Mari Sundli Tveit er ny leder for interesseorganisasjonen for landets universiteter og høgskoler. Med seg har hun et splitter nytt styre. Foto: Tor Farstad

Hele styret skiftet ut

Resultatet ble som valgkomiteen ville: Full utskiftning av styret i Universitets- og høgskolerådet, og Mari Sundli Tveit som ny leder. Jobben med å finne ut hva slags organisasjon de skal være fortsetter.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen, (Khrono): Universitets- og høgskolerådet (UHR) foretok en full «make over» under tirsdagens representantskapsmøte og skiftet ut hele det sittende styret.

Ny leder er rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Mari Sundli Tveit, og tar over vervet etter rektor Vidar Haanes ved Det teologiske menighetsfakultet (MF), mens nestleder Liv Reidun Grimstvedt fra Høgskulen på Vestlandet ble byttet ut med Inge Jan Henjesand, rektor på Handelshøyskolen BI

De andre faste representantene i styret er: 

  • Gunn Elin Bjørneboe, direktør UiO
  • Bjarne Foss, prorektor NTNU
  • Dag Rune Olsen, rektor UiB
  • Bjørn Olsen, rektor Nord universitet
  • Ingunn Moser, rektor VID
  • Kathrine Skretting, rektor Høgskolen i Innlandet
  • Nina Skarpenes, rektor Politihøgskolen

Skiftet ut alle

Du får aldri frikjøpt en sittende rektor - jeg håper ikke det ihvertfall.

Ragnhild Hennum

Valgkomitéleder, Marit Boyesen, fra Universitetet i Stavanger sa at valgkomiteen hadde benyttet anledningen og skiftet ut hele styret i Universitets- og høgskolerådet.

Sektoren er i sterk endring etter alle fusjoner og strukturendringer, vedtektene og styresammensetningen i interesseorganisasjonen for landets høgskoler og universitet er endret, og på neste representantskapsmøte i november skal UHR også vedta hva slags ny rolle og funksjon organisasjonen skal ha og hva «nye» UHR skal bli. 

Ny sammensetning

Sammensetningen av det nye styret tar høyde for unge og gamle universiteter, store og små høgskoler, private og kunstneriske fagskoler. Alle nye medlemmer er også satt opp med personlige vararepresentanter og kjønnsbalansen er perfekt, med samlet antall 9-9.

Valget gikk nesten igjennom med akklamasjon inntil rektor ved Idrettshøgskolen, Kari Bø, påpekte at det burde vært en representant for de små offentlige høgskolene heller enn to fra de private, men forslaget fikk kun fire stemmer. 

Styrevalg var siste post på agendaen på tirsdagens representantskapsmøte der man rett i forkant også hadde drøftet hva slags organisasjon Universitets- og høgskolerådet, egentlig skal være.

Krevende organisasjonskart

Generalsekretær Alf Rasmussen gjorde rede for arbeidet med å gjøre en nytt organisasjonskart forståelig, ikke minst ved å rydde i de strategiske utvalgene til organisasjonen.  

Se også: Dagens organisasjonskart

— Utfordringene som ligger i UHR skyldes fortsatt fusjonen mellom Universitetsrådet som hadde fakultetsmøter - og Høgskolerådet som hadde nasjonale profesjonsråd, sa styreleder Vidar Haanes og viste til at man i dag ikke har nok ressurser til å betjene alle utvalgene i rådet på samme måte. 

Rasmussen viste også til at både ansatte og flere av rådene er litt urolig over hva som skal og kan skje av eventuelle endringer.  

NSO-leder Marianne Andenæs reiste spørsmål om ikke styreleder i UHR burde frikjøpes til å jobbe heltid. Hun mente at det er viktig å se på sekretariatsfunksjonen og at alle eventuelle uenigheter om framtidig organisering kom fram.

Frikjøp av styreleder?

Prorektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Ragnhild Hennum, repliserte at hun ikke trodde frikjøp av styreleder var noen god ide. 

— Du får aldri frikjøpt en sittende rektor - jeg håper ikke det ihvertfall, sa hun. 

Sittende styreleder Vidar Haanes støttet heller ikke frikjøp av styreleder, og heller ikke den påtroppende lederen, rektor Mari Sundli Tveit: 

— Jeg tror det er viktig at det er en sittende rektor som har styreverve, det er ikke hensiktsmessig at en sittende rektor går ut av posisjonen for å gå inn i denne rollen, sa hun og etterlyste samtidig at det burde komme tydeligere fram den rollen som UHR tar som akademias posisjon og de akademiske verdiene i post-truth-samfunnet.  

NTNU-rektor Gunnar Bovim minnet om prosessene som går i Kunnskapsdepartementet om en omorganisering og sammenslåing av flere av departementets underliggende organer.

Les også: Ønsker nytt direktorat velkommen til Tromsø 

— Er det noen tilgrensende prosesser her og hva er framdriften på det som skjer i Kunnskapsdepartementet, spurte han.

Etter valget…

Rolf Larsen fra departementet svarte at statsråden har skrevet at han kommer tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet.

— Administrasjonen har lagt fram forslag og dette ligger på det politiske bordet, sa han.

— Det betyr vel at det kommer etter valget, sa Bovim, og ba om at det måtte tas inn formuleringer i vedtaket om at man vurderte UHRs rolle utifra om det ville komme eventuelle beslutninger i departementet som kunne ha innvirkning på Universitets- og høgskolerådets rolle. 

Og slik ble det, inntil saken skal opp til vedtak på neste representantskapsmøte i november. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS