsprosjektet komme til nytte.

«Nicarnica forventer et signifikant salg av programvarelisenser gjennom Elbit Systems for vår asketeknologi. Partene sikter mot opp til 450 lisenser hvert år, som bør gi rundt 120 millioner kroner i inntekt for Nicarnica», skriver Bratsberg til Forskningsrådet.

Også på Twitter annonserer Nicarnica, som blant annet har Elon Musk som en av sine følgere, at de vil fullføre produktet i 2018. I Twitter-meldingen fra november 2017 lenker selskapet også til en video fra testflyvning med Airbus, en testflyvning som allerede da var fire år gammel.

Elbit svarer ikke

Bratsberg skriver i en e-post til Khrono at selskapet ikke vil svare på spørsmål grunnet forretningshemmeligheter eller at spørsmålene bør stilles til deres tidligere samarbeidspartner israelske Elbit Systems.

Khrono har forsøkt å få Elbit Systems i tale siden 8. april, men selskapets kommunikasjonsrådgivere svarer verken på gjentatte e-post, gjentatte telefoner eller SMS.

Fakta

Disse spørsmålene stilte Khrono til Nicarnica

  • Hadde dere fortsatt tro på at det var et marked for askedeteksjon i 2018?
  • Hvis ja, når snudde den troen?
  • Hvis det har vært et stadig økende antall vulkanutbrudd hver uke, bør det ikke fortsatt være et marked?
  • Ble produktet ferdig i 2018, slik dere mente var mulig?
  • Hva skjedde som gjorde at produktet ikke ble ferdig i 2018?
  • I hvilken grad var det realistisk å tro på 450 lisenser og 120 millioner kroner i inntekter fra og med 2019?
Powered by Labrador CMS