4-6. plass: Lysere puber, bedre ølutvalg og mindre inngangspenger

PublisertTorsdag, 20. april 2017 - 21:23-OppdatertFredag, 21. april 2017 - 13:24
Etter juryens mening er en god studentpub en pub som både fanger studentidentiteten og er imøtekommende for utenforstående. Det blir mer og mer tilfellet etterhvert som vi kryper oppover lista. Arkivfoto fra Oktoberfest på Chateau Neuf - da er liv der...Men i Khronos test ender Neuf på den irriterende 4.plassen.
Studentpub. Studentpub-kåringen fortsetter, og det blir en spissere kamp om toppkarakterene etterhvert som vinneren nærmer seg. Her er pubene fra 4.-6. plass.

Etterhvert som vi beveger oss oppover blir pubene lysere, ølutvalget bredere, doene renere og inngangspengene mindre.

Les også: Her er studentpubene fra 7-10. plass

Men hvem som kaprer førsteplassen gjenstår å se.

6. plass: Uglebo, Det humanistiske fakultet, Universitetet i Oslo

Adresse: Niels Henrik Abels vei 36

Uglebos kanskje største særpreg er det slitte sjakkbrettgulvet som gjør puben umiddelbart gjenkjennelig. Hele pubens innside gjenspeiler på mange måter hvem det er som studerer der; det er slitte bokhyller, landskapsmalerier som henger skjevt på veggene og uglesitater (Owl always love you, høhø). Her løser HF-studentene alle verdensproblemer over en halvliter.

Og selv om juryen ønsker å lovprise en studentpub for å fange identiteten til studentene den tilhører, skyter Uglebo seg kanskje litt i foten. I det minste treffer de en tå, for puben virker litt vel intern. Problemet til Uglebo, er nok dessverre problemer Filosofisk forening ikke selv kan gjøre noe særlig med. Puben ligger i kjelleren på Sophus Bugges Hus, og bærer preg av det. Den er trang, sannsynligvis er dette en av de minste studentpubene, og, som de fleste kjellerpuber, innmari klam allerede i åtte-tida en fredagskveld. Det er litt støvete, men det virker som HF-studentene synes det er greit. De flokker seg sammen rundt de innelukkede båsene i små klikker, og det er ikke spesielt mange av dem. Det er vanskelig å beskrive Uglebo som en pub hvor du blir kjent med andre studenter, men det kan hende at det tar seg opp utover kvelden.

Inngangspengene ligger på 40 kroner her, som kan forsterke den litt interne opplevelsen. Halvliteren ligger på standardiserte 45 kroner, og utvalget er sånn OK bredt - orker du ikke vanlig pils har de noe annet i kjøleskapet bak disken. Musikken som duver i bakgrunnen er gjenkjennelig Alice Cooper-80-talls-rock, men den overdøver aldri praten. Pubens scene er fylt opp av enda flere sitteplasser, og det virker som det gjenspeiler Uglebos generelle stemning: dette er studentpuben hvor du sitter og prater.

På andre puber er det lettere å skli litt inn i massene, men det er vanskelig på Uglebo. Puben sikter nok mot sitt helt eget publikum, og har du ikke sixpence, bukseseler, buttons på ryggsekken eller skjegg er det lett å ikke føle seg helt hjemme. Kudos til Filosofisk forening for å fange essensen av HF, men vi savner bare et lite blunk til resten av studentmassene, også.

Det skal til pubens forsvar sies at selv om lokalene ikke nødvendigvis treffer enhver smak, er den veldig trivelig for de som liker den litt laidbacke,  filosofiske presentasjonen. Nisjer hører også hjemme et sted, og derfor har Uglebo sikret seg 6. plassen.

Karakter Uglebo: C

5. plass: Traugots kjeller, Det utdanningsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo

Adresse: Sælands vei 7

Traugots kjeller, eller «Kjellern», har en egen inngang rett ved hoveddøra i Helga Engs hus på Blindern, som automatisk gjør puben litt mer tilgjengelig enn de andre kjellerpubene i området. Dog er det mange trapper ned til kjellern, som tydeligvis ligger langt under bakken, og dermed ble juryen svært positivt overrasket over de lyse lokalene som åpenbarte seg i bunnen. 

Kjellerutvalget tar ikke inngangspenger, noe som gjør det enkelt for alle som skulle ønske å ta turen innom for å se an stemningen hos UV-studentene. Og nevnte stemning er også god; det er rikelig med sitteplasser i de nokså store lokalene, og selv om det er mange studenter tilstede, er ikke lufta i nærheten av så kvalt som på U1 eller Uglebo.

Kjellern har på mange måter fanget essensen av hva en studentpub bør være; atmosfæren er ikke for stiv (her kan man enkelt og upyntet ture innom etter en lang dag på lesesalen), men inventaret virker også nytt nok til at det blir et friskt pust fra nedslitte Blindern. Det virker også som Kjellerutvalget, studentforeningen ansvarlig for puben, har gått for et 80-tallstema, basert på vinylplatene på veggene, såvel som Top Gun- og Breakfast Club-plakater.

Ølet ligger på 45 kroner halvliteren, og serveres i vanlige glass. Dog er utvalget litt vel kjedelig, så det er nok ikke hit du drar dersom du er ute etter noe nytt og eksotisk å nippe til. Toalettene er også ålreite; langt mer trivelig enn de vanlige fakultetsdoene, men overraskende vanskelig å finne første gang.

Kjellern tar ikke seg selv for høytidelig, her kan trolig hvem som helst på Blindern stikke innom for en kald en, og føle seg velkommen. Litt langt til trikken, da.

Karakter Traugots kjeller: B

4. plass: Chateau Neuf, Det norske studentersamfund

Adresse: Slemdalsveien 15

Det er vanskelig å vurdere Chateau Neuf på lik linje med andre studentbarer, fordi - i motsetning til de andre pubene i denne kåringen - tilhører ikke Neuf en spesifikk institusjon eller fakultet. I stedet favner murblokka på Majorstua bredt, og forsøker å være et felleshus for alle Oslo-studenter. Resultatet er et høyt og rungende «tja…» og de erobrer derfor den irriterende fjerdeplassen.

Slottet like bortenfor «Maja» har på et vis et klart forsprang på de andre pubene. Først og fremst gjelder det beliggenhet og lokaler; det er ikke spesielt vanskelig for de fleste studentene å finne veien hit etter forelesning, selv om de andre pubene kanskje ligger nærmere de enkelte fakultetene. Blindern-studentene trenger bare å sprade over plenen, mens for resten er det kun noen trikke- eller t-banestopp unna.

Innredningsmessig sikter ikke Det norske studentersamfund nødvendigvis mot en spesifikk studentgruppe, heller. Istedenfor virker det som Neuf omfavner en slags felles studenthistorie, med bilder og referanser til tidligere konserter på huset, og dermed føles det mer ut som en egen institusjon med sin egen bakgrunn og policy enn en forlengelse av et universitet eller høgskole.

Så kommer jo den åpenbare problemstilling: Hvordan lager man en studentpub som treffer en hel og mangfoldig studentmasse uten å bli fullstendig identitetsløs selv. Neuf har på et vis funnet et uortodosk svar - de har satt sammen flere puber i ett hus. Og du kan ta med deg ølen fra sted til sted.

På sett og vis er dette midt i blinken dersom du har tenkt å bli en stund. Som regel er det et eller annet som skjer i et av lokalene, enten er det er Biblioteket, Bokcafeen, Betong eller Glassbaren (eller noen av de mange andre lokalene), og slik kan man lett bevege seg fra arrangement til dansegulv til sitte-og-prate-med-kompisgjengen-stemning med den samme pilsen i hånden. Det burde være det alle ønsker seg en fredags kveld, men vi skjønner også hvorfor ikke.

Neuf har nemlig noen åpenbare ulemper. Først og fremst prisen. 70 kroner halvliteren er nesten det dobbelte av hva så godt som alle de andre studentpubene tilbyr, så selv om slottet har lagt opp til at du skal kunne være der hele natta, skjer det bare i praksis dersom du har råd til det rett etter at stipendet har tikket inn. Så skal det sies at det koster 55 kroner for medlemmer, som fremdeles er dyrt, dog overkommelig sammenligent de andre pubene, men medlemskap koster også penger.

Og et annet problem, som ikke egentlig er Neufs egen feil, er at det knapt er folk her. Lokalene fylles riktignok opp når det er spesielle arrangementer (som Stiffi-kveld med respekt), men hvis du bare vil slumpe innom en torsdag ender du nok opp med å drikke ølen alene. Det er leit å se at det som burde vært alle Oslo-studentenes felles lekeplass har ekko i veggene og øl til (nesten) vanlig Oslo-pris.

Karakter Chateau Neuf: B

Fakta

Kriterier for kåring av Oslos beste studentpub

Khrono har satt flere kriterier både for hva som kvalifiserer en studentpub, og hvordan hver pub skal vurderes.

For å regnes som en kvalifisert pub i vår test må følgende kriterier være innfridd:

 • Puben drives av frivillige studenter eller en tydelig studentorganisasjon
 • Puben har en tydelig tilhørighet til en campus (med unntak av Chateau Neuf)
 • Puben retter seg mot et studentpublikum
 • Puben holder åpnet for publikum minst én gang i uken.

Puber som retter seg mot et studentpublikum, men som drives av private aktører blir dermed ikke inkludert, selv om puben har regelmessige arrangementer av og/eller for studenter.

Det er en del studentpuber som kun holder åpent ved spesielle anledninger. Av flere årsaker vil ikke disse bli vurdert ved denne kåringen, men det er muligheter for å vurdere dem separat senere.

De 10 pubene som har kvalifisert seg til å bli testet er alle vurdert etter følgende punkter:

 • Pris
 • Beliggenhet
 • Lokaler
 • Utvalg
 • Stemning
 • Toaletter

Vi ønsker ikke å vurdere pubene ut ifra hva slags mennesker som er tilstede, ettersom forskjellige puber vil ha forskjellig publikum, alt etter hvilken institusjon de tilhører.

Pubene blir rangert etter den samme karakterskalaen som studentene selv blir bedømt etter under eksamen, med karakterer fra A til F.

Vi starter rangeringen med 10.plass og går oppover. Fredag 21.april publiseres vinneren. 

Her er juryen

Khronos studentpub-jury, består av tidligere eller nåværende medlemmer fra nettavisens studentredaksjon.

Her er jurymedlemmene:


Jonas Hartford Sundquist (juryleder)

Jeg er psykologistudent ved Universitetet i Oslo. På byen foretrekker jeg nokså brune puber, tilrettelagt for at skravlinga kan gå mest mulig effektivt. Men jeg har ikke noe problem med å danse utover kvelden, heller. Jeg drikker det meste av øl, kommer litt an på dagsformen, men jeg er nok spesielt glad i de litt mørkere sortene, og noen IPA-er.
Favorittøl: Nøgne Ø Brown Ale


Karen Setten

Tidligere journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg liker de klassiske klubbene med listepopmusikk, men aller helst vil jeg være på puber med musikk som ikke overdøver samtalene. En vanlig lys pils er digg, men har puben kirsebærøl, er jeg solgt.
Favorittøl: Generelle kirsebærøl


Siri Øverland Eriksen

Jeg studerer fotojournalistikk i 2. klasse og liker best dansesteder (litt utover kvelden), men synes snakkepub-er er hyggelig og passer godt tidligere på kvelden. Jeg er skikkelig glad i roscoe-ingefærøl (den med en bøffel på eller noe liknende)! Men på byen bli det fort et glass vin da det er ganske vanskelig å finne glutenfri øl.
Favorittøl: Roscoe-ingefærøl


Øystein Fimland

Jeg er utdannet økonom og jobber som journalist. Foretrekker et godt sted å sitte og preike. Ølpris er kanskje den viktigste faktoren utover nevnte primærbehov. Og så ryker ett karakterpoeng uansett for å ikke ha håndtørkepapir på dassen. Godt øl brygger man stort sett selv, så det er pils som gjelder ellers.
Favorittøl: Maredsous


Anders Nybakken Kvale

Journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg synes det er hyggelig med et sted hvor det er mulig å snakke med hverandre. Jeg liker også at puben har et særpreg, og at det er ulike arrangementer, som f. eks quiz. Jeg var en av dem som ikke drakk alkohol under pub til pub-runden og var opptatt av hvordan puben framsto da.

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

Kriterier for kåring av Oslos beste studentpub

Khrono har satt flere kriterier både for hva som kvalifiserer en studentpub, og hvordan hver pub skal vurderes.

For å regnes som en kvalifisert pub i vår test må følgende kriterier være innfridd:

 • Puben drives av frivillige studenter eller en tydelig studentorganisasjon
 • Puben har en tydelig tilhørighet til en campus (med unntak av Chateau Neuf)
 • Puben retter seg mot et studentpublikum
 • Puben holder åpnet for publikum minst én gang i uken.

Puber som retter seg mot et studentpublikum, men som drives av private aktører blir dermed ikke inkludert, selv om puben har regelmessige arrangementer av og/eller for studenter.

Det er en del studentpuber som kun holder åpent ved spesielle anledninger. Av flere årsaker vil ikke disse bli vurdert ved denne kåringen, men det er muligheter for å vurdere dem separat senere.

De 10 pubene som har kvalifisert seg til å bli testet er alle vurdert etter følgende punkter:

 • Pris
 • Beliggenhet
 • Lokaler
 • Utvalg
 • Stemning
 • Toaletter

Vi ønsker ikke å vurdere pubene ut ifra hva slags mennesker som er tilstede, ettersom forskjellige puber vil ha forskjellig publikum, alt etter hvilken institusjon de tilhører.

Pubene blir rangert etter den samme karakterskalaen som studentene selv blir bedømt etter under eksamen, med karakterer fra A til F.

Vi starter rangeringen med 10.plass og går oppover. Fredag 21.april publiseres vinneren. 

Her er juryen

Khronos studentpub-jury, består av tidligere eller nåværende medlemmer fra nettavisens studentredaksjon.

Her er jurymedlemmene:


Jonas Hartford Sundquist (juryleder)

Jeg er psykologistudent ved Universitetet i Oslo. På byen foretrekker jeg nokså brune puber, tilrettelagt for at skravlinga kan gå mest mulig effektivt. Men jeg har ikke noe problem med å danse utover kvelden, heller. Jeg drikker det meste av øl, kommer litt an på dagsformen, men jeg er nok spesielt glad i de litt mørkere sortene, og noen IPA-er.
Favorittøl: Nøgne Ø Brown Ale


Karen Setten

Tidligere journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg liker de klassiske klubbene med listepopmusikk, men aller helst vil jeg være på puber med musikk som ikke overdøver samtalene. En vanlig lys pils er digg, men har puben kirsebærøl, er jeg solgt.
Favorittøl: Generelle kirsebærøl


Siri Øverland Eriksen

Jeg studerer fotojournalistikk i 2. klasse og liker best dansesteder (litt utover kvelden), men synes snakkepub-er er hyggelig og passer godt tidligere på kvelden. Jeg er skikkelig glad i roscoe-ingefærøl (den med en bøffel på eller noe liknende)! Men på byen bli det fort et glass vin da det er ganske vanskelig å finne glutenfri øl.
Favorittøl: Roscoe-ingefærøl


Øystein Fimland

Jeg er utdannet økonom og jobber som journalist. Foretrekker et godt sted å sitte og preike. Ølpris er kanskje den viktigste faktoren utover nevnte primærbehov. Og så ryker ett karakterpoeng uansett for å ikke ha håndtørkepapir på dassen. Godt øl brygger man stort sett selv, så det er pils som gjelder ellers.
Favorittøl: Maredsous


Anders Nybakken Kvale

Journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg synes det er hyggelig med et sted hvor det er mulig å snakke med hverandre. Jeg liker også at puben har et særpreg, og at det er ulike arrangementer, som f. eks quiz. Jeg var en av dem som ikke drakk alkohol under pub til pub-runden og var opptatt av hvordan puben framsto da.

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Kompetanse. Kunnskapssynet som gjer seg gjeldande når førstelektor- og dosent-kompetanse står på dagsorden gir grunn til uro, skriv dekan ved Høgskulen på Vestlandet, Anne-Grethe Naustdal.  
Meninger · Studiestøtte. Nestlederkandidat i Norsk studentorganisasjon, Jone Trovåg, mener at studiestøtten må være mulig å leve av. 
Meninger · Forfalskning. De som har gjort det til en prestisjesak å undertrykke faglig frihet med sikte på å manipulere vitnemål, vet at de i realiteten er hevet over loven, skriver Einar Belsom ved Høgskolen i Oslo og Akershus.  

Karriere

Campus

Samfunn